Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Sait Faik Abasıyanık'ın Edebi Kişiliği Nedir? Sait Faik'in Eserleri, Biyografisi
Türk edebiyatında kendine has tavrı, dünya görüşü, sanat anlayışı ve hayat hikayesi ile birlikte edebiyatın önde gelen isimlerinden biri olan Sait Faik yaşamında ortaya koyduğu eserler ile kendinden başarı ile bahsettirmeyi başarmıştır. Türk edebiyatının en güçlü isimlerinden biri olan ve Türk hikayeciliğin modern anlamda ilk örneklerini veren Sait Faik, farklı bir üslupla ve teknikle kendinden öncekileri tekrar etmeden eserlerini kaleme alarak, Türk hikayeciliğin en özgün yazarlarından biri olmuştur. Türk Edebiyatına önemli katkıları olan yazarın hayatı da edebiyatseverler tarafından merak ediliyor. Peki, Sait Faik Abasıyanık kimdir? İşte Sait Faik'in eserleri ve edebi kişiliği...
Türk hikayeciliğin önemli bir temsilcisi olarak kabul edilen yazar; Türk edebiyatında yeni ve özgün bir hikaye yazmak isteyen her yazara yol göstericidir.
Sait Faik Abasıyanık Kimdir?
1940 yılında yayınlanan Şahmerdan adlı kitabındaki bir öykü nedeniyle halkı askerliğe karşı soğutma suçundan yargılanmış ve daha sonra beraat etmiştir.
1948 yılında yayınlanan Lüzumsuz Adam kitabıyla öykücülüğü ikinci devrine giren yazarın metinlerinde durum öykücülüğünün bütün unsurlarını görürüz.
Sait Faik, büyük edebi ustalardan biridir. Türk hikayeciliğin devrimini yapmış bir sanatçıdır. Çünkü alışıldık bütün kalıpları kırar. Bildiğimiz kronolojik hikaye anlatmak yerine doğrudan hikayenin içerisine kendini de katarak yer yer fantastik, yer yer postmodern, yer yer hayalci yer yerde ütopik hikayeler anlatır.
Hayatının büyük kısmını Burgaz Adasındaki babasından kalan evde ve Burgaz adasına yakın yerlerde geçiren yazarın öykülerinde deniz, sahil, balıkçılar, su ve ses önemli yerler tutar.
Sait Faik'in 1936'da yazdığı, toplam 19 hikayeden oluşan ilk kitabı Semaver adlı hikaye kitabıdır. Kitaba adını veren hikaye, İstanbul’da Halıcıoğlu’ndaki bir fabrikada işçi Ali’nin annesiyle geçirdiği mutlu günleri anlatır.
Sait Faik Abasıyanık'ın Hikayeleri;
Roman;
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın