Sağlıklı Beslenmeyi Hayatının Merkezine Koyanlar İçin 21. Yüzyılın En Etkili 9 Diyeti
Diyet yapmak, dikkatli bir planlama ve önceden bol miktarda araştırma yapmayı gerektirir. Ne de olsa herhangi bir diyet bulmak istemiyorsun, en doğru şekilde beslenmeyi istiyorsun. Senin için son yüzyılın en etkili diyetlerini içeriğimizde listeledik.
Not: Kendine en uygun diyeti bulmak için mutlaka beslenme uzmanına danışmalısın!
1. Akdeniz diyeti
2. DASH diyeti
Açılımı Hipertansiyonu Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları olan DASH, klinik olarak hipertansiyon olarak bilinen yüksek tansiyonu tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir beslenme planıdır. Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız et yemeyi vurgular. Tuz, kırmızı et, ilave şeker ve yağ oranı düşüktür.
3. Bitki bazlı esnek diyet
Vejetaryenlik ve veganlık, hayvansal ürünleri sağlık, etik ve çevresel nedenlerle kısıtlayan bitki bazlı diyetlerin en popüler versiyonlarıdır. Bununla birlikte, esnek diyet gibi daha esnek bitki bazlı diyetler de mevcuttur. Bu, hayvansal ürünleri ılımlı bir şekilde yemeye izin veren bitki bazlı bir diyettir.
4. Zihin diyeti
Bu diyet, beyin sağlığına odaklanan bir beslenme modeli oluşturmak için Akdeniz ve DASH diyetlerinin özelliklerini birleştirir. Esnek diyet gibi, MIND diyetinin de katı bir yemek planı yoktur, bunun yerine beyin sağlığına faydaları olan 10 spesifik gıdayı yemeyi teşvik eder. yeşil, yapraklı sebzeleri, nişastalı olmayan sebzeler, fasulyeleri, balıkları ve kümes hayvanlarını tüketmeye teşvik eder.
5. WW (Weight Watchers) diyeti
Eskiden Weight Watchers olan WW, dünya çapında en popüler kilo verme programlarından biridir. Herhangi bir yiyecek grubunu kısıtlamamakla birlikte, WW planındaki kişiler ideal kilolarına ulaşmalarına yardımcı olmak için belirlenen günlük puanlar dahilinde yemelidir. WW, farklı yiyecek ve içeceklere kalori, yağ ve lif içeriklerine göre bir değer atayan puan tabanlı bir sistemdir. İstediğiniz kiloya ulaşmak için çalışırken günlük puan limitin içinde kalmalısın.
6. Aralıklı Oruç
Aralıklı oruç, oruç tutma ve yemek yeme dönemleri arasında geçiş yapan bir beslenme stratejisidir. Kalori alımını günde 8 saatle sınırlamayı içeren 16/8 yöntemi dahil olmak üzere çeşitli formlar mevcuttur. Ayrıca günlük kalori alımını haftada iki kez 500-600 kalori ile sınırlayan 5:2 yöntemi de vardır. Öncelikle kilo verme diyeti olarak bilinmesine rağmen, aralıklı oruç tutmanın hem vücut hem de beyin için güçlü faydaları olabilir.
7. Volumetrik diyeti
Beslenme profesörü Barbara Rolls tarafından oluşturulan Volumetrik diyeti, katı bir diyet yerine uzun vadeli bir yaşam tarzı değişikliği sunar. Yemek planı, kalorisi düşük ve su oranı yüksek, besleyiciliği yoğun yiyeceklerle doldurmanızı sağlayarak kilo vermeyi teşvik etmek için tasarlanmıştır. Bu arada, kurabiyeler, şekerler, kuruyemişler, tohumlar ve yağlar gibi kalorisi yoğun yiyecekleri sınırlar.
8. Mayo Clinic diyeti
Mayo Clinic Diyeti, belirli yiyecekleri yasaklamak yerine, egzersizi teşvik etmek ve tüketilmesi gereken yiyecek miktarlarını göstermek için bir piramit kullanır. Meyveler, sebzeler ve fiziksel aktivite piramidin tabanını oluşturur, ardından bir sonraki katmanda karbonhidratlar, ardından protein ve süt ürünleri, yağlar ve son olarak tatlılar gelir.
Diyet iki aşamadan oluşur. 5 sağlıklı alışkanlık kazandırarak ve seni daha az sağlıklı 5 alışkanlığı bırakmaya teşvik ederek kilo vermeni başlatmak için tasarlanmış 2 haftalık başlangıç aşaması.
İkinci aşama, fiziksel olarak aktif olmanın yanı sıra besleyici gıda seçenekleri ve porsiyon boyutları hakkında eğitimi teşvik eden, uzun vadeli takip edilmek üzere tasarlanmış bir yaşam tarzı değişikliğidir.
9. Düşük Karbonhidrat diyetleri
Düşük karbonhidratlı diyetler, kilo vermek için en popüler diyetler arasındadır. Örnekler arasında Atkins diyeti, ketojenik (keto) diyet ve düşük karbonhidrat, yüksek yağ diyeti bulunur. Düşük karbonhidratlı diyetler, karbonhidrat alımını protein ve yağ lehine kısıtlar. Genellikle düşük yağlı diyetlerden daha yüksek protein içerirler, çünkü protein iştahını frenlemeye, metabolizmanı yükseltmeye ve kas kütlesini korumaya yardımcı olabilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın