Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tanrıkulu: 'Sosyal Medyadan Sizi Eleştirenlere Kaç Dava Var?'
CHP Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Davutoğlu’na Çanakkale’deki temizlik işçisi A.S’nin Erdoğan’ı ve kendisini eleştirdiği için işten çıkarılıp çıkarılmadığını sordu: “Kaç kişi işten atıldı, kaçına dava açıldı”.
Türkiye’de düşünceyi ifade özgürlüğü ve Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla açılan davalarla ilgili soru önergelerine son olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nunki eklendi.
Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün “gizli” damgalı resmi yazıyla taşeron firması temizlik işçisi A.S’yi işten çıkarılması iddiasını Başbakan Ahmet Davutolu’na soran CHP’li Tanrıkulu, 2010-2015 yılları arasında sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı'nı ve Başbakanı eleştirdiği için işten çıkarılan taşeron işçilerin sayısını sordu.
Temizlik işçisi A.S işten çıkarıldı mı?
Önergesini Meclis Başkanlığı’na sunan Tanrıkulu,2010-2015 yılları arasında sosyal medyada yolsuzluk ile ilgili eleştiri yapan kişilere dair dava bilançosunu talep etti. Tanrıkulu’nun yönelttiği sorular şunlar:
Taşeron firmada temizlik işçisi A.S. adlı kadının Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'gizli' damgalı resmi yazı ile işten çıkarılmasının istendiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise 'gizli' damgalı resmi yazı kimin talimatı ile verilmiştir?
2010-2015 yılları arasında Cumhurbaşkanını ve Başbakanı sosyal medyada eleştirdiği için işten çıkarılan taşeron işçi sayısı nedir?Kaç kişiye dava açıldı? Kaçı ceza aldı, kaçı beraat etti?'
Taşeron firmalar ile yapılan sözleşmelerde hükümeti, Başbakanı, Cumhurbaşkanını sosyal medyada eleştirmek işten çıkarılma sebebi midir?
2010-2015 yılları arasında sosyal medyada yolsuzluk ile ilgili eleştiri yapan, paylaşımlarda bulunan kaç kişiye dava açıldı? kaç kişi ceza aldı? Bu cezalar nelerdir? Kaç kişi beraat etmiştir?'HDP’li Kürkçü de medya özgürlüğünü sordu
Tanrıkulu’dan önce de Hakların Demokrasi Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 26 Ocak’ta, gazetecilere yönelik hapis, sansür ve şiddetin devam etmesiyle ilgili olarak Başbakanın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi sunmuştu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Ekim-Kasım-Aralık 2014 Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Raporu’na atıf yapan Kürkçü, medya temsilcilerine yönelik şiddet ve cezasızlığı, “dini değerleri aşağılamak”tan açılan davaları da gündeme getirmişti.
Kürkçü de, Oran da yanıt bekliyor
Kürkçü gibi, sunduğu soru önergelerine yanıt bekleyen milletvekilleri arasında, tekelleşme ve gazetecilere baskılar gibi medya sisteminde yaşanan birçok olumsuzluğu bakanların gündemine taşıyan CHP milletvekili Umut Oran da bulunuyor.
Oran, bir önergesinde, 7 Ocak’ta Paris’te Charlie Hebdo mizah dergisinin silahlı saldırıya uğramasından sonra Cumhuriyet gazetesinin 14 Ocak 2015 tarihli dayanışma sayısının neden Emniyet denetiminden geçirildiğini Başbakan Davutoğlu’na sormuştu.
Bianet