Görüş Bildir
Haberler
Sağlığınızı Kontrol Altında Tutmak İçin Belirli Periyotlarla Yaptırabileceğiniz 10 Sağlık Kontrolü

Sağlığınızı Kontrol Altında Tutmak İçin Belirli Periyotlarla Yaptırabileceğiniz 10 Sağlık Kontrolü

Radlands
05.05.2023 - 18:02

Vücudunda her şey yolunda gidiyor sanarak sağlık kontrollerini aksatmak büyük yanılgı! Bu tıpkı çocuklara mikrop görmezlerse ellerini yıkamak zorunda olmadıklarını söylemek gibi bir şey... Senin haberin olmasa da vücudunda neler olup bittiğini tahmin bile edemezsin. Erken tanı ve içinin bolca rahatlığı için yaptırabileceğin sağlık kontrollerini bu içerikte derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Tip 2 diyabet taraması

İşlenmiş gıdalarla genişleyen ülkedeki insanların bel ölçüsü nedeniyle, tip 2 diyabet artık ulusal bir salgına dönüşüyor. Eskiden yetişkinlerle ilişkilendirilen bu hastalık artık çocukları da etkiliyor. Tip 2 diyabetin erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Hastalık iyi yönetilmediğinde ortaya çıkan uzun komplikasyon listesinin yanı sıra, tip 2 diyabet kişinin kalp hastalığı ve felç geçirme ihtimalı iki katına çıkar.

2. Kolorektal kanser taraması

Kolorektal kanser, kansere bağlı ölümlerde çok büyük yer tutar. Uygun tarama ile bu ölümlerin %60'ından önlenebilir. Kolon ve rektumda kanser gelişmeden 10 yıl öncesine kadar bozuk hücreler saptanabilir.

3. Kolesterol taraması

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı gelişimi için önemli bir risk faktörüdür, bu nedenle, kolestrol değerlerini bilmen önemlidir. Hastanın düzenli kontrolünün bir parçası olarak genellikle tam kan sayımı ile birlikte kolestrol ölçümü yapılabilir.

4. Kemik yoğunluğu testi

4. Kemik yoğunluğu testi

Yaşlandıkça kemik yoğunluğumuzu kaybederiz. Kemik yoğunluğu taraması, kemiklerdeki kalsiyum ve diğer önemli mineralleri kontrol eder. Daha az yoğun kemikler kırılma riski daha yüksektir. Bu, kemikler çok zayıf ve kırılgan hale geldiğinde, bükülme veya öksürme gibi hafif baskıların bile kırılmaya neden olabileceği bir osteoporoz belirtisi olabilir.

5. Rahim ağzı kanseri taraması

5. Rahim ağzı kanseri taraması

Rahim ağzı kanseri en önlenebilir jinekolojik kanserlerden biridir. Kadınlar genellikle yıllık jinekolog muayenelerinde taranır. Kadınlar, ilk cinsel ilişkiden sonraki üç yıl içinde rahim ağzı kanseri taramasına başlamalıdır. 30 yaşın üzerindeki kadınlar, her üç yılda bir insan papilloma virüsü (HPV) testi yaptırmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Meme kanseri taraması

6. Meme kanseri taraması

Ailesinde meme kanseri öyküsü olan veya fazla kilolu, uzun süreli hormon tedavisi almış, hiç doğum yapmamış, meme kanseriyle ilişkili genlere sahip veya doğum kontrol hapı almış kadınlarda meme kanseri gelişme riski yüksektir. 40 yaşından itibaren yapılacak düzenli kontrol ile erken tanı mümkündür. .

7. Glokom taraması

Göz siniri üzerindeki tahribat nedeniyle körlüğe sebep olan glokom hastalığı düzenli kontrolle önlenebilir. 40 ila 64 yaş arası hastalar her iki ila dört yılda bir ve 65 yaş ve üstü hastalar her bir ila iki yılda bir taranmalıdır.

8. Enfeksiyon hastalığı tarama

8. Enfeksiyon hastalığı tarama

Birçok bulaşıcı (genetik, cinsel yolla, normal yolla) enfeksiyon hastalığına karşı düzenli kontrolde fayda vardır. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların cinsel yaşantın başladıktan sonra düzenli olarak yaptırmanda fayda var.

9. Tansiyon takibi

Kan basıncın yüksekse, onu kontrol altına almak ve kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve felçten korunmak için ilaca ihtiyacın olabilir. Tansiyonun normal aralıkta ise, tansiyonunu yalnızca iki yılda bir kontrol ettirmen yeterlidir. Normal kan basıncı 120/80 mm Hg'dir. Kan basıncın daha yüksekse, düzenli kontrol edilmesi gerekir.

10. Depresyon taraması

10. Depresyon taraması

2 haftadan daha uzun bir süre boyunca kendini umutsuz hissetmek veya normalde zevk aldığın şeylere karşı ilgi kaybı yaşamak, depresyona işaret edebilir. Uzun süreli kötü hissetme nöbetlerini göz ardı etme veya kendini iyi hissetmeye zorlamamalısın. Bu durumda doktorun seni depresyon için tarayabilir ve nasıl tedavi edileceğini belirlemene yardımcı olabilir. Terapi, ilaç veya ikisinin bir kombinasyonu yardımcı olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın