onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sinüzite Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Sinüzite Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
22.10.2021 - 10:30

Sinüzit, toplumda birçok kişinin belirli aralıklarla yaşadığı bir hastalıktır. Yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihap ile dolmasından sonra ortaya çıkar. Genellikle soğuk algınlığı veya gripten sonra meydana gelir. Sinüzit pek çok nedenden kaynaklı da oluşabilir. Tedavi edilmediği zaman kendiliğinden de düzelebileceği gibi, ilerleyerek ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Özellikle kronikleşmiş sinüzit; reflü, göz çevresi enfeksiyonu, kronik farenjit, gastrit, beyin apsesi gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Sinüzit en çok baş ağrısı ve burun tıkanıklığı ile karakterize edilir. Peki, sinüzit için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Burun etrafındaki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşlukları sinüs olarak adlandırılır. Sağ ve sol tarafta dörder tane olmak üzere toplamda sekiz çift sinüs bulunur. Baş bölgesinin ön kısmını meydana getiren frontal kemiğin içerisinde frontal sinüsler yer alır. Burun kısmının her iki yanında elmacık kemiklerine doğruda maksiller sinüs bulunur. Gözlerin arasındaki önde ve arkada kalan etmoid sinüsleri, kafa içinde ise sfenoid sinüsler bulunur. Bu sinüslerin havayı nemlendirme, ısıtma, mukus salgılama, bakterilerin çoğalmasını engellemek gibi görevleri vardır. Sinüsleri örten hücrelerin iltihaplanması sonucunda ise sinüzit meydana gelir. Bu hastalık olduğunda sinüslerin bulunduğu yapılarda ödem ve tıkanıklık oluşur. Sinüzit hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Sinüzite Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Sinüzite Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Sinüzit hastalığının akut, subakut, rekürren ve kronik rinosinüzit olmak üzere dört tipi bulunmaktadır. Akut sinüzit, aniden başlayıp en geç dört hafta içerisinde geçen sinüzittir. Subakut sinüzit, en fazla 12 hafta süren tipidir. 12. haftada ise tamamen ortadan kalkar. Tekrarlayan sinüzitler 1 yıl içerisinde belli aralıklarla meydana gelir, bu ataklar en az 1 hafta sürer. Kronik rinosinüzit ise yapılan tedavilere rağmen herhangi bir iyileşme göstermeyen 12 haftadan daha uzun süren tipidir. 

Sinüzit oluşmasının pek çok sebebi olabilir. Geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrozis, bağışık sistemi yetersizliği, kuvvetli sümkürme sinüzite neden olabilmektedir. Ayrıca burunda bulunan polip veya tümörler, burun etinde büyüme, diş enfeksiyonları, yüzme ya da uçakta oluşan basınç sinüzite yol açan etkenlerdir. Sinüzit belirtileri ise şunlardır:

  • Göz çevresinde şişkinlik, ağrı ve basınç

  • Sarı- yeşil renkte koyu kıvamlı burun akıntısı

  • 1- 2 hafta boyunca azalma göstermeyen burun tıkanıklığı

  • Yanak kemiklerinde hassasiyet

  • Baş öne eğildiği zaman artan baş ağrısı

  • Kötü ağız kokusu

  • Koku alma bozuklukları

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Ateş

  • Yorgunluk

  • Davranış değişiklikleri

Sinüzit belirtileri gösteren kişiler hastanelerin kulak, burun ve boğaz bölümlerine gitmelidir. Çabuk ilerleyen sinüzitler gerekli ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Eğer doğru tedavi uygulanmazsa birçok hastalığa zemin hazırlar. Polip problemi olan kişilerde genellikle sinüzit kronikleşir. Bu durumda cerrahi işlem uygulanmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın