Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sağlığınızı Kontrol Altında Tutmak İçin Belirli Periyotlarla Yaptırabileceğiniz 10 Sağlık Kontrolü
Vücudunda her şey yolunda gidiyor sanarak sağlık kontrollerini aksatmak büyük yanılgı! Bu tıpkı çocuklara mikrop görmezlerse ellerini yıkamak zorunda olmadıklarını söylemek gibi bir şey... Senin haberin olmasa da vücudunda neler olup bittiğini tahmin bile edemezsin. Erken tanı ve içinin bolca rahatlığı için yaptırabileceğin sağlık kontrollerini bu içerikte derledik...
1. Tip 2 diyabet taraması
2. Kolorektal kanser taraması
Kolorektal kanser, kansere bağlı ölümlerde çok büyük yer tutar. Uygun tarama ile bu ölümlerin %60'ından önlenebilir. Kolon ve rektumda kanser gelişmeden 10 yıl öncesine kadar bozuk hücreler saptanabilir.
3. Kolesterol taraması
Yüksek kolesterol, kalp hastalığı gelişimi için önemli bir risk faktörüdür, bu nedenle, kolestrol değerlerini bilmen önemlidir. Hastanın düzenli kontrolünün bir parçası olarak genellikle tam kan sayımı ile birlikte kolestrol ölçümü yapılabilir.
4. Kemik yoğunluğu testi
Yaşlandıkça kemik yoğunluğumuzu kaybederiz. Kemik yoğunluğu taraması, kemiklerdeki kalsiyum ve diğer önemli mineralleri kontrol eder. Daha az yoğun kemikler kırılma riski daha yüksektir. Bu, kemikler çok zayıf ve kırılgan hale geldiğinde, bükülme veya öksürme gibi hafif baskıların bile kırılmaya neden olabileceği bir osteoporoz belirtisi olabilir.
5. Rahim ağzı kanseri taraması
Rahim ağzı kanseri en önlenebilir jinekolojik kanserlerden biridir. Kadınlar genellikle yıllık jinekolog muayenelerinde taranır. Kadınlar, ilk cinsel ilişkiden sonraki üç yıl içinde rahim ağzı kanseri taramasına başlamalıdır. 30 yaşın üzerindeki kadınlar, her üç yılda bir insan papilloma virüsü (HPV) testi yaptırmalıdır.
6. Meme kanseri taraması
Ailesinde meme kanseri öyküsü olan veya fazla kilolu, uzun süreli hormon tedavisi almış, hiç doğum yapmamış, meme kanseriyle ilişkili genlere sahip veya doğum kontrol hapı almış kadınlarda meme kanseri gelişme riski yüksektir. 40 yaşından itibaren yapılacak düzenli kontrol ile erken tanı mümkündür. .
7. Glokom taraması
Göz siniri üzerindeki tahribat nedeniyle körlüğe sebep olan glokom hastalığı düzenli kontrolle önlenebilir. 40 ila 64 yaş arası hastalar her iki ila dört yılda bir ve 65 yaş ve üstü hastalar her bir ila iki yılda bir taranmalıdır.
8. Enfeksiyon hastalığı tarama
Birçok bulaşıcı (genetik, cinsel yolla, normal yolla) enfeksiyon hastalığına karşı düzenli kontrolde fayda vardır. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların cinsel yaşantın başladıktan sonra düzenli olarak yaptırmanda fayda var.
9. Tansiyon takibi
Kan basıncın yüksekse, onu kontrol altına almak ve kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve felçten korunmak için ilaca ihtiyacın olabilir. Tansiyonun normal aralıkta ise, tansiyonunu yalnızca iki yılda bir kontrol ettirmen yeterlidir. Normal kan basıncı 120/80 mm Hg'dir. Kan basıncın daha yüksekse, düzenli kontrol edilmesi gerekir.
10. Depresyon taraması
2 haftadan daha uzun bir süre boyunca kendini umutsuz hissetmek veya normalde zevk aldığın şeylere karşı ilgi kaybı yaşamak, depresyona işaret edebilir. Uzun süreli kötü hissetme nöbetlerini göz ardı etme veya kendini iyi hissetmeye zorlamamalısın. Bu durumda doktorun seni depresyon için tarayabilir ve nasıl tedavi edileceğini belirlemene yardımcı olabilir. Terapi, ilaç veya ikisinin bir kombinasyonu yardımcı olabilir.
Yorum Yazın