Sosyal Medyada, Trollerin Seçim Sonrası Domates Fiyatı Tartışması Dikkat Çekti
Sosyal Medyada, Trollerin Seçim Sonrası Domates Fiyatı Tartışması Dikkat Çekti
Türkiye'de son yıllarda alım gücünü, adeta domatesten salçaya döndüren yüksek enflasyonda ekonomi ortamını yaklaşan seçimler üzerinde etkili olması bekleniyor. Alım gücündeki düşüşü, geçici çözümlerle rahatlatmaya çalışan ekonomi yönetimi, sorunun büyüdüğünün farkındayken, sosyal medyada da troll hesaplar bu ortamda gerçekleri kabule etmeye başlıyor. Bu da seçim atmosferinde muhalefetin de adayının netleşmesiyle Twitter'da yorumlara dikkat çekiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2021 yılından bu yana hızlanan enflasyonist ortam alım gücünü öyle bir eritti ki yıllarca "Avrupa'da tek tek satılıyor" diye şaşırdığımız sebzeleri alırken, bizler de muasır medeniyet seviyesine eriştik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
O halde önce OECD verilerine bakalım ki dünyada da olan enflasyonda Türkiye'nin yerini görelim, ardından da trollerin domates fiyatı üzerinden umutsuz haykırışlarını inceleyelim.
Bu grafikte de son açıklanana aylık enflasyon verileri üzerinden durum görülüyor. Şubat 2023'te Arjantin'in enflasyonu yüzde 99 açıklanırken, Türkiye'nin enflasyonu yüzde 58 görülüyor.
Son tabloda ise sanatçı biz 2015'te bu yana kopuşu anlatıyor. 2015 baz (100) alınan veride Türkiye'de son durum TÜFE'de 462, enerjide de 501 ve gıdada 566 seviyesinde oluyor. 2015'ten bu yana gıdada artışa kısaca yüzde 466 oranında.
Dün açıklanan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlenmesinden önce yapılan bu paylaşımda seçim anketlerinde görülenin ötesinde bir şekilde sosyal medya trollerinin tedirgin olduğu görünüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu 👆 paylaşımı yapan hesabın daha öncesinde de bu 👇 şekilde çözümlenmesi yapılmıştı. Domates tweeti de bu bağlamda anlam kazanıyor.
Seçim sonrasında ekonomi politikalarında değişimle kimin seçildiğinin çok önemli olmadan yaşanacakları tahmin eden ekonomistler, ortodoks politikalar ve güven ortamında yatırımların hızlanabileceğini de öngörüyor.
Ancak hayat pahalılığı için troll kesimin seçim sonrası için öngörüleri de burada ortaya çıkıyor. Haliyle bu paylaşıma gelen yanıtlar daha çok dikkat çekti.
Cevapların çok çeşitli olması da içinde bulunduğumuz dönem hakkında görüşlere dair fikir verirken,
Sağlıktan dış ticarete,
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Vergilendirmeden kaynak kullanımına,
Tarım politikalarından tedarik sorunlarına çok geniş bir alanda oluyor.
Özellikle demokratik taleplerin öne çıktığı görüldü.
Günümüzde özellikle gıda enflasyonundaki sorunlara da dikkat çekilirken,
Kemal Kılıçdaroğlu'nun sermaye transferlerine dair söylemleri de yorumlara yansıdığı görüldü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
bir yandan da içinde bulunduğumuz dönemde ekonominin iyi olduğunun iddia edilmesi de son bulurken,
Troll hesapların kazançlarına dair belirlemeler de dikkat çekti.
Gıda fiyatlarındaki yükselişin, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin tarım odaklı olmasıyla gerilemesi beklenmezken,
Güven ve demokrasi ortamında ekonominin ve beklentilerin olumlu etkilendiğini de biliyoruz.
Siz ne dersiniz? Domates, 15 Mayıs'ta kaç TL olur?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
bayılıyorum şu zekasızların özgüvenine
Siz köpek olduktan sonra tasma takan çok olur. Her ortamda böyle havlatırlar işte.
Hep aynı terane. Milyarları dağıtarak da çözülmez enflasyon. Tek çözüm üretmek arkadaş. Herkese yetecek domates üretirsen herkesin parası yeter.