onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sistem Tıkır Tıkır Çalışıyor: Merkez'den Yüzde 15 Faizle Al, Hazine'ye 22.70'e Sat!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Sistem Tıkır Tıkır Çalışıyor: Merkez'den Yüzde 15 Faizle Al, Hazine'ye 22.70'e Sat!

Ulaş
09.12.2021 - 10:27

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Hazine'nin yüzde 22,70 faizle borçlanmasına ilişkin olarak 'Merkez'den 15'e al, Hazine'ye 22,70'e sat; şahane' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Aktaş, faiz indirimleriyle bankaların yüzde 15 faizle aldıkları parayı Hazine'ye yüzde 22,70'den borç verdiğine işaret etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aktaş faiz indirimlerin devam edeceğini ve bunun aradaki makası daha da açacağını aktararak yazısında şöyle dedi:

Nevi şahsına münhasır” diye bir kavram vardır ya, kişiler için kullanılır. Hani bu kavramı bir ülke için kullanmak söz konusu olsa en münasibi herhalde biz olurduk.

Nasıl olmayalım ki... Son dönemde yaşadıklarımıza bakınca doğrusu bundan daha uygun bir benzetme göremiyoruz.

Şimdi Merkez Bankası bankaları yüzde 15 faizle fonluyor değil mi. Bir banka gidip Merkez Bankası'ndan bu faizle kaynak kullanabiliyor. Zaten Merkez Bankası'nın politika faizinin düşürülmesindeki amaç da bu; bankalar ucuz kaynak kullanacak ve tabii ki bankalar da bu ucuzluğu kullandırdıkları kredilere yansıtacak.

Olması gereken bu.

Peki olan bu mu?

İşte orası karışık!

Bankaların kredi faizlerinin Merkez’in faiz indiriminden ne ölçüde ve ne yönde etkilendiğini dün yazdık. Dün aktardığımız faizde bir okurumuzun uyarısıyla güncelleme yapma gereği ortaya çıktı, buna da yer vereceğiz.

Bugün asıl üstünde durmak istediğimiz konu başka...

Önce şunu kabul etmek gerek. Merkez Bankası’ndan yüzde 15 faizle kaynak kullanan, mevduata ödediği faizi de Merkez Bankası faizindeki gerilemeye paralel olarak aşağı çeken bankaların kredi faizlerini ne yönde belirleyecekleri tabii ki kendi inisiyatifl erinde. Bankanın başka masrafı çoktur, her şey bir yana çok kar etmek istiyordur ve kredi faizini pek aşağı çekmez; kimsenin itirazı olamaz.

Ama konu “kamu kaynağının kullanılması ve bir anlamda o kaynakla yine kamuya borç verilmesi” ise durum tabii ki değişir.

Mevduat faizi kredi faizinden yüksek olur mu?

Hani mesela diyerek bir benzetme yapalım...

Bir banka düşünün. Size yüzde 15 faizle kredi kullandırıyor. Kısa vadeli ama vade dolunca gidip yeni kredi alabiliyorsunuz, bankada sonsuz krediniz var.

Aynı bankanın bir başka şubesi ise getirdiğiniz mevduata yüzde 22.70 faiz veriyor.

Bu banka Ankara’da. Ulus’taki şube yüzde 15 faizle kredi açıyor, Eskişehir yolundaki şube ise mevduatınıza yüzde 22.70 faiz uyguluyor.

Nasıl? Olmaz mı diyorsunuz?

Niye olmasın, oluyor!

Ulus’taki şube Merkez Bankası’dır.

Eskişehir yolundaki şube ise Hazine’dir.

Merkez Bankası bankalara yüzde 15 faizle kaynak kullandırıyor. Bankalar da bu parayı götürüp Hazine’ye önceki günkü ihalede olduğu gibi yüzde 22.70 faizle borç veriyor.

Sistem tıkır tıkır çalışıyor...

Sistem tıkır tıkır çalışıyor...

Tamam Merkez Bankası’nın bankalara kullandırdığı tutarla Hazine’nin borçlanma tutarı aynı değil. Ama Merkez Bankası hem swapın TL bacağının faizini, hem TL cinsi fonlamadaki faizi yüzde 15 düzeyinde uyguluyor, önemli olan bu.

Merkez Bankası’ndan alınan paranın tümünün Hazine’ye borç verilmesi gibi bir durum söz konusu değil ama mekanizma şahane!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
3
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

e sen tüpçünün bilmem neyin kredisini sıfırlatırsan onlar da gelir senden böyle alır parayı. kim kimi skerse.