Sığınmacıların Botunu Batırmaya Çalışan Yunan Sahil Güvenliği: 'Operasyona Yardımcı Olduk'
Aydın Didim Tekağaç Burnu güneybatısında 12 Kasım 2015 tarihinde mültecilerin bulunduğu botu batırmaya çalışan Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı, olayla ilgili yaptığı açıklamada, 'kurtarma operasyonu' dedi.
Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'Yakında bulunan Türk Sahil Güvenliğe ait bir teknenin projektörle ışık tutarak tüm hareketleri kolaylaştırmak suretiyle kurtarma operasyonuna yardımcı olduğu sırada, bir personelin küçük bir şişme botunu, denizci kancası, yani uluslararası denizcilik teknik ve uygulamalarına göre bu amaç için de kullanılan bir araç kullanarak, büyük bir kurtarma gemisinin yan tarafına çekmeye çalışması yalanlamaya değmez. Ayrıca, Türk basınında sunulduğu şekilde, Türk ve Yunan sahil güvenlik komutanları arasında bu konuda bir diyalog geçtiği iddiaları da kesin bir şekilde yalanlanmaktadır.'
Ne olmuştu?
Türk Sahil Güvenlik botu, 12 Kasım'da Yunanistan Birleşik Arama Kurtarma Merkezinden Didim Tekağaç Burnu'nun güneybatısında lastik şişme botta yardım isteyen düzensiz sığınmacı grubu olduğu ihbarı yapılması üzerine bölgeye ulaşmış ve önleme manevrasında bulunmuştu.
Türk botu tarafından durdurulmaya çalışılan sığınmacı grubuna, Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı botu da müdahale etmiş, ucunda delici metal bulunan 'açavela gönderi' kullanarak, sığınmacıların botunu patlatarak olay yerinden uzaklaşmıştı.
Mültecilerin bulunduğu lastik botun su alması ve mültecilerin denize düşmeye başlaması üzerine Türk Sahil Güvenlik botu tarafından Suriye uyruklu 58 mülteci sağ olarak kurtarılmış, Didim Limanına intikal ettirilmişti.
AA ve Onedio