Paylaşımlarınız Kredi Almanızı Engelleyebilir
Sosyal Medya Paylaşımlarınız Kredi Almanızı Engelleyebilir
Giderek daha fazla sayıda kredi verme kurumunun bir borçlunun güvenilirliğini ya da kimliğini tespit etmek için Facebook, Twitter gibi sosyal medyada yer alan verileri kullanması tüketici grupları ile regülatörlerin endişelerini artırıyor.
Kredi verme şirketleri, başvuru sahiplerinin kredi başvurusunda beyan ettiği iş ile LinkedIn hesabında yazılı olan işin aynı olup olmadığını ya da Facebook'ta işten çıkarıldığı gibi bilgileri paylaşıp paylaşmadığını kontrol ediyor. Kredi verme şirketlerine göre küçük bir şirketin eBay 'de olumsuz yorumlar alması da kredi alma şansını azaltabilir.
Bu yolu izleyen şirketler genellikle olumsuz kredi geçmişine ya da hiç banka hesabı olmayan şirketlere kredi veren kurumlar. Söz konusu kredi verme kuruluşları federal kredi kanunlarını ihlal etmemeye dikkat ettiklerini belirtiyor.
Tüketici savunucuları, bu trend nedeniyle krediye başvuranların adaletsiz bir biçimde reddedilebileceklerini ya da yalnızca sosyal medyadaki varlıkları nedeniyle yüksek faiz oranları ile mücadele etmek zorunda kalabileceklerini belirtti. Savunuculara göre federal kanunlar bu trende ayak uyduramadığından kredi başvurusunda bulunanlar böyle bir muamele görüyor.
San Francisco'da kurulan gelişme aşamasındaki Flurish Inc., başvuru sahiplerinin gönüllü olarak Facebook, Twitter ve diğer siteleri paylaştıklarını ve bunun potansiyel borçlular hakkında net bir tablo görülmesine imkan tanıdığını kaydetti.
Regülatörlerin trendi izlediklerini belirten yetkililer finansal kurumların kredi verme sürecinde online veri kullanımını denetleme konusunda karara varmak istediklerini ifade etti.
Şirketler Facebook ve Twitter'ın yanı sıra PayPal ile eBay hesaplarını da kontrol ediyor.
Bazı tüketiciler ise şirketlerin sosyal medya hesaplarına bakmalarını önemsemiyor. Hatta geleneksel ölçümlerin haricinde kullanılan bu gibi yöntemler sayesinde diğer kurumlardan 'ret' cevabı alırken kredi alabileceklerini düşünüyor.
STEPHANIE ARMOUR
Wall Street Journal