Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tansiyonu Yükseltecek Karar: Hollanda Parlamentosu 'Soykırım' Tasarısını Kabul Etti
Hollanda Parlamentosu 1915 olaylarının resmen 'soykırım' olarak tanınmasını öngören önergeyi oyladı ve tasarı kabul edildi. Hollanda ile olan ilişkilerde tansiyonu daha da yükselten karara tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada 'Hollanda'nın kararını şiddetle kınıyoruz' denildi...
Hollanda'da koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Birlik partisi tarafından parlamentonun alt kanadına (Tweede Kamer) sunulan iki önerge bugün milletvekilleri tarafından oylandı.
AFP'ye konuşan Hristiyan Birlik partili milletvekili Joel Voordewind'in verdiği bilgiye göre, önergelerden ilki, parlamentonun "Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını" teklif ediyordu.
Deutsche Welle'nin aktardığı bilgiye göre diğer önerge ise hükümetin 'ilki önümüzdeki 24 Nisan olmak üzere, her yıl beş yılda bir Erivan'daki anma etkinliklerine temsilci göndermesini' talep ediyordu.
Türkiye kökenli milletvekilleri tarafından kurulan DENK partisi dışındaki tüm partiler önergeye destek verdi. Öneri, 3'e karşı 142 oyla kabul edildi.
Hükümet kabul etmiyor
Hollanda'danın kararına tepki Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Hollanda Temsilciler Meclisi'nin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz" denildi.
"Soykırım" tasarının parlamentoya sunulacağı yönündeki haberlerin ardından Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Weststrate, geçen hafta Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.
İki ülke arasındaki ilişkilerde tansiyon bir süredir yüksek. Bu ay başında Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Ankara büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini duyurmuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, bu ay başında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeleştirilmesi için yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadığını ve Ankara büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini duyurmuştu.
Hollanda basınının Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre son yapılan görüşmelerde, Türkiye 'Lahey hükümetinin özür dilemesi ön koşulundan' vazgeçmedi.
Hollanda'nın büyükelçisi Cornelis Van Rij, diplomatik krizden bu yana Lahey'de bulunuyordu. Türkiye'nin Büyükelçisi Sadık Arslan da Ankara'ya çağrılmış ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlığına getirilmişti.
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ 'Son bir yıldır Hollanda'nın Ankara'da zaten büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için, malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir' demişti.
Dünya genelinde şu ana kadar Almanya dâhil, 20'yi aşkın ülkenin parlamentosu 1915 olaylarını açıkça "soykırım" olarak tanıyan yasa ya da karar çıkardı.
Deutsche Welle, BBC Türkçe ve Ajanslar
Yorum Yazın
Dinime söven müslüman olsa diye bir laf vardır. Soykırımın kitabını yazan Avrupa, aslında soykırım olmamasına rağmen tek bir olay üzerinden bizi her yerde sı... Devamını Gör
Soykırım planlı ve kararlı hareket edilerek yapılan bi eylemdir. Düzenli, sürekli ve disiplinlidir. Türkler soykırım yapmaz, çünkü yapamaz. Sebebi çok iyi in... Devamını Gör
kaç kerede hodri meydan dendi bunlara, en iyi tarihçinizi alın araştırma ekibinizi kurun, sizin ve bizim arşivlerimizi açalım, objektif diğer uluslardan kayn... Devamını Gör
Ben ermeni asıllı türküm mesela istanbul doğma büyüme. bu tarz haberler çok da s.kimde değil açıkcası. Türkiyeyi seviyorum, türkleri çok seviyorum, her şey g... Devamını Gör
kala kala sen mi kaldın diğerleri nereye gitti