Soma'da Adalet Arayışı Sürüyor...
İki hafta sürmesi beklenen duruşmalarda, facia sırasında madenden çıkartılan işçilerle, kurtarma çalışmalarına katılan ekipler, acıya tanıklıklarını anlatacak. Mahkemede istedikleri takdirde konuşacak olan aileler ise duruşmaya, 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Soma'yı unutma, unutturma' sloganlarıyla girdi.
'Hala sorumlu devlet görevlileri, kamu görevlileri yargılanmış değil'
Aileler adına açıklama yapan Avukat Evler İşler, geçtiğimiz 5 Şubat Cuma günü madende bilirkişi heyeti tarafından keşif yapıldığını söyledi. Keşfin uzun süredir şirketin kontrolünde olan madende gerçekleştirildiğini belirten İşler, 'Delilleri karartma çalışmalarına rağmen şirketin yine de aleyhlerine epeyce delil bulundu. Altıncı blok duruşmalarda yine de eksiklerimiz devam ediyor. Hala sorumlu devlet görevlileri, kamu görevlileri yargılanmış değil. Bunun içinde hukuk mücadelemiz devam ediyor. Siz takip ettiğiniz sürece bu dava önemli. Soma'yı unutmamak, unutturmak için buradayız.' dedi.
Avukatın açıklamasının ardından şehit madenci aileleri, üst aramaları yapıldıktan sonra duruşma salonuna alındı. Altıncı duruşmada, mağdur ve sanık avukatlarının istekleri doğrultusunda, facia sırasında madenden çıkarılan ve kurtarma çalışmalarına katılan işçilerin dinlenecek. Ayrıca talepte bulunan madenci aileleri de duruşmada dinlenecek. Davayı, TBMM İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu üyeleri CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de takip ediyor.
Davanın beşinci duruşmasının son gününde ara karar alınmış, tutuklu yargılanan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ile Hilmi Kazık tahliye edilmiş, şehit madenci aileleri bu duruma tepki göstermişti.
İlk duruşma tamamlandı
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6'ncı duruşmanın birinci oturumu sona erdi.Duruşmada 4 madenci tanık sıfatıyla dinlendi. Tanıklardan ilk olarak dinlenen maden işçisi Naim Kılıç, o gün yaşananları anlattı. Olayın yaşandığı gün saat 3 sıralarında fanların durduğunu belirten Kılıç, 'Ana yola çıkmak istedik. İki kişiydik. Tahta kapıların orada emniyetçi olduğunu söyleyen biri maskelerimizi takmamızı söyledi. Biz de maskeleri taktık. Bazı arkadaşlarımız dumandan düşüp bayıldı. Biz onları öldü sandık. Ancak daha sonra karşılaştığımızda ölmediklerini anladık. Bandın üzerinde 2 santim kadar alev vardı. Başka da bir şey görmedim' dedi. Kılıç, şikayetçi olmadığını söyledi.
'Bizde bir şey olmadığını, gelip alacaklarını söylediler'
Kılıç'ın ardından tanık sıfatıyla dinlenen madenci Süleyman İnce ise, 'Benim çalıştığım bölge sabitti. 2. motor başında şalterciydim. 3'e çeyrek kala benim bandım durdu. Vardiya amirim Murat Karayel'i aradım. Elektrik kesintisi olduğunu söyledi. Ardından çok yoğun bir duman geldi. Dumanın ardından sağlıkçılar geldi. Bizde bir şey olmadığını daha sonra bizi gelip alacaklarını söylediler. Biz beklemeye başladık. Saat 7 sıralarında havanın yönünün değiştirileceği haberi geldi. O bölgeden ayrıldık' dedi.
Mahkeme Başkanının sorusu üzerine İnce, olayın ardından madende çalışmadığını söyledi.
Tanık olarak dinlenen Ümit Yılmaz ise olayın yaşandığı gün izinli olduğunu ve olayla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi. Mahkeme Başkanı ise bilirkişi tarafından gönderilen madende çekilmiş tambur ve bantların fotoğraflarını Yılmaz'a göstererek değerlendirme aldı.
2'nci oturum yarın
Yılmaz'ın ardından ağabeyi maden işçisi Bülent Yılmaz dinlendi. 2005 yılında madende işe başladığını söyleyen Bülent Yılmaz, bantlara ek yapılıp yapılmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: 'Ek yapılması normaldir. Ek yapılarak bolluk alınır. Madenlerde sürekli yapılan işlemler bunlar.'
Duruşmada 2'nci oturumu görülmek üzere 17 Şubat'a ertelendi
Davanın geçmişi
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs 2015'deki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 13 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıkan 46 sanık, peş peşe yapılan 8 duruşmada, savunmalarını yaptı. Geçen 25 Aralık'ta tamamlanan duruşmalarda 2 tutuklu sanık tahliye edildi. Tutuklu sayısı 6'ya düştü.
Sanıklar
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor.
DHA, CHA, İHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Yastığın altına bakmayı unutmayın.Trajikomik olayın dibi resmen.Holdingin sahiplerini veyahut madenin 4-4 bakan onayı aldığı sorsan yürüyüştekiler veya Soma ... Devamını Gör