Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sağlıkta Şiddete Karşı Yeni Adımlar: Çalışmalar Başladı
Sağlık çalışanlarına yönelik giderek artan şiddetin önlenmesi için Sağlık ve Adalet bakanlarının toplantısından sonra çalışmalar hızla başladı. Cezaların arttırılıp paraya çevrilememesi ile doktorlara hakim teminatı getirilmesi üzerinde duruluyor.
Sağlık çalışanlarına yönelik suçlar için çıkartılan yasa ile cezalar bir buçuk kat arttırıldı. Ancak bu düzenleme beklenen sonuçları vermedi. Olayların önüne geçilemeyince yeni bir takım önlemlerin alınması zorunlu hale geldi.
Sabah gazetesinin haberşne göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu alanda neler yapılabileceğini masaya yatırdı. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanlarının beklentileri ve çözüm önerileri üzerinden de geçildi. Önümüzdeki haftalarda gündeme gelmek üzere yeni bir çalışma yapılıyor.
TBMM Başkanlığına sunulacak çalışma kapsamında yapılması planlanan değişikler şöyle:
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin cezasının caydırıcı olacak şekilde arttırılması planlanıyor. Bir yıl kadar önce çıkan yasa ile kasten yaralama suçuna 3 yıla kadar ceza verilmesi mümkün oldu. Ancak takdir yetkisi, iyi hal gibi indirimler, ceza infaz sistemi devreye girince bu 6 aya kadar inip paraya çevrilebiliyor.
Bu nedenle öncelikli olarak cezaların caydırıcı olacak düzeyde arttırılıp para cezasına çevrilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Bu durumda doktora saldıran bir kişi para ödeyip kurtulamayacak. Cezaevine girip bir süre kalacak.
Yapılan çalışma kapsamında üzerinde durulan bir başka konuda hükmün açıklanmasının ertelenmesi. Sağlık çalışanlarına yönelik suçların kapsam dışı bırakılması üzerinde duruluyor.
Doktorlara hakim ve savcılara benzer güvence getirilmesi modeli üzerinde duruluyor. Bu kapsamda doktorlar uyguladıkları tedavilere karşı tazminat davaları ile karşı karşıya kalmayacak. Bir dava açılacaksa bu doktorun kendisine değil devlete karşı açılmış olacak. Tazminat ödenecekse bu devlet tarafından karşılanacak.
Artan tazminat davaları nedeniyle cerrahi başta olmak üzere riskli alanları kimsenin tercih etmediği, önümüzdeki dönem bu alanlarda büyük sıkıntı yaşanması bekleniyor.
Bunun önüne geçmenin en önemli yollarından birinin hatalı tedavilerde davaların devlete açılması olacağı belirtiliyor. Bunun dışında hatalı tedaviler konusunda sigorta gibi başka seçenekler üzerinde de duruluyor.
Yorum Yazın
Cezaların artması yine hiçbir işe yaramaz. Ceza, önleyici bir tedbir değildir. Futbol maçında bile kaç tane polis görevli oluyor. Hastanelerde de her koridor... Devamını Gör
İkinci olarakda hasta yakınları bir haksızlığa uğradığını düşündüğünde ne yapmalı bu konuda bilinçlendirilmeli. Bir doktora yumruk atmak yerine doğru yere şi... Devamını Gör
Bi tek sağlıkta şiddet yokta işte bir algı oyunudur gidiyor
Başka hangi kurumda her gün çalışan dayak yiyor?
Eğer tazminatı devlet ödeyecek ise doktor tarafında hiçbir yaptırımı olmayacağı gibi kötüye kullanıma da sebep olabilir. Sigorta sistemi -denetimi sigorta şi... Devamını Gör