Tırmanış Sürüyor: Türkiye 'Sefalet Listesi'nde 5. Sıraya Yerleşti
Bloomberg, her yıl hazırladığı 'Les Miserables' yani 'Sefalet endeksi'nin 2018 sıralamasını açıkladı. IMF verilerine göre dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumundaki Türkiye, 'Sefalet endeksi' listesine bu yıl beşinci sıradan girdi. 2015 yılında 9. sırada olan Türkiye, 2016 yılında 8. sıraya, 2017 yılında ise 7. sıraya yükselmişti. Hazırlanan listede dünyanın en sefil ülkesi ise değişmedi, birinci sırada yine Venezuela var.
‘Bloomberg Sefalet Endeksi’ düşük enflasyon ve düşük oranda işsizliğin genel olarak bir ekonomi içinde yaşayanların ne kadar iyi durumda olduğuna işaret ettiği kavramına dayanıyor.
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre,dünyanın 66 ekonomi piyasasındaki enflasyon ve işsizlik görünümlerini bir araya getiren Bloomberg Sefalet Endeksi’ne göre bu sene yükselmekte olan fiyatlar küresel ekonomi için işsizliğe göre daha büyük bir tehdit oluşturuyor.
2017’de sefalet endeksinde 7. sırada yer alan Türkiye bu yıl 5. sırada.
2017’de sefalet endeksinde 22.2 puana sahip olan Türkiye 7. sırada kendisine yer bulmuştu. Bu yılki veriler ışığında 22.2 puandan 20.6 puana düşen Türkiye, listede de beşinci sırada yer aldı.
Venezüella 2017’de elde ettiği puanı üçe katlayarak dördüncü yıl üst üste ‘dünyanın en kötü durumdaki ekonomisi’ seçildi.
Bloomberg Sefalet Endeksi’ne göre 2017 rakamlarına kıyasla bu sene en büyük düşüşü göstermesi beklenen Suudi Arabistan 'en sefil' 10 ekonomi arasına girdi. Üçüncü sıradaki Arjantin, son yıllarda aldığı puanlara ters düşerek 2013’ten beri en düşük skoru elde etti. 2013’te IMF Arjantin’i yüksek enflasyon oranlarını saklamaktan ötürü sansür altına almıştı.
'En az sefalet çeken ülke' Tayland oldu.
Tayland ‘en az sefalet çeken’ ekonomi olarak seçilse de, ülkenin işsizlik oranlarını ölçmek için kullandığı benzeri olmayan yöntem yüzünden ikinci sıradaki Singapur’u da dikkate almak gerekiyor. Endekse göre Tayland, Singapur, Japonya ve İsviçre ekonomik görünüm beklentileri anlamında dünyanın en ‘az’ sefil ilk dördü olmaya bu yıl da devam ediyor.
En iyi performansı Meksika gösterdi.
Bu sene 16 sıra birden yükselerek en iyi performansı gösteren Meksika hakkında ekonomi uzmanları, ülkenin merkez bankasının geçen sene yaşanan yüzde 6 oranındaki enflasyonu yüzde 4 seviyesine indirebileceğini düşünüyor. İşsizlik oranının da yüzde 3-4 aralığında kalması bekleniyor. Meksika’nın işsizlik oranları, kayıt dışı ekonomi içinde çalışan yüzde 60 kadar iş gücünü dikkate almıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Mutluluk oranı düşük,rahatlık oranı düşük,bilim-sanat düşük,eğitim seviyesi ve ekonomi düşük.Ne yüksek biliyor musunuz? Yolsuzluk yüksek,ikiyüzlü siyaset yük... Devamını Gör
omo bozom doblo yolloromoz vor
sefiliz, mutluyuz, dünya bizi kıskanıyor.