onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sosyal Hizmet Bölümünü Tercih Edecek Öğrenci Adaylarının Bilmesi Gereken 10 Madde

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Sosyal Hizmet Bölümünü Tercih Edecek Öğrenci Adaylarının Bilmesi Gereken 10 Madde

Üniversite tercih dönemi sürekli olarak devam ediyor, her yıl yeni bir maraton başlıyor. Biliyorum bir çoğunuzun kafası henüz netleşmiş değil bu konuda. Bugün sizlere sosyal hizmetler ve sosyal hizmetler bölümü ile ilgili bilgileri aktaracağım. Sosyal hizmet uzmanı ne yapar, ne gibi çalışmalarda bulunur hepsini tane tane anlatacağım. 

A mı desem, B mi desem C mi desem diye diye en yakınınızdakileri yoruyorsunuz. Olsun kanka ben buradayım ve o engin bilgi, beceri ve tecrübelerimle kafanızdaki hemen her soruyu yanıtlamaya çalışacağım. Bölüme yerleşip 'iyi ki' dedikten sonra ilk bursunuzla ofisime hediye falan yollamanıza da hiç gerek yok yani. Neyse yolumuz çok uzun, hadi başlayalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Sosyal hizmet nedir?

Hiç kusura bakmayın, kendi tanımımı sizinle paylaşmayacağım. Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'nin 2014 yılında onayladığı tanımı aşağıya kopyala yapıştır yapıyorum çünkü o da çok güzel. Ama sen yine de özümseyerek oku geç canım kardeşim.

 “Sosyal hizmet; sosyal değişimi ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, insanların güçlendirilmesini ve özgürleşmelerini destekleyen uygulama temelli bir meslek ve akademik disiplindir. Sosyal hizmet, sosyal adalet, insan hakları, ortak sorumluluk ve farklılıklara saygı ilkelerini merkeze alır. Sosyal hizmet teorileri, beşeri bilimler, sosyal bilimler ve yerel bilgi ile desteklenen sosyal hizmet, yaşam zorluklarıyla mücadele etmek ve iyilik halini geliştirmek için insanlarla ve yapılarla çalışır. Sosyal hizmetin bu tanımı ulusal ve/veya bölgesel düzeylerde geliştirilebilir.”

2. Türkiye'de sosyal hizmet eğitimi veren en iyi 5 üniversite hangisi?

Şimdiden söyleyeyim kimse alınmasın, kırılmasın, küsmesin. Çünkü sosyal hizmet eğitimi veren üniversitelerde sosyal hizmet kökenli hocaların olması o kadar önem arz ediyor ki, bunu ancak dersleri almaya başladığınızda anlayabilirsiniz. O yüzden bana bu soruyu soran gençlere hiç düşünmeden şu sıralamayı yapıyorum. Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi. Bu değerlendirmemi eleştirenler elbette ki olabilir, ancak herkesin fikrine kimse karışamaz.

3. Bölümü bitirdikten sonra unvanım ne olacak?

Sanırım en çok karmaşa yaratan sorulardan birisi bu. Ben kimim ve şimdi ne oldum? Sosyal hizmetler uzmanı mıyım, sosyal hizmetçi miyim, sosyal güvenlik uzmanı mıyım, sosyal hizmet görevlisi miyim, sosyal mühendis miyim, sosyalci miyim? Neyim, ne? Bu yorucu karışıklıklarla o kadar çok rastlaşıyoruz ki, bazen gerçekten tükeniyoruz. 'Hiç kimse değilim, üzgünüm, güçsüzüm, yalnızım' deyip Deniz Seki'yi yad ediyoruz. Şaka şaka, şimdi netleştireceğim sizi. Yasal bir unvanımız var elbette, o da 'sosyal çalışmacı'. Diğer bir deyişle kamuda sosyal çalışmacı kadrosuna atanıyoruz. 

(Not: Sosyal çalışmacılar, sosyal hizmet uzmanı unvanını da kullanabilmektedirler.)

4. Sosyal hizmet bölümü mezunlarının çalışma alanları nelerdir?

Bu konuda şanslıyız arkadaşlar. Çünkü bölüm mezunlarının istihdam alanları oldukça geniş. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Kurum ve Kuruluşlardan olan çocuk yuvaları, sevgi evleri, huzur evleri, rehabilitasyon merkezleri vb. olmak kaydıyla, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastaneleri, Adalet Bakanlığı'na bağlı aile ve çocuk mahkemeleri ile cezaevleri, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okulları (henüz pilot çalışma aşamasında), özel kurum ve kuruluşlar vb. Ay yoruldum. Daha fazla sayamayacağım.

5. Garanti meslek mi, bitirir bitirmez atanır mıyım?

Sizi üzmek istemem ama bu konuda çok karamsarım gençler, o yüzden cevabım hayır. Ben Hacettepe'de eğitim alırken, bir elin parmaklarını geçmezdi sosyal hizmet eğitimi veren okul sayısı. Peki ya şimdi? Kırkayağın parmak sayısından daha fazla! Üstelik açık öğretim gibi rakamsal anlamda dev bir mezun makinesi de söz konusuyken gelecek pek de iç açıcı görünmüyor gözüme. Bu arada sayısal birkaç veri de paylaşmak isterim sizinle. 2016/1 KPSS atamalarında 172 sosyal çalışmacı kadrosu açılmış, 172 kadronun tamamı dolmuş ve minimum puan ile 77,342 ile Kars'a atama olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Öğretmen öğrenciyle çalışır, doktor hastayla. Peki ya biz?

6. Öğretmen öğrenciyle çalışır, doktor hastayla. Peki ya biz?

En başından söyleyeyim çalışacağımız insanlar toplumun dezavantajlı, ötekileştirilmiş ve damgalanmış grubunu oluşturuyor. Yani en acı çeken ve ezilenlerle birlikteyiz. Öyle plaza kadını veya plaza erkeği olmuyorsunuz. Kulağınıza pek de hoş gelmedi sanırım? Bunu ben de kabul ediyorum. Bazen işin içinden çıkılmaz hal alıyor durumlar, kabul ama zihinsel ve duygusal yoruculuğu kadar mesleğim bir o kadar da kutsal ve değerli. Çünkü insan odaklı ve insan yaşamında olumlu yönde değişimi amaçlıyor. Bu da onu benim bebeğim yapıyor.

7. Ne kadar maaş alacağım?

'Ne kadar maaş aldığınızın ne önemi var, önemli olan maneviyat hayatım.' Kestik! Bu tür ifadelere itibar etmeyin artık. Tamam manevi doyumu yüksek bir meslek icra edeceksiniz ama yıl 2016 ve ekonomik kazanç > maneviyat. Çeşitli kamu Kurumlarında çalışan kendi arkadaşlarımdan edindiğim bilgilere göre 2016 yılı Temmuz ayı itibarı ile sosyal çalışmacı maaşları 2850 TL ile 4000 TL arasında değişiklik gösterebiliyor. Daha altı veya üstü var mıdır, bilen varsa söylesin.

8. Örgün eğitim ile açıktan eğitim arasında fark var mı?

8. Örgün eğitim ile açıktan eğitim arasında fark var mı?

4 yıllık örgün eğitim ile 4 yıllık açık öğretim fakültesi mezunları arasında yasal açıdan ve kazanılan haklar açısından herhangi bir fark olmamakla birlikte; eğitimin içeriği, niceliği, öğrenci ile hoca arasında kurulan etkileşim, bağ, aidiyet ve en önemlisi mezuniyet sonrası kazanılan bilgi, beceri ve yetkinlik açısından kocaman bir fark vardır! Diğer yandan 2 yıllık sosyal hizmet ön lisans mezunları ise 4 yıllık örgün ya da açıktan okuyup mezun olanların elde ettiği haklara sahip değillerdir. Kısaca sosyal çalışmacı olarak atanamazlar.

9. Masa başı işi mi, alan çalışması mı?

Bu meslek öyle bir meslek ki her ikisi de mevcut a dostlar. En temelinde söylemek gerekirse sosyal inceleme alanda geçer (ev, hastane, otel, park vb.), raporlaştırma kısmı ise masa başında. Bu açıdan da şanslı olduğumuzu söylemem mümkün.

10. Ve son olarak sosyal hizmet benim için uygun bir bölüm mü?

10. Ve son olarak sosyal hizmet benim için uygun bir bölüm mü?

Size bazı sorular yönelteceğim. Bu sorulara verdiğiniz yanıtların çoğunluğu evet ise bu alanda canla başla çalışacağınızı söylemem mümkün. Aksi halde güle güle sana elveda.

1. İnsan hakları ve sosyal adalet sizin için önemli midir?

2. İnsanlarla iletişiminiz kuvvetli midir?

3. Farklılıkları ve çeşitliliği önemser misiniz?

4. Olumlu yönde gelişimi ve değişimi destekler misiniz?

5. Mücadeleci misiniz?

6. Ezilenlerin hak savunuculuğunu yapar mısınız?

7. Özgürlükçü ve dayanışmacı mısınız?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1717
524
262
141
141
120
108
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
systemh.exe

arkadaşlar benim gibi sosyal hizmet okuyan varsa bu sitede çok güzel bilgiler var bakabilir. Çocuk koruma kanunu özeti çok güzel açıklanmış. https://caferb... Devamını Gör

Murat Çay

sosyal hizmet bölümü okuyacakların kafası biraz karışık. Ben bu mesleği severek yaparım diyorsanız yazın. http://idealsosyalhizmet.com/

Seval Aykut Kurgun

merhaba biliyorsunuz tercih sürecindeyiz ve ben sosyal hizmetler konusunda çok kararsız kalıyorum açıköğretimden okuyacağım iki yıllık bana yeterli bilgi ver... Devamını Gör