Satın Alma Gücü ile Türkiye'nin Yükselişini Mahfi Eğilmez Anlattı!
Satın Alma Gücü ile Türkiye'nin Yükselişini Mahfi Eğilmez Anlattı!
İktisatçı Mahfi Eğilmez, son günlerde yaşanan Türkiye'nin ekonomik olarak dünyadaki yerinde yeni bir karşılaştırma yaptı. Bu karşılaştırmada Türkiye ekonomisinin hangi şartlarda satın alma gücü paritesinde dünyada 11. sıraya yükseldiğini İran örneği ile anlattı.
Kaynak: Mahfi Eğilmez - Kendime Yazılar
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) cari fiyatlarla ölçüldüğünde üretilen nihai mal ve hizmet miktarı bu mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarıyla çarpılır ve GSYH bulunur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
GSYH satın alma gücü paritesi (SAGP) esas alınarak ölçüldüğünde SAGP’ye dayalı olarak hesaplanan uluslararası dolarla dönüştürülmüş bir katsayıyla hesaplanır.
Hangi hesaplama ölçü olarak daha doğru bir göstergedir?
Örnekle anlatalım;
Aşağıdaki tablo cari fiyatlarla GSYH’ye göre 2015 ve 2021 yıllarında ülke sıralarını gösteriyor (kaynak: IMF, WEO Database, April 2022)
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2015 – 2021 döneminde Türkiye ve İran’daki enflasyona ve dolar kuruna bir bakalım (kaynak: IMF, WEO Database, April 2022):
Aşağıdaki tablo 2015 ve 2021 yıllarında ilk 20 ekonomiyi SAGP cinsinden GSYH büyüklüğüne göre sıralıyor (kaynak: IMF, World Economic Outlook Database, April 2022.)
Tabloya göre SAGP cinsinden ölçülen GSYH açısından bakıldığında Türkiye 2015’de 13’üncü sırada yer alırken 2021’de 11’inci sıraya yükseliyor. Buna karşılık İran 2015’de 18’inci sıradayken 2021’de 20’nci sıraya geriliyor. Yukarıdaki tabloyu buraya da taşıyalım:
Dolara çevrilen GSYH'de nasıl bir sorun var?
GSYH’yi ölçmenin ve özellikle de GSYH’leri uluslararası karşılaştırmalarda kullanmanın yeni bir yönteminin geliştirilmesi şart görünüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın