Sürücüsüz Araç İlk Kez Can Aldı: Uber'in Ölümcül Kazası Tartışmaları Ateşledi
Sürücüsüz bir otomobil ilk kez bir yayanın ölümüne yol açtı. Uber'in sürücüsüz araçlarından biri, ABD'de bisikletiyle karşıya geçen bir kadına çarparak ölümüne neden oldu. Uber'in yanında onlarca şirket, sürücüsüz araç denemeleri yapmakta. Test aracının karıştığı trafik kazası pek çok tartışmayı beraberinde getirdi.
Uber, ölümlü kaza sonrası sürücüsüz araç testlerini askıya aldı.
ABD’nin Arizona Eyaleti’nde test sürüşü esnasında yapay zekâ kontrolündeki araç saatte 65 kilometre hızla seyrederken kaldırım yanında bisikletiyle yürüyen bir kadına çarparak ölümüne neden oldu.
Amerikalı şirketin, yakın bir gelecekte araçlarını yazılıma emanet etme hedefiyle testlerini gerçekleştirdiği sürücüsüz araçların geleceği de, söz konusu kaza sonrasında belirsiz bir hal aldı.
Uber, otonom araçlarının Kuzey Amerika testlerini durdururken, hakkında soruşturma açılan kazada ise asıl suçlunun kim olduğu tartışılmaya başlandı.
Reuters ajansının aktardığı bilgiye göre Tempe polis teşkilatı kaza sonrası yaptığı açıklamada kazanın gece meydana geldiğini, kaza anında aracın direksiyonunda bir kişi otursa da otomobilin 'otonom modda' olduğunu duyurdu.
Sürücüsü olmayan araçların güvenliği tartışılırken yaşanan talihsiz kaza sonrasında yeni bir konu daha tartışmalara dahil oldu: Ahlak...
Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre otonom araçları yönlendiren yapay zekânın, bir insanın vereceği ahlaki kararları hiçbir zaman veremeceği kaydediliyor.
Uzmanlar, ahlakın kişinin algısına bağlı olduğunu ve yapay zekânın da ancak onu oluşturan yazılımcının bakış açısına göre şekillenebileceğini belirtiyor. Öyle ki otomobillerdeki yapay zekânın insana çarpacağına kendine de zarar verme pahasına bile olsa mutlaka manevra yapma ihtimali de bulunuyor. Böyle bir durumda arabanın içerisindekilerin durumunun ne olacağı ise büyük bir soru işareti.
Peki uzmanlar ne diyor?
Bloomberg HT'de Gökhan Şen'in programına katılan Av. Dr. Rezan Epözdemir ise, 'Amerikan hukukuna göre, sürücüsüz araç kazasında, sürücü fail ve denetimle yükümlü mühendis sorumlu olacaktır' dedi.
MIT'de sürücüsüz araçlar üzerine çalışan araştırmacı bilim adamı Bryan Reimer, 'Bu sistemler üzerindeki testleri daha fazla anlayana dek aceleci davranmamamız gerekiyor ve teknolojinin gelişimi üzerinde uzun uzadıya çalışmamız gerekiyo' şeklinde konuştu.
Washington Üniversitesi'nde sürücüsüz araçların olası yasal sonuçlarını araştıran Ryan Calo ise, kazanın yasal bir emsalinin bulunma ihtimalinin olmadığını ve kurbanın kısmen sorumlu tutulması durumunda bile şirketin hala yükümlü olabileceğini belirterek emsal teşvik eden davadan kaçınılması adına mevzunun yatıştırılmasının uygun olacağı yönünde görüş belirtti.
Calo, yapay zeka bazlı araç geliştiricilerinin oluşturdukları sistemlerin insan hayatı üzerindeki potansiyel etkilerini oldukça dikkatli bir şekilde değerlendirmeleri ve olası yasal ve etik sonuçları gözden geçirmeleri yönünde çağrıda bulundu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
sürücülü araçların sebep olduğu kazaların sayı ve oranına da bakmak lazım.
Bu doğru bir yaklaşım değil bence. Çünkü sen zaten insanların bu konuda yetersiz olduğunu düşünüyorsun. Bunu engellemek için yeni bir şey yapıyorsun. Bu yapt... Devamını Gör
Arizona eyaletini "Arizona kertenkelesi" diye okudum... Beynime nasıl işlemişse artık... Sonrasın da zaten okumayı bıraktım... :S
Temel bir gün, aracıyla pazar yerine girip onlarca kişiyi ezdiği için hakim karşısına çıkar. Hakim "anlat bakalım" der. Temel; "Yokuştan inerken aracımın fre... Devamını Gör