onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Sütlü Tatlıların Baş Tacı: Sütlaç Tarifi! Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlü Tatlıların Baş Tacı: Sütlaç Tarifi! Sütlaç Nasıl Yapılır?

Tamam, çocukken öyleydi ama kazık kadar olduk. Annemiz bizim yaşımızdayken bir tek sütlaç yapmıyordu, koca evi çekip çeviriyordu. Ben de şahane sütlaç yaparım, istersen sen de yaparsın. Peki sütlaç tarifi biliyor musun ya da sütlaç nasıl yapılır bilgin var mı?

Tamam annen de yapsın arada ama, ön yargılarını bir kenara bırak, bir de şunun tadına bak. Hem senin çocukların da senin için böyle desinler istemez misin? (Babalar sütlaç yapamaz diye bir kural da yok. Unutma, dünyanın en meşhur aşçıları erkek.)

Bugün sizler için sütlü tatlıların baş tacı sütlaç için tarif hazırladık. Sütlaç nasıl yapılır merak ediyorsanız buyrun içeriğimize. Bu tarif ile kolay bir şekilde sütlaç yapabilirsiniz.

Sütlaç tarifi: Malzemeler


  • 6 su bardağı süt

  • 2 çay bardağı pirinç- kırık pirinç daha iyi olur

  • 1 su bardağı toz şeker

  • Üzerine serpmek için tarçın

  • Vanilya, belki. (Şöyle tam yağlı, mis gibi, günlük, gerçek sütünüz varsa, tenezzül etmeyin vanilyaya falan)

  • Damla sakızı, yakışır.

Ön yargıları yıkacak sütlaç tarifine geçelim..

6 bardak sütü bir tencereye dökün. Pirinçleri çok fazla yıkamayın, hele sıcak suda falan bekletmeyin. Ne derler bilirsiniz; " sütlaç, pirincin nişastasına muhtaçtır." Hiç yıkamadan da olmaz elbet. Şöyle bir sudan geçirin. Ve pirinçleri de süte ekleyin, karıştırın, ocağı yakın. Özellikle süt kaynayıncaya kadar sürekli karıştırmak gerekir. Henüz sütün kaldırma kuvvetinden haberi olmayan pirinçler, sürekli tencerenin dibine doğru meyleder, siz daha ne oldum demeden tencereye yapışıverirler, kalakalırsınız.

Süt kaynayınca ocağın altını kısın. Yine ara-sıra karıştırmaya devam ederek uzuuun uzun kaynatın. Şekeri eklemek için, pirinçlerin iyice yumuşamasını, şişmesini hatta neredeyse lapa kıvamına gelmesini beklemeniz gerekecek. Gerçi, belki de siz pirinç hafif dişe gelen bir kıvamda olsun istiyorsunuzdur. Ara sıra test edin o zaman en iyisi. Başında beklemenize gerek yok ama bırakıp da gitmeyin. Aradan geçen yarım saatin sonunda, pirinçler iyice açılmış, süt bir miktar eksilmiş olmalı; güzel. Şimdi şekeri ekleyin. Karıştırarak şekeri eritin. Bu sırada sütün biraz sulanabileceğini de hatırlatmak isteriz. Tamamen kimyasal bir reaksiyon, telaşlanmaya gerek yok. Damla sakızı koyacaksanız, tam sırası. Hemen hemen 15 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra, sütlaç hazır.

Hazır dediysek, lafın gelişi. Kaselere boşaltılacak ve üzeri süslenecek daha. Orası tamamen sizin zevkinize kalmış. Hatta eğer mutfak tipi bir pürmüz varsa elinizin altında, fırın sütlaç efekti de verebilirsiniz. Kaseye aldığınız sütlacın üzerine 1 çay kaşığı kadar şeker serpin. Pürmüzle bu şekeri yakın.
Daha önce pürmüz kullanmadıysanız, dikkatli olun ama. Ya da en iyisi, bir yumurta sarısını bir tutam toz şekerle iyice çırpın. Sütlaçların üzerine paylaştırın ve sadece üstü yanan 150 derece fırına verin. Sadece üstündeki şeker yanana kadar tutacaksınız fırında.

Sütlaç yapmanın püf noktaları da var tabii ki

Hemen yiyeceğiniz sütlaçlar, dışarıda bekleyebilir. Eğer üstlerinin kabuklanmasını istemiyorsanız, bir kapak kapatın ya da streç sarın. Olur da artan sütlaç olursa buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz. Ama bekledikçe koyulaşır, haberiniz olsun. O zaman siz de ona "rice pudding" dersiniz, havanız olur.

Bu arada şu da aklınızın bir kenarında bulunsun; pek çok tarifte rastladığınız gibi, sütlaç yaparken nişasta kullanmak, en hafif tabiriyle "etik" değil. Pirinç ne ki zaten? Nişasta. Eee...? Yiyenleri şeker komasına sokmak mı istiyorsunuz? İlla bir katkı maddesine ihtiyaç duyarsanız -sütlaç fazla sulu olursa misal- pirinç unu kullanın. 1 kaşık pirinç ununu, sütlaçta size fazla gelen sütle iyice karıştırıp, yavaş yavaş sütlaca yedirirseniz, kıvamı koyulaşır. En hakiki sütlaçlar, kaynağını bildiğiniz, temizliğine güvendiğiniz, herhangi bir işlem görmemiş sütlerle yapılan sütlaçlardır. Süreyi kısaltmak, kıvamı artırmak için birtakım hilelere başvurulabilir tabi ama, zaten yapması kolay bir tatlı bu. 5 dakika önce, 5 dakika sonra ne fark eder. Sütlacın makbulü, kısık ateşte, uzun süre pişmiş olanıdır.

Bir de unutmadan neden kırık pirinç tercih etmek gerektiğinden de bahsedelim. Kırık pirinç daha çok nişasta bırakır ve pişme süresi de normal pirince göre daha kısa olur. Ayrıca kırık pirincin daha ucuz olması sebebi ile tercih edilebilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
4
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın