onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Son Dönemlerin Fenomeni EYT Nedir? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar Hakkında Merak Edilenler!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Son Dönemlerin Fenomeni EYT Nedir? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar Hakkında Merak Edilenler!

AgeSA
29.03.2023 - 17:05 Son Güncelleme: 06.04.2023 - 20:17

Emeklilikte Yaşa Takılmak (EYT) son dönemlerde pek çok vatandaşın gündemiydi ve çıkarılan yasayla beraber uzun zamandır bekleyenler kazanımlarına kavuştu. Peki nedir bu EYT ve kimleri kapsıyor? Emeklilikte yaşa takılmamak için ne yapılması gerektiğine dair sorulara bu içeriğimizde yanıt veriyoruz.

Öncelikle EYT Nedir, Tekrar Hatırlayalım:

Öncelikle EYT Nedir, Tekrar Hatırlayalım:

EYT, çalışma dönem şartını sağlamış olmasına ragmen belirlenmiş yaş kriterinin sağlanamama durumu “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” kavramıyla ifade edilmektedir. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşullarının değiştirilmesiyle birlikte bu kavram ortaya çıkmıştır. EYT’liler yasanın değişmesiyle prim gün sayısının yanı sıra emeklilik yaşlarının gelmesini bekleyenleri kapsamaktaydı. Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile yaş detayına bakılmaksızın emeklilik prim günlerini dolduranlar emekli olmaya hak kazandılar.

EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT Kimleri Kapsıyor?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ve 5000 ile 5975 prim gününü dolduranların emekli olabilmesi için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmış olması gerekmekteydi. Prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayan kişiler için yaş şartı olmaksızın emekliliğe imkan sağlanıyor. Eski sistemdeki gibi SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılındı.

EYT'liler Sonradan Çalışabilir mi?

EYT'liler Sonradan Çalışabilir mi?

Konu hakkında yapılan açıklamaya göre, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödenerek çalışılabilecektir. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verileceği açıklanmıştır.. Bu şekilde, kayıtlı olarak çalışma teşvik edilmek istenmektedir.

Emekli Olmaya Hak Kazananları Ne Bekliyor?

Emekli Olmaya Hak Kazananları Ne Bekliyor?

Önceden EYT'li olup yeni emeklilik kriterlerini karşılayan kişiler emekli olmaya hak kazandılar ve emekliliklerinden doğan toplu ücretleri alabilecekler. Burada gelirlerini büyütmek yahut ek bir gelir sağlamak isteyen kişiler Bireysel Emeklilik Sistemine de dahil olabilecek.

Primi Eksik Olanlar Ne Yapacak?

Primi Eksik Olanlar Ne Yapacak?

1999 yılından önce sigortalı olarak EYT kapsamına girenlerin prim eksiği varsa bunu birkaç şekilde tamamlama imkanı bulunuyor, bunlar: Çalışmaya devam ederek, yasanın imkan verdiği şekilde borçlanma yaparak, ihyaya(eski durumuna getirme, yeniden canlandırma) başvurarak, isteğe bağlı sigorta ile prim ödeyerek.

EYT İçin Başvuru Süresi Nedir?

EYT İçin Başvuru Süresi Nedir?

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girdiği 3 Mart 2023 tarihinden itibaren hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabiliyor. Koşulları yerine getirenler için süre sınırı bulunmamaktadır.

EYT’liler Maaşlarını ya da Toplu Paralarını Nasıl Değerlendirebilir?

EYT’liler Maaşlarını ya da Toplu Paralarını Nasıl Değerlendirebilir?

İster emekli ikramiyeniz ister emekli maaşınız ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olarak yüksek fon getirileri ve yüzde 30 DevletKatkısı ile birikimlerinizi artırabilirsiniz. Mevcutta bir bireysel emeklilik sözleşmeniz var ise katkı payınızı artırabilir, dilerseniz toplu para da yatırabilirsiniz. Geleceğinizi güvence altına almaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Emeklilikte de İyi ki Demek İçin AgeSA’ya Gelin!

Emeklilikte de İyi ki Demek İçin AgeSA’ya Gelin!

Siz de hemenAgeSA’ya gelin, toplu emeklilik ikramiyenizi ve maaşınızı AgeSA Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki birbirinden farklı ve zengin yatırım araçları barındıran fon seçenekleri ile değerlendirin. Üstelik yüzde 30 devlet katkısı avantajından yararlanırken kişiye özel fon danışmanlığı hizmetimizle de size en uygun fonu kolayca bulun ve yönetin.