Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sosyal İlişkilerimizi Geliştirmeye Yardımcı, Alışılmadık Ama Gerçekten Etkili 15 Yöntem
İnsanlarla konuşurken, çoğu zaman davranışlarımızın altındaki nedenleri fark etme gereği duymayız, algılamayız. Ancak başkalarını gözlemlersek, kendi davranışlarımızla ilgili de birçok ilginç durum ile karşılaşabiliriz. Bunlardan yola çıkarak, sosyalleşirken daha rahat ve insanlar ile daha etkili iletişim kurmak için çeşitli yollar bulabiliriz.
İşte bunlardan belki de en etkili olan 15 tanesi.
1. Eğer insanlar ile fazlasıyla iletişim halinde olduğunuz bir işte çalışıyorsanız, çalıştığınız yerin arkasına bir ayna yerleştirin.
2. Bir grup toplantısında size görev vermesini istediğiniz ya da daha fazla dikkatini çekmek istediğiniz kişinin sağ tarafına oturun.
İnsanlar genellikle iletişim kurmak istedikleri kişilere doğru dönerler. Yan yana oturmak bir işbirliği göstergesidir. Bu oturuş şekli ile yanınızdaki kişiye seninle aynı yöne bakıyorum, aynı şeyleri düşünüyorum mesajları verilir. Yani o kişi ile aranda bir rekabet ya da olumsuzluk olmadığı imajı yaratır.
3. Bir tartışma ya da iddia edilen bir konu hakkında görüşünüzü, fikrinizi ortaya koyduktan sonra üzerine ekstra başka bir şey söylemeyin.
Böyle yaparak, karşınızdakinin söylediklerinizi düşünmesi, anlaması ve uygun bir cevap vermesi için ona zaman tanımış olursunuz. Üzerine daha fazla bir şey söylemek, konuşmanın odak noktasının ifade etmek istediğiniz şeyden kaymasına neden olur.
4. Fikirlerinizi birbirini destekleyecek şekilde tutarlı bir düzen halinde sıralayın. Böyle yapmak, o tartışma ya da konuşulan konu hakkında hâkimiyetinizi arttırır.
En güçlü olan ve güvendiğiniz fikirden başlayıp, en zayıf olduğunu düşündüğünüze doğru bir sıralama ile fikirlerinizi sunun. Finali ise en vurucu, en ikna edici olan ile yapın. Böylece çok daha etkileyici bir sonuç elde edersiniz.
5. Eğer biri sizi kızdırmaya çalışıyorsa, sizi kışkırtmasına izin vermeyin ve ne pahasına olursa olsun sakin kalmaya çalışın.
Oyunu onlardan daha çok kurallarına uyarak oynamak, karşınızdakini hem şaşırtacak hem de biraz utandıracaktır. Bu da sizin daha güçlü bir konuma geçmenizi sağlayacaktır.
6. Tartışırken mümkün olduğunca, ‘Sen’ kelimesini kullanmaktan kaçının.
‘Sen öyle düşünüyorsun’ ya da ‘Sen yaptın’ gibi ifadeler genellikle kulağa daha suçlayıcı ve küçümseyici gelir. Bunun yerine ‘Bana öyle geliyor ki’ ya da ‘Bence’ gibi kelimeler ile başlayan cümleler kurmak hem tartışmanın kontrol altında tutulmasına yardımcı olur hem de uzlaşacak bir yol bulmayı kolaylaştırır.
7. Görüşme yaparken insanların göz renklerine dikkat etmeye çalışın.
Göz rengine odaklandığınızda doğal olarak bir göz teması da kurarsınız. Çünkü insanlar ile iletişim halindeyken aşırıya kaçmadan hafif bir şekilde göz teması kurmak daha etkili bir iletişim yaratır. Ve siz bunu yapmaya başladığınızda sizin gibi karşınızdaki kişi de bunu yapmaya ve bu etkileşimi hafifçe arttırmaya devam edecektir.
8. Çocuğunuzun basit bir konuda tamamen kendi başına karar vermesine ve uygulamasına izin verin.
Örneğin çocuğunuz o gün ne giymek istiyorsa bırakın bu kararı çocuğunuz versin. Böylece çocuk, olaylar karşısında fikir geliştirip, kontrol sağlayabileceği algısına erişir ve özgüveni artar. Aynı zamanda onun söz söylemesine izin verdiğinizi görünce, sizinle daha az çatışmaya başlayacak ve huysuzluk çıkarmayı da azaltacaktır.
9. İlk buluşmayı siz yönlendirmeye çalışın ve size pozitif duygular hissettirecek bir yer seçin.
Size daha iyi ve olumlu hissettirecek bir yerde daha rahat ve özgüvenli olacağınız için doğal olarak karşınızdaki kişi ya da kişilerde de ilk izleniminiz pozitif yönde olacaktır.
10. İnsanlar ile görüşürken onlarla gerçekten ilgilendiğinizi, o görüşmeden zevk aldığınızı içten, samimi ve açık bir şekilde ifade ederseniz, karşınızdaki kişi de bir süre sonra o şekilde hissetmeye ve davranmaya başlayacaktır.
Bu durum, biraz zaman ve çaba ile yüzde yüz işe yarayan bir yöntemdir. Karşınızdaki insanı samimiyetinize ve içtenliğinize inandırdığınız sürece, aranızda yaşanacak duygu akışları için de kapı aralanmış olacak.
11. Bir tartışma esnasında, tam olarak doğruluğundan emin olamadığınız ya da size sakinliğinizi kaybettirecek, hakaret içeren kelimeler yerine, doğruluğundan daha emin olduğunuz ya da toplum tarafından kabul edilmiş olguları kullanın.
Aksi takdirde bu sizin aptal gibi hissetmenize neden olacak ve tartışma sonunda daha da fazla sinirlenmiş hissedeceksiniz.
12. Birisine bir soru sorduğunuzda, karşınızdaki kişi sorunuzu tam olarak yanıtlamadıysa ya da sadece bir kısmını cevapladıysa, onunla sessiz bir şekilde göz teması kurmaya devam edin.
Bunu yaptığınızda karşınızdaki kişi ilk cevabının iyi ya da yeterli olmadığını anlayıp daha açıklayıcı bir cevap vermek zorunda hissedecektir.
13. İletişim kurduğunuz kişilere karşı, cevabı sadece ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ şeklinde olabilecek kapalı sorular kadar daha ucu açık olan sorular sormayı da tercih edin.
Açık sorular, daha gelişmiş ve daha detaylı cevaplar gerektirir. Eğer bir konuşmanın gidişatını yönlendirmeyi istiyorsanız, açık ve kapalı soruları birbirleri ile dengeleyerek iyi bir kombinasyon kurmalı, hangisini nerede, nasıl sormanız gerektiğini bilmelisiniz.
14. Yeni birisi ile tanıştıktan sonra ona ismi ile hitap etmeye başlayın.
Karşınızdaki kişi ile o toplantı ya da görüşmeden sonra bir daha görüşeceğinizden emin olmasanız bile. Böyle yapmak en baştan daha samimi ve güvene dayalı bir ilişki/iletişim kurmak için zemin hazırlar.
15. Grup halinde bir şeye gülerken, grup içindeki insanlar içgüdüsel olarak daha yakın hissettikleri ya da yakın olmak istedikleri kişiye doğru bakarlar.
Kime baktığınıza ya da kimin size baktığına dikkat edin.
Yorum Yazın
Basit ve güzel taktikler
O sınıfta gülerken bana bakıyor yoksa???😨😨 #15