Şanghay İşbirliği Örgütü'nden Türkiye'ye İlk Görev
Şanghay Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığı Türkiye'ye verildi. Böylece Şanghay İşbirliği Örgütü'nde ilk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verilmiş oldu.
Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye bilgiye göre, dün yapılan toplantıda, örgütte diyalog partneri statüsüyle yer alan Türkiye'nin, 'Sadece üye ülkeler değil, tüm statülerdeki ülkeler de dönem başkanlığını üstlenebilsin' önerisi kabul edildi.
Söz konusu toplantıda Rus alfabesine göre sıralı olarak dönem başkanlığı yapan ülkelerin, gündem esasına göre başkanlığa getirilmesi kararlaştırıldı. Alınan kararlar doğrultusunda ŞİÖ Enerji Kulübü 2017 dönem başkanlığına Türkiye'nin getirilmesine oy birliği ile karar verildi.
Peki nedir bu Enerji Kulübü?
ŞİÖ Enerji Kulübü, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Türkiye, Tacikistan, Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan, Pakistan, Belarus ve Sri Lanka'nın katılımıyla 2013 yılında kuruldu.
Kulüp, üye ülkeler arasında enerji güvenliği konusunda diyaloğu geliştirme, enerji stratejilerinin güncelleştirilmesi ve enerji alanında işbirliği imkanlarının artırılmasını amaçlıyor.
Örgüte üye ülkeler, dünyada elektrik üretiminin yaklaşık olarak yüzde 36'sını, doğalgaz üretiminin yüzde 23'ünü, ham petrol üretiminin yüzde 20,8'ini ve kömür üretiminin de yüzde 60,2'sini karşılıyor.
Erdoğan "Şanghay 5'lisi rahatlatır" demişti
Pakistan ziyareti dönüşü AB ile ilişkileri değerlendirirken Şanghay konusunda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti:
'Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. “Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği” dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanatimi söylüyorum. Mesela, “Şanghay 5’lisi içerisinde Türkiye niye olmasın?” diyorum. Bunu sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta 5 ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. İran da girmek istiyor. Sayın Putin, “Bunu değerlendiriyoruz” gibi bir ifade de kullandı. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum'
Yorum Yazın
Patronun kızını yat kulübüne bırak.
Bunu anlayan nesil harbi nesildir :D Kardeşim tam bir mizahşörsün tebrik ederim. :D
ülkede hiç bir üretim yokken galaksiyi bile değiştirsen ne çare
Gerçekten Türkiyenin istekli sinyali Şanghay'ı heyecanlandırmış olmalı ki böyle bir şey meydana geldi. Nükleer/Askeri Güç olan Hindistan varken veya İran ola... Devamını Gör
Efendim orası kesinlikle öyle. Sadece hükümet ne istiyor ondan değindim. Yaklaşan savaşın herkes farkında ve Türkiye daha doğrusu hükümet sırtını dayayacak b... Devamını Gör