Görüş Bildir
Haberler
Saksıya Çilek Ekimi Nasıl Yapılır? Çilek Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Saksıya Çilek Ekimi Nasıl Yapılır? Çilek Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Müge Kakşi
26.01.2022 - 11:41

Gülgiller familyasına ait olan çilek dünyanın birçok bölgesinde sevilen meyveler arasında yer alıyor. Bilimsel adı Fragaria olan çileğin insan sağlığına faydaları da saymakla bitmiyor. Çileğin en belirgin özelliklerinden biri ise tohumlarının meyvenin dışında bulunmasındır. Bu özelliği ile bilinen birkaç meyveden biri olan çileğin tüm dünyada bilinen 20'den fazla türü bulunmaktadır. Ticari anlamda dünya çapında en çok yetiştirilen çilek ise bahçe çileği olarak bilinmektedir. Yüksek miktarda C vitamini içeren çilek diğer vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir meyvedir. Yüzeysel köklere sahip çilek bitkisinin yapraklarının altında salkım şeklinde büyüyen çilek meyveleri bulunmaktadır. Kısa ömürlü olan çilek alındığı zamanda uzun süre dayanmaz ve hemen tüketilmesi gerekir. Birçok kişi çileği evinde yetiştirmek istiyor. Çilek yetiştirmek için öncelikle çilek ekimini ve bakımını bilmeniz gerekiyor. Peki, saksıya çilek ekimi nasıl yapılır? Çilek ekiminin püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birçok çeşidi bulunan çilek adeta yazın habercisi olan meyveler arasında yer alıyor. Yaza yaklaşınca pazar tezgahlarında yerini alan çilek kırmızı rengiyle göz kamaştırırken tadıyla ise herkes tarafından seviliyor. Tatlı bir tada sahip olan çilek pudra şekerine veya direkt şekere batırarak da tüketilmektedir. İrili ufaklı boyutlara sahip olan çilek meyvesi kalp şeklini andıran bir meyvedir. Seracılık için de uygun olan çilek direkt olarak tüketilmesinin yanında marmelat, reçel ve meyve suyu olarak da tüketilmektedir. Son yıllarda sağlıklı ve doğal beslenmenin önem kazanması insanları evlerinde kendi besinlerini yetiştirmeye itti. En kolay ve hızlı sonuç alınabilecek meyvelerden biri olan çilekte evde yetiştirilmek için en çok tercih edilen meyveler arasında yer alıyor. Birçok kişi saksıda çilek yetiştirmenin detaylarını internet üzerinden araştırıyor. Saksıda çilek yetiştirmeye ve çilek bakımının püf noktalarına dair tüm detaylara haberimizde sizler için yer verdik...

Saksıya Çilek Ekimi Nasıl Yapılır? Çilek Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Saksıya Çilek Ekimi Nasıl Yapılır? Çilek Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Birçok kişi evinde saksıda çilek yetiştirmeyi merak ediyor. Çilek kolaylıkla yetişebilen bir meyve olsa da her türü evde ve saksıda yetişmeye uygun olmayabiliyor. Bu yüzden çilek fidesi alacağınız yere evde saksıda yetiştireceğinizi belirtebilirsiniz. Bununla beraber yediveren, Osmanlı ya da dağ çileği fidelerinden alırsanız evde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

Çilek fidenizi aldığınıza göre saksı seçimine geçebilirsiniz. Saksı seçimi çeliğinizin kolay büyümesi için oldukça önemlidir. Bu yüzden derin olmayan ve ortalama 20-25 cm derinlikte bir saksı yeterli olacaktır.

Saksı seçiminin ardından seçeceğiniz toprağında zengin kaynaklara sahip olması önemlidir. Bu yüzden torf toprak seçebilirsiniz. Ayrıca çilekler büyümeye başladığında toprağa gübrede katabilirsiniz.

Çilek fidesini genellikle mart ve eylül ayları arasına ekmeniz daha doğru bir seçim olacaktır. Öncelikle saksıyı torf ile doldurup ardından fidelerinizi ekmek için toprakta boşluklar açın. Çilekler arasında boşluk olmasına özen gösterin. Bir saksıda ortalama 3 çilek fidesi olması yeterlidir. Saksının büyüklüğüne göre bu durum değişebilir. Ardından boşluklara çilek fidelerinizi yerleştirip kalan boşlukları toprakla kapatın. Fideleri koyarken çilek köklerine dikkat edin.

Çilek ekimini bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Bundan sora çileğinize can suyunu verebilirsiniz. Çilek nemi seven bir bitkidir. Bu yüzden çileğinizi sulamayı unutmayın. Fakat fazla su vermek çileği öldüreceğinden bu konuda dikkatli olmalısınız. İsterseniz spreyli bir şişeyle sulama yapabilir ve toprağı sadece nemlendirebilirsiniz. Ayrıca çilek güneşi sevdiği için gün içerisinde ortalama 6 saat güneş görmesini sağlamalısınız.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın