Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tarihi Bir Siyasi Fotoğrafı İstemeden Trolleyerek Ülkesini Dünyaya Tanıtan Komorlar Lideri
Bildiğiniz (veya şimdi öğreneceğiniz) üzere dün, yani 30 Kasım günü, 11 Aralık'a kadar sürecek 21. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP21), Paris’te başladı.
Ve açılış günü bir güzel aile fotoğrafı çektirdiler.
Fotoğraf çekildiği sırada gerilimleri bitmek bilmeyen İsrail ve Filistin'in liderleri yanyana geldiler ve tarihi bir poz vermek üzereydiler...
Ta ki araya Komorlar'ın Devlet Başkanı Ikililou Dhoinine girene kadar.
Uzak ihtimal ama belki böyle bir selamlaşma yaptılar, veya taş kağıt makas oynayıp dostluk rüzgarları estirdiler.
"Yaaa buraya da niye geldiysem, bizim havamız şahane kardeşim. Havaya gazları salan sizsiniz siz düşünün"
Peki nedir neyin nesidir bu Komorlar? Biraz bilinmeyen bu ülkeyi tanıyalım. Komorlar'ın yeri aha burası:
'Komor Adaları'nın doğru adı Kamer Adaları'dır. Osmanlı kayıtlarında ve Arapçada bu isimle geçer. Kamer kelimesi Arapçada 'ay' anlamına gelir. Ancak Fransızlar bu ismi 'Komor (Comores)' olarak okumuşlar ve resmiyette de bu ad kullanılmıştır.'
Komorlar; 1975 yılında kurulmuş 41 yaşından gün alan, Afrika kıtasıyla Madagaskar Adası'nın arasında bulunan küçük bir Afrika ada ülkesi. Halk olarak Müslümanlığı benimsemişler, zamanla her bir adada sultanlıklar kurmuşlar. Her Afrika ülkesinde olduğu gibi geçmişlerinden bugüne savaşlar, sömürgeler, darbeler, suikastler yaşanmış.
"Acaba ülkem ben yokken şımarıyor mudur? Başıboş bıraktık geldik"
1886'da Komor Adaları Fransız hakimiyetine geçmiş, 1912'ye kadar sultanlık sistemi devam etse de Fransızlar bunu bozup adayı Madagaskar'a bağlamışlar. Koca ülke bir diğer ülkenin şehirlerine dönüşmüş yani.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra ada halkının bağımsızlık mücadelesi artmaya başlamış, bu mücadele meyvelerini 1975 yılında vermiş. Referandum sonrası kazanılan bağımsızlığın ardından yuvarlanıp gidiyorlar.
"Vallahi tropikal iklimimi özledim, şimdi ne güzeldir bizim sahiller"
İsrail - Filistin tokalaşması karelere yansımadı ama devlet başkanları sayesinde tüm dünya olarak Komorlar hakkında bilgilenmiş olduk.
Şimdi ülkesine gidince vatandaşları bizi rezil ettin diye adama yüklense 'ulan vefasızlar sayemde adımız duyuldu, varlığımız bilindi daha ne istiyonuz' diye çıkışarak koltuğundaki yerini sağlamlaştırabilir.