Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medya Stratejisi Oluşturma 2

Sosyal Medya Stratejisi Oluşturma 2

Aylin Şansal
16.01.2014 - 17:55 Son Güncelleme: 16.01.2014 - 17:59

Sosyal Medya Stratejisi Oluşturma 2

Sosyal Medya Stratejisi Oluşturma 1 adlı yazının devamıdır.

Hedef olmadan hiç bir şey yapılmaz. Yani bu stratejide ki hedef ne? Müşteri mi? Müşteri den sadakat mi? Bilinirlik mi? Maliyetleri düşürmek mi? Nedir hedefiniz?

Belirlenen hedefin her zaman sayılabilir ve ilk aşamada kolay olmasına gayret göstermek gerekiyor. Eğer markaya sunulacak hedef uçuk bir rakam ile eşleşiyorsa işiniz çok zor demektir.

Hedef kitle ile ilgili analiz yapmak her zaman çok önemli. Çünkü hizmetin veya ürünün sunulacağı kişilerin kimler olduğunu bilmek daha kolay paylaşım yapılmasına ve müşteriye daha kolay ulaşılmasını sağlar. Yanlış bir bölgede yanlış bir ürünün satımını yapmak tehlikeli ve sonuç alamayacak bir gayrettir. Bu yüzden hedef kitleyi çok iyi analiz etmek gerekir. Hedef kitle araştırmasında ise her zaman daha kolay iletişime geçebilecek gruplar ele alınmalıdır.

Marka hakkında neler konuşuluyor? Bu etkileşim aslında başlangıç ve sonuç aşamalarında oldukça farklılık gösterecek bir değere sahip. Markayı kimin ne kadar iyi bildiği, markanın pozitif veya negatif yönlerinin kimler tarafından bilindiği ve marka hakkında neler konuşulduğunu araştırmak için sosyal medya kanallarına başvurmak gerekiyor. Sözlükler, bloglar ve internet sitesi gibi bir çok ağ ile marka hakkında müşteri analizlerine ulaşabilmek mümkün. Yine bu sayede markayı takip eden hayranların sadık olup olmadıklarını da kolayca hesaplanabilir.

En önemli strateji konularından biri olan markada kullanılacak dil aslında bütün bu aşamaların sonucunda ortaya çıkabilecek bir konu. Markanın dili, müşteriyle nasıl bir iletişim kurulacağını belirler. Samimi, şeffaf, ciddi, resmi gibi bir çok seçenek markaya sunulabilir. Genellikle hedef kitlenin yaş aralığı ve yaşam kalitesine göre marka dili de değişebilir. Marka dili belirlendikten sonra markanın tarzını da az çok ortaya koyabiliyorsunuz.

Markanın artık dünyaya açılma vakti geldi. Bunun içinde arama motorları için anahtar kelime araştırması yapılması gerekli. Markayı tanıtabilen bu anahtar kelimeleri bulurken de “Ne?ve Hangi?” sorusu sorulmalıdır. Markayı en iyi hangi kelime anlatır? Markanın en popüler ürünü nedir? Gibi sorularla bu anahtar kelime araştırması da tamamlanmış olacaktır.

Paylaşım yaparken kullanılacak olan dilin dışında önemini koruyan bir diğer konuda markanın öne çıkarılmasının yanında hedef kitlenin değerli olduğunu hissettirecek görsel ve metin paylaşımları olacaktır. Marka kendini çoğu zaman hedef kitlesinin gerisinden tutacak ve kendini anlatmak yerine çoğu zaman hedef kitleye uygun içerik üretecektir. Bu durum hem hayranların sayfadaki etkileşimini artıracak hemde markanın müşteriyi önemsediğini dolaylı bir yol ile müşteriye gösterecektir.

Paylaşım planları ve paylaşım içeriklerinin düzenlenmesi de strateji de markaya kesinlikle en kolay ve yalın anlatımla sunulması gereken maddelerden biridir. Marka şu günlerde şu saatler arasında şu konulu görselin paylaşımının olacağını bilmeli ve ona göre onay aşamasına gitmelidir. Genellikle bu planlamalar 2 veya 4 hafta arasında olmalıdır. Ayrıca acil ve önemli günlerde de farklı türde paylaşımlar yapılması gerektiği bu planlamada açık olarak yazılmalıdır.

Stratejinin sonuç bölümü ise markanın rapordaki en çok ilgilendiği bölümdür. Burada markanın bilinirliği, blog yansılamaları, takipçilerin ne kadar fazla olacağı, dönüşüm hızı, etkileşim sayıları, web site analizleri, reklam sayıları gibi bir çok konu sunmanız gerekiyor. Bunları yaparken de belirli bir miktar sunmak, markanın size güvenmesini sağlayacak etkenlerden biri olacaktır.

Kaynak: http://www.blinkagency.co/sosyal-medy...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın