Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tarihi Trajediler Serisinde 1.Bölüm: Hindenburg Felaketi

Tarihi Trajediler Serisinde 1.Bölüm: Hindenburg Felaketi

Meraklılarına özel olarak, tarihte yaşanmış çok bilinen veya az bilinen trajedileri seri halinde sunmaya karar verdim. Başlangıcı meşhur zeplin faciası Hindenburg ile yapıyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hindenburg'un inşaatı

Hindenburg'un inşaatı

LZ-129(Luftschiff Zeppelin-129) olarak kodlanan Hindenburg,inşaası 1931-1936 yılları arasında gerçekleşen, Alman Zeppelin GmbH tarafından dizayn edilip inşa edilen ve gününün en geniş ve en uzun hava aracı ünvanını alan Alman ticari yolcu taşıtıdır. Zeplin adlı genel tüm hava araçlarını isimlerini bu şirketin adından alır ayrıca. Aracın dışı,içerideki gaz odalarını radyasyon ve ateşten koruma amacıyla pamuk ve diğer yansıtıcı maddelerden yapılmıştır. Ayrıca içinde yemek odaları,çalışma odaları,bar gibi alanlar da bulunmaktadır. Gaz hücrelerinin yapımını Goodyear Zeppelin şirketi üstlenmiştir.

Helyum yerine Hidrojen kullanımı

Helyum yerine Hidrojen kullanımı

Aslında Alman mühendisler güvenli olan helyumu seçeceklerdi ancak o yıllarda Amerikan havalimanlarında helyum bazlı hava araçları yasaklanmıştı ve ABD şirketleri daha ucuz ve kolay endüstrilize edilebilen,ayrıca daha hafif olan hidrojeni kullanmaya zorlanmıştı.Bunun Alman şirketiyle ne alakası var derseniz, Hindenburg özellikle transatlantik seferleri yapma amaçlı inşa edilmişti,yani asıl amacı ABD ve Avrupa arası ulaşımdı. Bunun üzerine Alman mühendisler Hindenburg'un tasarımını hidrojen kullanmaya yönelik değiştirmek zorunda kalırlar.

İlk ticari uçuş Rio'ya!

İlk ticari uçuş Rio'ya!

Alman halkının referandumda yaklaşık %98 oyuyla Hindenburg ilk ticari uçuşunun hazırlıklarına başlar ve 31 Mart'ta Löwenhal'den hareket edip Rio de Janeiro'ya iniş yapar. Yolculuk sırasında Daimler Benz in 16 silindir dizel motorlarından biri aşırı zorlamaya maruz kalsa da tamir edilebilmiştir. Bu yolculuktan sonra Hindenburg atlantik üzerinde 10'u ABD'ye 7'si Brezilya'ya toplamda 17 uçuş yapılır. Ayrıca Adolf Hitler tarafından ve propaganda bakanı Göbbels tarafından da Nazizm reklamı amacıyla kullanılmıştır.

Felakete uçuş!

Felakete uçuş!

Hindenburg, son uçuşunda Frankfurt'tan ABD'ye gitmek için 3 Mayıs 1937'de havalanır. Yıldırımlardan ve fırtınalardan kaçınmak için birkaç saat rötarlı olarak ABD'ye varır. Saat 19.00 sularında Naval Air Station yakınlarında görülür .Bu sırada yerden yaklaşık 200 metre yukardadır.

İlk patlama

İlk patlama

Ancak işler hiç iyi gitmez. Aracın burun tarafından ilk halat yere atıldığında aniden araç arka tarafından ateş alır ve çok güçlü ve gürültülü bir patlama yaşanır .30 saniyeden kısa bir sürede tamamen yere çöker.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Anında küle dönüştü

Anında küle dönüştü

Yere düştükten sadece birkaç dakika sonra tüm dış hatları yanan Hindenburg sadece iskelesi kalan bir harabeye dönüşür.

Birçok kişi hayatını kaybetti

Birçok kişi hayatını kaybetti

Araç kalktığında içinde 36 yolcu ve 61 mürettebat üyesi vardı. Patlamadan sonra 13'ü yolcu,22'si mürettebat olmak üzere toplam 36 kişi hayatını kaybeder. Ölenlerin kimisi diri diri yanmaktan, kimisi zehirli gaz solumaktan,kimisi de kendini yanmamak için yüksekten atınca öldüler.13 Ağustos 2014'te hayatını kaybeden Werner Franz o günlerde 14 yaşındaydı ve facianın son hayatta kalan tanığıydı. Şans eseri bulaşıkların ve kirlilerin tutulduğu odada su dolu yıkama hücresine düşünce yanmadan kurtulabilmişti.

Patlamanın sebebi

Patlamanın sebebi

Patlamadan sonra birçok teori ortaya atılır. İlk başta bazı kişiler sabotaj olduğunu, patlamaya kasıtlı sebep olunduğunu iddia ettiler. Ondan sonra NASA'dan bazı mühendisler basit bir şekilde şimşeklerin neden olduğunu öne sürerler. Ancak şu anda en geçerli hipotez statik elektrik hipotezidir. Hindenburg inişe çok fazla geç kalmamak için statik elektrik dolu bulutların içinden geçmişti Atlas Okyanusu'nun üzerindeyken. Bu da dış yüzeyin üzerinde çok fazla yüklü tanecik bulunmasına neden olur. İniş sırasında da bu parçacıklar etkileşime girerek kıvılcım oluşturdular ve araçtaki hidrojeni çok rahat tutuşturup aracı patlattılar. Kıvılcımın nedeninin halatlardaki olası ıslaklık olduğu da ayrıca savunuldu. Hindenburg felaketi zeplinlerin yolcu aracı olarak uzun yollarda kullanılması akımını sonlandırmıştır.

İşte kaza anının canlı görüntüsü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
50 GB DDR8 BEYİN 550 MEGAPIXEL GÖZ 1 1 KULAK 3 WATT AĞIZ ÖNDEN ÇEKİŞLİ ÇİFT AYAKLI BACAKLAR
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
34
10
3
3
2
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam