Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Son Zamanlarda Çok Konuşulan ve Çok Az Kişinin Bildiği Ejder Meyvesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
30 Ağustos'tan beri ismini daha çok duymaya başladığımız bir meyve var: Ejder meyvesi. Türkiye'de de üretilen bu meyvenin düzenli tüketildiğinde vücudumuza sağlayabileceği birçok fayda bulunuyor.
Not: Kronik rahatsızlığı olanların ve hamile olanların mutlaka doktor kontrolünde tüketmeleri öneriliyor.
30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda misafirlere ikram edilen Ejder Meyveli Smoothie gündem olmuştu.
Hatta bu meyve, resepsiyonda ikram edildikten sonra üreticiler taleplere yetişemediklerini belirtmişlerdi.
Peki nedir bu ejder meyvesi?
Üç tür ejder meyvesi vardır.
Kırmızı eti ile kırmızı deri
Beyaz eti ile kırmızı deri
Beyaz eti ile sarı deri.
Tür, şekil ve boyuta bağlı olarak hem tatlı hem de ekşi ejderha meyveleri vardır.
Kestiğiniz meyvede gördüğünüz etin dokusu bir kivi gibidir ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan küçük siyah tohumlarla doldurulur.
Meyvenin eti şarap yapmak için kullanılır, ayrıca diğer bazı içeceklerin içine de koyulabilir.
Ejderha meyvesinin yaprakları çok sağlıklı bir çay için süzülür. Meyvenin kabuğunun ise besin değeri azdır ve nadiren yenir.
USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'na göre meyve; protein, lif, likopen ve karbonhidrat açısından zengindir.
Niasin ve riboflavin gibi karoten, C vitamini ve vitamin B vitaminleri içerir. Ejderha meyvesinin çeşitli hastalıkları önleyen bitkisel gıda maddeleri içerdiğine inanılmaktadır. Ayrıca, bu meyvelerin tohumlarında omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağ asitleri vardır.(Kaynak)
Ejder meyvesinin kökeni tam olarak bilinmese de Orta Amerika'ya özgü olabileceği düşünülmektedir.
Bu meyve artık neredeyse tüm dünyaya yayılmış, Türkiye'de de yetişme imkanı bulmuştur. Şu anda da kilosu 15 Türk lirasından satışa sunuluyor.
Gelelim ejder meyvesinin faydalarına:
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ejder meyvesinde bulunan yüksek C vitamini düzeyi, bağışıklığı artırmaya yardımcı olur ve vücuttaki diğer antioksidanların aktivitesini de uyarır.
2. Sindirime yardımcı olur.
Gıda Kimyası Dergisi'nde yayınlanan araştırmalar, ejder meyvelerinin, laktobasil ve bifidobakteriler gibi bağırsak bakterilerinin büyümesini desteklemeye yardımcı olan oligosakkaritler açısından zengin olduğunu öne sürmektedir. Tayland'daki doğal prebiyotikler üzerine yapılan bu çalışma, meyvenin pürüzsüz sindirim için önemli olan sağlıklı bağırsak florasının artmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. (Kaynak)
3. Diyabeti kontrol altına alabilir.
Ejder meyvesinin düzenli tüketimi, tip 2 diyabetikler ve prediyabet hastaları için faydalı olan kan şekeri düzeylerinde bir azalma sağlayabilir. (Kaynak)
4. Kansızlığın tedavisinde yardımcı olabilir.
Ejder meyvesinde bulunan demir, anemik bireylerde hemoglobin seviyelerini arttırmada etkili olabilir. (Kaynak) Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretimine de yardımcı olur, bu da hayati organın uygun oranda oksijen almasına yardımcı olur.
5. Magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin.
Ejder meyvesi ayrıca magnezyum, C ve B vitamin grubu gibi vitaminler ile doludur. (Kaynak) B1, B2 ve B3 vitaminleri kan basıncı, cilt sağlığı ve kolesterol düzeylerinden tiroid fonksiyonuna, dalgalanan hemoglobin seviyelerine ve karbonhidrat metabolizmasına kadar çoğu şeyi düzenleyebilir.
6. Kolon kanseri riskini azaltabiliyor.
Ejder meyvesi üzerine yapılan yeni bir çalışma, bu meyvenin kolon kanseri, göğüs kanseri gibi kanserleri önlemede yardımcı olabileceğini göstermiştir. (Kaynak)
7. Cilt sağlığında etkili.
Ejder meyvesindeki antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak yaşlanma belirtileriyle savaşır. Ayrıca güneş yanığı, sivilce ve kuru cilt tedavisinde de yardımcı olabilir. Bu meyvelerdeki C vitamini, özellikle cildi canlandırır.
8. Antibakteriyel özellikler
Bunlar vücuttaki beyaz kan hücresi sayısının artmasına yardımcı olabilir ki bu da toksinlere karşı vücudu savunur ve organlardaki mantar veya bakteriyel enfeksiyonların oluşumunu veya büyümesini engeller.
9. Metabolizmayı güçlendirir.
Vücudumuzun sağlıklı işleyişi için proteinin besin alımı çok önemlidir ve ejder meyvesi iyi bir protein kaynağıdır. Proteinler vücudumuzdaki enzimler tarafından metabolize edilir ve hücre onarımını hızlandıran, güç ve metabolizmayı artıran, kilo kaybına yardımcı olan ve kas kütlesini artıran kullanılabilir proteinlere dönüşür.
10. Saç sağlığında etkili
Ejder meyvesi, kimyasallarla saça verilmiş olan zararı tedavi eder. Ayrıca, dokuyu iyileştirmeye ve ışıltıyı saçınıza geri döndürmeye yardımcı olur.
11. Anti-inflamatuar özellikler
Ejder meyvesi tozu, artritin neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özellikler bakımından zengindir.
12. Göz sağlığını korur.
Ejder meyvesinin, karaciğerde bulunan bir protein olan insan sitokromu P450'nin büyümesini engellediği bilinmektedir. Bu protein genellikle konjenital glokomun oluşumu ile bağlantılıdır. Ayrıca, Gıda Kimyası'nda yayınlanan araştırmaya göre, bu meyvede beta-karoten içeriği, gözlerin zararlı serbest radikallerden korunmasını sağlayarak maküler dejenerasyon ve katarakt oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır. (Kaynak)
13. Kemik ve dişlerin güçlenmesinde yardımcı olur.
Ejder meyvesindeki yüksek kalsiyum içeriği kemiklerinizi sağlıklı tutar, kemik mineral yoğunluğunu artırır ve osteoporozu önler. (Kaynak)
14. Hamileler için besleyici.
Ejder meyvesi, demir, B vitaminleri ve folat bakımından zengin olduğundan hamile kadınlar için çok faydalıdır. Çalışmalar, demirin hemoglobin eksikliğini ve anemi oluşumunu önlemede yardımcı olduğunu göstermektedir. (Kaynak)
15. Bilinci güçlendirir.
Ejder meyvesi bol miktarda B vitamini içerir ve ayrıca hücre zarlarını sağlıklı tutmaya yardımcı olan C vitamini açısından zengindir. Vitaminlerin bu aktivitesi, bilişsel bozuklukların ortaya çıkmasını önler ve beyninizin işlevini korur!
Ejder meyveli smoothie tarifi:
Malzemeler:
1 su bardağı ahududu
200 gram ejderha meyvesi
1/2 su bardağı bardak donmuş böğürtlen
150 gram çilekli yoğurt
2 yemek kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
1 bardak şekersiz badem sütü
Tarif:
Tüm malzemeleri blender'de karıştırarak bir içecek haline getirin. İsteğe bağlı ek chia tohumu ve çilek ekleyebilirsiniz.
Yorum Yazın
Babalarının evinde ejder meyvesi yiyiolardı aq.
Bu krizdede Ejder Meyvesi ne gider be ... Neyse birazda dolar yapayım haftaya yükselirde Halkbank'ta bozdururuz.
Arkadaş öyle bir anlatmışsınız ki sanki hemen şu köşedeki manavdan ,marketten bulunabilecek birşey :))