Suriye'deki Esad Rejiminin İşkence Merkezi: Sednaya Hapishanesi
Suriye'deki Esad Rejiminin İşkence Merkezi: Sednaya Hapishanesi
Suriye'de saat başı önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Sednaya Hapishanesi'nde bulunan tutsakların serbest bırakıldığı gelişmesi gündeme bomba gibi düştü. Bu haberin ardından pek çok kişi, Suriye'de devrilen Esad rejiminin işkenceleriyle bilinen bu karanlık yer hakkında araştırma yapmaya başladı.
Peki, Sednaya Hapishanesi kim tarafından, ne zaman kuruldu? İnşa edilme amacı neydi? Bu hapishaneye gelen insanlara ne oluyordu? Hepsinin cevabını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Suriye'nin başkenti Şam'ın yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde, dağlık bir bölgede konumlanan Sednaya Hapishanesi, binlerce tutukluya ev sahipliği yapıyor. Tabii ''ev sahipliği'' kavramı burada çok başka anlamlara sahip.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Suriye Eski Devlet Başkanı Hafız Esad (Beşar Esad'ın babası), bu cezaevini 1980'li yıllarda inşa ettirdi. O günden sonra Suriye'de ''Saydnaya (Sednaya)'' kelimesi, akılalmaz işkenceler ve toplu infazlarla eş anlamlı hale geldi. Peki Hafız Esad, neden böyle bir yeri inşa ettirme ihtiyacı duymuştu?
Çünkü bu askeri hapishane, Esad ailesi için gücü elinde tutmak ve muhalifleri korkutmak için önemli bir aparat olacaktı. Bu hapishanede amaç, insanları sorgulamak veya konuşturmak değildi. Suriyeli insan hakları aktivistleri, bu cezaevinin kuruluş amacının tutukluları sindirmek, aşağılamak ve tam anlamıyla cezalandırmak olduğunu söylüyor.
2011 yılında halkın ayaklanması ve protestoların artmasından sonra, Hafız Esad'ın oğlu Beşar Esad da muhalifleri gözaltına almak ve onları cezalandırmak için bu hapishaneyi kullandı.
Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında olan bu hapishane, askeri polis tarafından acımasızca yönetiliyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tutukluların çoğu barışçıl gösteri yapan protestocular, insan hakları aktivistleri ve gazetecilerden oluşuyordu. Ayrıca Esad'a karşı ayaklanan, hükümetin vatana ihanet veya firarla suçladığı Suriye ordusu mensupları da buraya getiriliyordu.
Uluslararası Af Örgütü'nün yayınladığı raporlara göre, 2011 yılından bu yana Sednaya'daki binlerce tutuklunun toplu infazlarda asıldığı söyleniyor. Hatta tanıkların söylediğine göre, gizli bir şekilde gerçekleşen bazı infazlar, Suriye'nin güvenliğinden sorumlu üst düzey yöneticilerin huzurunda gerçekleşmiş!
Nitekim Sednaya'ya nakledilen tutuklular en acımasız koşullarda gözaltında tutuluyordu. Tutukluların konuşmaları, fısıldamaları ve hatta öksürerek boğazlarını temizlemeleri bile yasaktı.
İşkence sırasında çığlık atmalarına ya da inlemelerine izin verilmiyordu. Onlara bir insan gibi davranılmıyor, türlü türlü işkenceler yapılıyordu.
2021 yılında yayınlanan bir rapor, 30 binden fazla insanın Sednaya Hapishanesi'nde öldüğünü ortaya koyuyor. Bu, sadece bu hapishanede hayatını kaybedenlerin sayısı!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birçok tutuklunun, devamlı işkence ve insanlık dışı koşullara dayanamadığı için burada hayatını kaybettiği söyleniyor. Hayatta kalmayı başaranlar ise ömür boyu taşıyacakları kalıcı izler ve travmalarla yaşamaya devam ediyor. Tabii buna ''yaşamak'' denirse!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çok okur, çok araştırır ama en çok da ''yazar''. Onun için her şeyde bir içerik potansiyeli var. Önemli olan, o potansiyeli ortaya çıkarıp fikri kıymetli içeriğe dönüştürebilmek.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
ALLAH düşürmesin hiç kimseyi böyle zindanlara
Gene haberde hiç bilgi yok.
Hep Hafız Esad ve Beşşar Esad suçlu, muhaliflerin gram suçu yok
el kaide veya taliban bağlantılı olacak değiller ya hepsi barışçıl sevgi pıtırcıkları(!)