onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sosyal Medya Yöneticisinin Hayatını Kolaylaştıracak 10 Detay

Sosyal Medya Yöneticisinin Hayatını Kolaylaştıracak 10 Detay

Profesyonel seviyede sosyal medya yönetiminin Facebook’a bir görsel yüklemek ve basit bir başlıkla bunu yayınlamak kadar kolay ve sıradan bir iş olduğuna dair genel bir yanlış kanı var. Fakat bu işle ilgilenen insanlar sosyal medya yönetiminin bundan çok daha fazlası olduğunu biliyorlar.

Sosyal medya hesaplarını etkili bir şekilde yönetmek doğru içeriği doğru platformda paylaşmak, marka otoritesini kanıtlamak, fazlaca düşünmek, ilişkiler kurmak, performansınızı ölçmek ve düzenli olarak takip etmek gibi birçok şeyi içinde barındırır.

Temel olarak, sosyal medya yönetimi tam gün bir iş olabilir fakat markanızın sosyal medya görünürlülüğünü yönetmek sadece günlük görevlerinizin arasında yer alıyorsa bu olayı daha da büyütür ve başa çıkmanız gereken bir durum haline dönüşebilir.

Şimdi derin bir nefes alıp aşağıda sizlerle paylaşacağım 10 detayla birlikte sosyal medya yönetimini çok kolaylaştırarak zamanınızı da daha verimli kullanabilirsiniz.

1.Bir Denetim Planlayın (AUDIT)

Korkutucu görünse de sıklıkla sosyal medya denetimi yapmanız gerekir. Eğer daha önce hiç markanız için sosyal medya denetimi yapmadıysanız, bu yazı size yardımcı olacaktır.

Sosyal medya denetimleri, sosyal medya pazarlama hedeflerinizin o ana kadar nasıl ilerlediğini takip etmenizi sağlar. Eğer her şey plan dahilinde ilerliyorsa bile nasıl taktikler geliştirmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olur.

Temel olarak baştan aşağı derin bir inceleme yapmak, sosyal medyada yaptıklarınızı daha sağlıklı gözden geçirme olanağı sağlar.

Aşağıda sıklıkla uygulayabileceğiniz basit bir sosyal medya denetimi için bazı öneriler bulabilirsiniz.

1.Adım: Sosyal medya profillerinizin aktif olduğu tüm platformların bir listesini çıkarın ve profillerinizde diğer profillerinizin linklerini paylaşın.

2.Adım: Görsel ya da profil tanımlayıcı nitelikte olan ve güncellenmesi gereken tüm bilgileri düzenli olarak güncelleyin.

3.Adım: Takipçi artışı, ulaşım, etkileşim ve platform üzerinden yaratılan trafikler gibi bazı anahtar ölçütleri belirleyin ve düzenli olarak inceleyin.

4.Adım: Anahtar performans göstergelerinizi kontrol ederek sosyal medya hesaplarınızdaki varlığınızı değerlendirin. Bu şekilde bundan sonra hangi konularda efor sarf etmeniz gerektiği öngörüsüne sahip olabilirsiniz.

2.Kaliteli İçerik Oluşturmak

Sosyal medya yöneticilerinin çoğu aynı dertten  muzdarip; kaliteli içerik oluşturmak. İşin doğrusu, sosyal medyada paylaşmak için kaliteli ve alakalı içerik bulmak biraz fazla zaman harcamanıza neden olabiliyor. Fakat korkup kaçmak yerine sizin için çalışan bir içerik yaratma sistemi oluşturmanızı tavsiye ederim

Kendi sisteminizi oluşturmak için size yardımcı olabilecek bir sürü araç ve program bulunmakta. Örneğin Feedly.

Feedly: Sevdiğiniz tüm haber kaynaklarını Feedly’de toplayın ve her sabah alakalı ve işinize yarayacak içerik bulabilmek için hepsini tarayın. Bu şekilde kendi içeriğinizi oluşturmak için size ilham verecek bir konu elbette bulacaksınız. Aynı zamanda en çok paylaşılan, en çok okunan içerik tarzına da hakim olup ona göre bir içerik oluşturmanız da mümkün olacak.

3.Görsel İçin Elinizden Geleni Yapın

Paylaşmak için mükemmel içeriği bulduktan sonraki adım içeriği paylaşılabilir hale getirmek. Araştırmaklar görsellerin insan beynine metinlere oranla 60.000 kat daha fazla etki ettiğini kanıtlamakta. Sosyal medya pazarlamasında görsellerin süper güçleri olduğunu unutmayın.

Fakat video düzenlemekte ya da görsel tasarım konusunda uzman olmanıza gerek yok. Bunun içinde kolay yollar var.

Vine ve Instagram gibi sosyal medya programları eğlence yaratmanıza yardımcı oluyor. Kısa videolar da Facebook ve Twitter’da kolayca paylaşılabiliyor. Canva her sosyal medya yöneticisinin mutlaka kullanması gereken bir araç. Canva 3 dakikadan daha kısa bir sürede sosyal medyada paylaşmak için profesyonel görünen görselleri elde etmenizi sağlar. En iyi kısmı ise Canva bütün büyük programlar için görsel boyutu şablonuna sahip olduğundan görsellerinizin boyutları ile ilgili endişelenmeniz gerekmemekte.

Infografikler sıkıcı bir veriyi görselle birleştirip tüm sosyal medya platformlarında kolaylukla paylaşmanızı sağlar.Piktochart birkaç dakika içinde infografik yaratmanızı sağlayacak en doğru araç. Tema seçme ya da şablonunuzu özelleştirmek gibi şanslar da tanıdığından işiniz hem daha kolay hem de hedefe yönelik şekilde çözülecektir.

4.Etkileşim İçin Zaman Yaratın

Etkileşim için zaman oluşturmak bazı sosyal medya yöneticilerinin ihmal ettiği bir durum. Çünkü içeriği oluşturmak ve paylaşımdan sonra takip etmek için harcadıkları zaman ve efor yeterince yorucu olabiliyor. Ama sosyal medya, markanız için bir yayınlama kanalı ya da basın açıklamalarınızı gönderip arkanıza yaslanabileceğiniz platformlar barındırmıyor.

Etkileşim içinde olma ve topluluğunuzla konuşabilme sizin için önemli noktalardan biri olmalı. Günde ayırabildiğiniz kadar zamanı soru sorarak, yorumlara cevap vererek, toplumunuzla etkileşim içinde olmak ve onların içeriklerini paylaşmak gerçekten fark yaratacaktır.

Twitter sohbetleri de sizin için çok uygun olacaktır, marka olarak uzmanlığınızı göstermeniz ve ulaştığınız kitleyi genişletmenize yardımcı olacaktır. Bu şekilde takipçilerinize yardım önerebilir, onlar için faydalı olabilirsiniz ve bu sizin yapıcı anlamda markanızın sesini ve kimliğini de belirleyebilir ve duyurabilirsiniz.

5.Herkesi Twitter Listesine Ekleyin

Twitter listeleri bir sosyal medya yöneticine sonsuz olanak sağlar ve sosyal medya yöneticisinin hayatını çok daha fazla kolaylaştırır.

  • Dinleyin

İyi bir monitör sistemi çok yararlı bir sosyal medya stratejisidir ve Twitter listeleri, Twitter monitör sistemi oluşturmanızda önemlidir.

  • İlişki Kurun

Twitter’da kendi alanınızda etkili kişilerle ilişki kurarak, yine kendi alanınızda yeni insanlarla tanışarak çevrenizi genişletebilirsiniz.

Bu şekilde etkili bir biçimde alanınızda otoritenizi güçlendirebilir ve markanızın etrafında güçlü bir topluluk oluşturabilirsiniz.

  • İçerik Oluşturmak

Twitter listeleri gerçek zamanlı alarak neler olduğunu takip etmek ve takipçilerinizle paylaşmak üzere içerik oluşturmanıza yardım eder. Örneğin kendi endüstriniz ve sosyal medyada isim yapmış kişileri güncel olarak takip edebilirsiniz.

Bir Twitter listesi oluşturmak hem Google hem de Twitter arama sonuçlarında yukarılara çıkmanıza yardımcı olur.

6.Bir Planlamanız Olsun

Bir sosyal medya içerik takviminiz olduğunda hesaplarınızı yönetmek çok daha kolay oluyor. Nasıl bir içeriği, ne şekilde hazırlayacağınızı daha önceden organize ederseniz hem zaman kazanmış olursunuz hem de hangi platformda ne şekilde paylaşım yapmanız gerektiğini de daha önceden öngörebilirsiniz.

İçerik takvimi hazırlamanın en kolay yolu her ay için farklı bir sayfa kullanmak ve içeriğinizin devamlılığını planlamak olacaktır. (günlük, aylık vb.)

  • Sosyal Medya İçerik Planını Nasıl Oluşturabilirsiniz?

1.Adım: Her platform için hangi sıklıkla paylaşım yapacağınıza karar verin

Her sosyal medya platformu için paylaşım sıklığı için genel kurallar olsa da, her hesap, her endüstri ve takipçiye bağlı olarak paylaşım sıklıkları değişebilir. Ayrıca içeriğin tipi ve platformun kendisi de paylaşım sıklığı ve paylaşım düzenlemesi açısından çok önem taşımakta.

Buffer araştırmasına göre sosyal medya platformlarında paylaşım sıklığı olarak başlama noktası aşağıdaki gibidir;

Twitter ( Günde en az 3 tweet)

Facebook ( Günde en fazla 2 paylaşım)

LinkedIn (Günde en fazla 2 paylaşım)

Google+ (Günde en fazla 3 paylaşım)

Pinterest (Günde en az 5 pin)

Instagram (Günde en az 1 paylaşım)

Not: Her platformda farklı sıklıklarda paylaşım yapmayı denemekte fayda var. Zamanlama o süre zarfında takipçilerin hangi platformu daha çok kullandığını gözlemleyip ona göre paylaşım yapmakta size kolaylık sağlar.

Twitter’da, Followerwonk size takipçilerinizin ne zaman online olduğunu bildirir ve Twitter Counter ise sizin için takipçilerle etkileşiminizin haftanın en başarılı zamanı ve gününün ölçümünü yapar.

Facebook insights ise Facebook’ta bir gönderinin maksimum düzeyde ulaşma zamanlarını size gösterir. Google+ için ise sabah saat 9:00 ve 11:00 arası en iyi paylaşım zamanı olarak görülüyor.

2.Adım: Neyi, nerede ve nasıl paylaşacağınıza karar verin

Her platform için ayrı ayrı paylaşım sıklığı ve zamanlamaya karar verdikten sonra yapacağınız paylaşımın içerik tipini belirlemeniz gerekir. İçerik, görseller ve hangi platformları kullanacağınıza karar vererek başlayabilirsiniz.

Aynı içeriği her platformda paylaşmak mümkün olsa bile, platformların özelliklerine göre içeriğin yapısını değiştirmek gerektiğini aklınızdan çıkarmamanız gerek.

Mesela twitter’da attığınız tweetlerin %20’si kendi firmanızla ilgiliyse %80’i güvenilir kaynaklara ait olduğunda gönderileriniz daha çok ilgi çekecektir. Ya da Facebook ve LinkedIn görsel paylaşma açısından daha aktif platformlardır. Hem gözlem yaparak hem de konu ile ilgili yazı ya da forumları okuyarak her platformun karakteristik özelliklerini öğrenmeniz çok faydalı olacaktır.

3.Adım: Gönderi uzunlukları farklı olmalı

Sosyal medya’da paylaşım yaparken yazının uzunluğunun önem taşıdığını unutmayalım. Aynı gönderiyi her platformda aynı uzunlukta paylaşmamalısınız, her platform için içeriğiniz revize edilmeli. Örneğin bir araştırmaya göre 100 – 115 karakter arası tweetler çok daha fazla retweet edilmekte.

Facebook’ta maksimum 40 karakter uzunluğundaki paylaşımlar etkileşim açısından çok daha etkili, fakat Google+ ve LinkedIn’de daha uzun paylaşımlar ilgi görüyor.

4.Adım: İçerik takviminizi doldurun

Sosyal medya içerik stratejisinin en son adımı bir içerik takvimi oluşturmak. Bu şekilde hangi platformda ne paylaştığınızın bir özetine sahip olacaksınız. Ve daha sonraki paylaşımlarınızı bu yolu izleyerek hazırlayabilirsiniz.

Nasıl rahat edeceğinize bağlı olarak bir şablon ya da bir planlama aracı kullanabilirsiniz. Bayram, tatil, özel günler gibi detayları da unutmamak çok önemli.

Sosyal medyada aynı içeriği tekrarlamak problem olmayacaktır. Fakat içerikte biraz değişiklik ya da görseli değiştirmek işinize daha çok yarar.

7.Otomatizasyon Araçları Kullanın

Otomatizasyon aracı kullanmadan farklı birkaç sosyal medya platformu kullanmak neredeyse imkansız. Otomatizasyon araçları işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Mesela Buffer kullanarak Twitter, Facebook, LinkedIn hatta Pinterest için planlamalarınızı internetin olduğu her yerden yapabilirsiniz.

IFTTT’de bir otomatizasyon programı ve en büyük özelliklerinden biri iki servisi birbirine bağlaması yani kısaca “Eğer Instagram’da bir fotoğraf paylaşırsam, o paylaşımı Flickr hesabıma da yükle” komutu verebiliyorsunuz.

Bu programlara ben çok fazla araç var, size en uygun olanı seçip kullanabilirsiniz. Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi otomatizasyon aracı kullanmadan sosyal medya yönetimi yapmak çok daha zorlayıcı ve zaman alan bir durum olacaktır.

8.Bir Bütçe Ayırın

Sosyal medya yöneticilerin o ya da bu şekilde sosyal medya için bütçe ayırmalıdır. Bazı ücretli araçları kullanmanız, bir program satın almanız gerekebilir. Ya da pazarlama amaçlarınız doğrultusunda bir kampanya hazırlamanız, Facebook’ta gönderilerinizin daha çok insana ulaşmasını sağlamak için bir bütçeye ihtiyacınız olabilir.

9.Kendiniz İçin Bir Aksiyon Planı Hazırlayın

Günlük görevlerinizi görselleştirmek işinizi kolaylaştıracak bir yöntemdir. Bu şekilde sosyal medya yönetimini ne şekilde yaptığınızı görüp kendinizi pozitif yönde geliştirebilir ve ilerideki paylaşımlar için değişiklikler yapabilirsiniz.

Bu konuda en kullanışlı olanın Google Calendar olduğunu düşünüyorum. Araştırmanızı tavsiye ederim.

10.Analiz ve Test Edin

Her sosyal medya yöneticisi, sosyal medya aktivitelerini analiz ve test etmenin uzun dönemde çok işe yarayacağını bilir.

Bu süreçte performans göstergesini ve bunu nasıl ölçeceğinizi belirlemelisiniz. Ayrıca bir zaman çerçevesi belirlemelisiniz. Mesela, doğru paylaşım sıklığında gönderim yapıyor musunuz? Twitter’da yaptığınız video paylaşımı istediğiniz etkiyi yaratmış mı?  Facebook’da belli bir format daha iyi performans sağlıyor mu? gibi.

Doğru anatilik araçlarına sahip olmak sosyal medyada görünürlüğünüzü arttıracak ya da neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı size gösterecektir.

Kaynak: http://www.vuub.net/05/09/2015/sosyal...
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın