Görüş Bildir
Haberler
THK Uçakları Tartışmasında Bakan Pakdemirli'den 'Vizontele' Benzetmesi: 'Motor Yok Motor...'

THK Uçakları Tartışmasında Bakan Pakdemirli'den 'Vizontele' Benzetmesi: 'Motor Yok Motor...'

FreiGeist
22.08.2019 - 11:56

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan ve ancak 53 saat sonra söndürülen orman yangınında gündeme gelen THK uçaklarına dair tartışma sürüyor. Bakan Pakdemirli, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından THK uçaklarına 'uçuşa elverişli' belgesi verildiği yönünde haberlere ilişkin soruları yanıtladı. Pakdemirli'nin açıklamasında ve THK uçakları için 'Vizontele' benzetmesi de yer aldı. 

Açıklamanın detaylarına bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

THK uçaklarına Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından "uçuşa elverişli" belgesi verildiğine yönelik haberler bugün basına yansıdı.

"Hani Vizontele'de açıyorlar kaputu 'motor yok' diyor. Aynı böyle" 🎥

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir otelde gerçekleştirilen LEADER Tedbirinin Lansman Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir basın mensubu 'THK ile tartışma devam ediyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği iddia edilen bazı belgeler basına yansıdı. Son durum nedir? THK'ya ait kaç tane yangın söndürme uçağı var? Bunların ne kadarı kullanılabilir durumda? sorularını yöneltti ve THK'nın internet sitesinde 'Avrupa'nın en büyük yangın söndürme filosu' ifadesinin yer aldığını belirtti. 

Pakdemirli yöneltilen sorulara şöyle yanıt verdi: 

'Ben daha önce de söyledim. Kim uçmak istiyorsa uçsun bunlarla. Benim Türk Hava Kurumu'na 1 lira borcum yok. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Onlar istedi açıkladı diye biz bir şey yapacak, edecek de değiliz. Ama benim teşkilatım bunlarla uçmak istemiyor, 'Beni memuriyetten atın ben yine de binmem' diyor. Yani bu uçaklar emniyetli olarak addedilmiyor. Hele ki bu saatten sonra devletin bir bakanı 'biz bu uçakları emniyetli bulmuyoruz' demiş, konu bitmiştir.'

En büyük filo neymiş? Açıklasınlar bakalım. El altından 20 tane uçağımız var diyorlar. Hani neredeymiş bu 20 uçak? 6 tane hangarda. 3 tanesinin motorunun içine kuşlar yuva yapmış. Motor yok motor. Hani Vizontele'de açıyorlar kaputu, 'motor yok' diyor. Aynı böyle. Trajikomik bir tiyatroyla karşı karşıyayız. Ama bunun geri planında hükümetimize bir siyasi saldırı var. Herhalde gerekli kurumlar dikkate alacaktır diye düşünüyorum'

"85 milyon euro vermişiz, bu sene 4 milyon euro vermedik diye mi oluyor?" 🎥

Pakdemirli şu şekilde devam etti: 

'Bunu da herhalde gerekli kurumlar gerekli şekilde dikkate alacaktır. Sivil Havacılık'ın belgelerine gelince, 4 tane 'uçuşa elverişli' sertifikası görünüyor ama 2 tanesinin de sadece bunların kamu kurumu benzeri görünümü olduğu için idareten verildiği anlaşılıyor. Bir de kediye ciğer emanet etmek. THK, kendi bakımını yapan bir kuruluştur. Şu anda içinde bulunduğu mali problemlerden dolayı THK'nin uçuşa elverişlilik sertifikalarının hiçbirine ben tamı tamına 30 yıllık pilot olarak güvenmiyorum. 2 tane uçabilir uçak var, diyelim 3 olsun. Nasıl Avrupa'nın en büyük filosu olur?' 

Bakanlığında 24 olan helikopter sayısını 30'a çıkardığını söyleyen Pakdemirli, yangın söndürmeye yönelik meselenin teknik bir konu olduğunu, bu teknik konunun iki kurumu karşı karşıya getirmemesi gerektiğini belirterek, 'Bu hurda uçaklara bu zamana kadar biz 85 milyon euro vermişiz, bu sene 4 milyon euro vermedik diye mi oluyor? Yani bir adamı sırtında 40 yıl taşı, sonra indir, böyle mi olacak?' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"THK siyasetin oyuncağı olmuş, ana muhalefet partisiyle birlikte hareket ediyor"

"THK siyasetin oyuncağı olmuş, ana muhalefet partisiyle birlikte hareket ediyor"

Pakdemirli, THK uçaklarının kiralama fiyatının 3,5 kat, 1 ton su atma maliyetinin de 7 misli daha pahalı olduğunu ifade ederek, 'Ağacın, ormanın pahalısı olmaz, ne gerekiyorsa yapılır ama bugünkü şartlar içinde işimize yaramayan bir filo var. Bunda ısrar etmenin THK açısından iki tane anlamı var, biri maalesef içinde bulunduğu finansal koşullar. Bu finansal koşullardan hükümetimiz sorumlu değil. Bu finansal koşulların sebebi, geçmişteki başkanların yaptığı hatalı uygulamalar. Bu filoyu almak zorunda değiliz, işimize yaramıyor. Orman teşkilatımız uçmak istemiyor. Ayrıca, Türk Hava Kurumu siyasetin oyuncağı olmuştur. Ana muhalefet partisiyle birlikte hareket ediyor.' şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Pakdemirli, daha önce de orman yangınlarında THK uçaklarının neden kullanılmadığı sorusuna “3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar" yanıtını vermişti.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Bakan Pakdemirli'nin geçen yıl yaptığı ve AA'ya yansıyan "Yangın söndürme uçakları Yunanistan'a yardım için bekliyor" şeklindeki açıklamasını hatırlatmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
112
9
7
7
3
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Tiksinirsin utanırsın sorumluluk sahibi insan. Dönemin Burhan Kuzu'su kendileri galiba. Yine topu ana muhalefete attılar. Hani şöyle büyüktük böyle güçlüydük... Devamını Gör

Meli melo

Kendini ve durumu ifade etmekten aciz.

Tunç Gözden

ormanlar yaniyor, istifa eden yok. binalar yikiliyor afetlere onlem alinamiyor cevre ve sehircilik bakani istifa etmiyor. tarim bitiyor tik yok. ekonomi dibe... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Kardeşim sen Türkiye'de gördün mü onurlu bir siyasetçi ?