Görüş Bildir
Haberler
Siirt'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Siirt'te Ne Yenir?

Siirt'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Siirt'te Ne Yenir?

Elif Ateş
15.10.2021 - 09:52

Siirt, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunur. Doğusunda Şırnak ve Van, kuzeyinde Bitlis, batısında Batman, güneyinde ise Şırnak ve Mardin illeri bulunur. Siirt 895 metre yüksekliğe kurulmuştur. Bundan dolayı da bölge oldukça yağış alır. Şehir, Muş Güneyi Dağları ve Siirt Doğusu Dağları ile çevrilidir. Siirt'in topraklarının hepsi Dicle Havza'sında bulunur. Bu havza Türkiye'nin dördüncü büyük su toplama alanıdır.  Ayrıca konumundan dolayı, şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bir zamanlar bölgede yaşan Süryaniler, buraya Se'erd ismini vermişler ve bu isim zamanla gelişerek günümüzde Siirt ismini almıştır. Peki, Siirt'te gezilecek yerler nerelerdir? Siirt'te ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yapılan araştırmalar sonucunda Siirt tarihinin, Cilalı Taş Devri'ne kadar gittiği bilinmektedir. Ayrıca 3500 yıl önce kurulan Asurlulardan kalma Akabe Yolu'da bu şehrin içinden geçmektedir. Anadolu ve Mezopotamya'nın kesişim noktalarında bulunan Siirt, tarihi İpek Yolun duraklarına da ev sahipliği yapmaktadır. 1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu Selçuklu Devleti bölgeyi ele geçirmiş ve topraklarına katmıştır. Erzen Kenti kalıntıları ve Ulu Cami'de bu dönemden kalma eserlerdir. Bu topraklara daha sonraları ise birçok beylik kurulmuştur. Beylikler arasında en güçlü olan Artuklulardır. Arkasından Akkoyunlular 16.yy'a kadar bölgede varlıklarını sürdürmüşlerdir. Osmanlı döneminde, Yavuz Sultan Sultan bölgeyi fethetmiş ve Siirt tamamen Osmanlı'nın topraklarına katılmıştır. Pek çok tarihi döneme tanıklık eden Siirt'in gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Siirt'te Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Siirt'te Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Racıl Hacar: Delikli Taş olarak da bilinen bu yer, Siirt'in simgelerinden biri olmuştur. Buradaki mağaralar dik kireç taşlarının oyulmasıyla meydana gelmiştir. Ayrıca bu bölgede doğa sporlarını ve yamaç paraşütü yapılabilmektedir.

  • Sağlarca Kaplıcası: Bu kaplıcanın suyu bol miktarda sodyum, klorür, kalsiyum ve sülfat içerir. Cilt hastalıklarına, eklem rahatsızlıklarına, sinir ve kas problemlerine, romatizmaya iyi geldiğini bilinir.

  • Botan Mağaraları: Siirt'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu mağara, suyun aşındırması sonucu oluşmuştur. Eskiden ev olarak kullanıldığı bilinmektedir.

  • Siirt Ulu Cami: Selçuklu mimarisinin önemli örneklerinden biri olan Ulu Cami, Çinili Minare olarak da bilinir. Caminin içindeki minber, Etnografya Müzesi'nde sergilenmektedir.

  • Tillo Kalesi Cam Seyir Tepesi: Osmanlı Döneminden kalma Tillo Kalesi, üzerine cam teras yapılarak seyir tepesi haline getirilmiştir. Terasın yüksekliği ise 1.100 metredir ve en fazla 30 kişi çıkmasına izin verilir. Siirt manzarasını izlemek isteyenlerin  oldukça sık tercih ettiği yerlerden biridir.

Siirt'te Ne Yenir?

Siirt'te Ne Yenir?
  • Siirt Kitel: Görünüşü itibari ile içli köfteye oldukça benzemektedir. Hamuru köftelik bulgurdan hazırlanır ve içine reyhanlı kıyma harcı koyulur. Siirt'e gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Büryan Kebabı: Oldukça zahmetli bir yemek olan büryan kebabı, kızgın bir kuyuda kuzu etinin saatlerce pişirilmesi ile yapılır. Pişen etler tereyağlı pide üzerinde servis edilir.

  • Arap Dolması: Bu dolma kuru biber ve kuru patlıcandan yapılır. İçine ise ise zeytinyağlı pirinçli harç koyulur. Tercihe göre birçok malzeme daha koyulabilmektedir.

  • Perde Pilavı:  Özel günlerde oldukça sık yapılan perde pilavı, görüntüsü ile böreğe benzer. Kızartılmış keklik veya kızartılmış tavuk eti, çam fıstığı ve badem gibi birçok malzeme ile yapılır.

  • Kiftel Leben: Bölgenin yöresel yemeklerinden biridir. Yoğurtlu köfte olarak da bilinen bu yemek, köftelik bulgur ile hazırlanır. Siirt halkı tarafından oldukça sık yapılan yemeklerden biridir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın