Tayland'da 60 Günlük Olağanüstü Hal
Tayland'da Olağanüstü Hal Yürürlüğe Girdi
Yönetim karşıtı gösterilerin devam ettiği Tayland'da hükümete destek veren grubun lideri uğradığı silahlı saldırıda yaralandı, hükümetin ilan ettiği 60 günlük olağanüstü hal, uygulanmaya girdi.
Yönetim karşıtı gösterilerin devam ettiği Tayland'da hükümete destek veren 'kırmızı gömlekliler' grubunun liderlerinin birinin uğradığı silahlı saldırıda yaralandığı bildirildi.
Yetkililer, Kvançai Praipana'nın ülkenin kuzeyindeki Udon Thani kentinde kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin saldırısına uğradığını açıkladı. 2010'daki gösteriler sırasında önemli rol oynayan ve yerel bir radyoda spikerlik yapan Kvançai'nin hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.
Hükümetin dün giderek şiddetlenen protesto gösterileriyle başedebilmek amacıyla başkent Bangkok ve çevresinde ilan ettiği 60 günlük olağanüstü hal, uygulanmaya girdi.
Bangkok ve çevresindeki üç kenti kapsayan olağanüstü hal, hükümete gösterici grupları kontrol altına alma ve medyaya sansür uygulama gibi geniş yetkiler tanıyor.
Endonezya'nın ardından Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland'da hükümet karşıtı gösteriler, sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından başlamıştı.
Yönetim karşıtları, ağabeyi Taksin'in kuklası olmakla suçladıkları Başbakan Yinglak Şinavatra'nın istifasını istiyor. Yinglak, siyasi krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı.
Olayların başlamasından bu yana yaşanan şiddet olaylarında 9 kişi yaşamını yitirdi, 550'den fazlası da yaralandı.
Muhabir: Umur Koçak Semiz | BANGKOK | AA
Tayland'da Olağanüstü Hal İlan Edildi
Tayland’da haftalar süren şiddetli gösterilerin ardından hükümet, başkent Bangkok ve çevre bölgelerde 60 gün süreli olağanüstü hal ilan etti.
Başbakan Yingluck Şinavatra’nın istifasını isteyen hükümet karşıtı göstericiler başkentte bazı sokaklara barikatlar kurup geçişlere engel oluyordu.
Çarşamba gününden itibaren geçerli olan olağanüstü hal önlemleriyle, sokağa çıkma yasağı getirilebilecek, şüpheliler herhangi bir suçlama yöneltilmeden gözaltına alınabilecek ve medyaya sansür uygulanabilecek.
Önlemler ayrıca, hükümete siyasi göstericilere toplanma yasağı getirme ve Bangkok’un bazı yerlerini de yasak bölge ilan etme hakkı tanıyor.
Başbakan Yardımcısı Surapong Toviçakçaikul, Kabine, durumunun düzene sokulması ve kanunların uygulanması için sıkıyönetim ve olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamenin uygulanmasını kararlaştırdı. dedi.
Protestocular, hükümetin Başbakan Yingluck yerine kardeşi eski parti lideri Taksin Şinavatra tarafından idare edildiğini düşünüyor.
BBC’nin Bangkok’tan bildiren muhabiri Jonathan Head, olağanüstü hal uygulamasının polis ve ordu tarafından denetlenmesi gerektiğini ve bu uygulamanın ne kadar başarılı olacağının belirsiz olduğunu söylüyor.
Muhabirimiz, Fakat polise protestocularla karşı karşıya gelmemeleri uyarısında bulunuldu. Ordudaki komutanlar da hükümet ve muhalifler arasında şiddeti giderek artan çatışmalara çekilmek istemediklerini açıkça söyledi. diyor.
Resmi seçim komisyonu, seçimlere gitmek için şartların yeterince uygun olmadığına dair endişeleri olduğunu belirtmişti.
Fakat hükümet, seçimlerin dışında başka bir yasal alternatifleri olmadığını ifade ediyor.
Hükümet, Tayland meclisinin feshedildiğini, ancak yeni bir meclisin hükümeti belirleyebileceğini söylüyor.
BBC Türkçe