onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TOFAŞ ve Mako'da İşçilerin Talepleri Kabul Edildi

TOFAŞ ve Mako'da İşçilerin Talepleri Kabul Edildi

Deniz Gök
22.05.2015 - 10:35 Son Güncelleme: 23.05.2015 - 01:17
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

TOFAŞ ve Mako fabrikalarında ücret artışı için ek sözleşme imzalanması isteğiyle direnişe geçen işçiler, işverenle gerçekleştirdikleri görüşmelerde taleplerini kabul ettirdi. İşçiler, pazartesi günü üretime başlama kararı aldı. İş bırakma eyleminin başladığı Renault’ta ise eylem sürüyor.

DHA'nın verdiği bilgiye göre, Bursa'da 8 gündür üretime ara veren TOFAŞ işçileri, yönetimle işçi temsilcilerinin yaptığı görüşme sonunda anlaşma sağlandı. 

İşçilerin maaşlarda iyileştirme sözü verilmesi üzerine 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü işbaşı yapacağı belirtildi. Anlaşma kararın duyurulmasının ardından fabrika önünde kurulan çadırlar ve pankartlar işçiler tarafından kaldırıldı. Yaklaşık 600 işçi, eylemi bitirip pazartesi sabahı üretime başlamak üzere evlerine gitti.

Ne olmuştu?

TOFAŞ fabrikası içinde ve kapısında ücret artışı için ek sözleşme imzalanması isteğiyle geçtiğimiz cuma eylem başlayınca, fabrika yönetimi önce 18 Mayıs pazartesi gününe, ardından da eylem sona erinceye kadar üretime ara verildiğini açıklamıştı.

İşçilerin eylemleri devam edince, TOFAŞ İnsan Kaynakları, dün gece cep telefonlarına SMS göndererek sadece şu an direnişteki işçilere değil, emekli, önceden işten atılmış eski çok sayıda işçisine de sabah vardiyasına başlama çağrısı yapmıştı.

Servis araçlarıyla fabrikaya getirilen işçiler, polisin aldığı güvenlik önlemleriyle fabrika önüne gelirken, kapı önünde eylem yapan işçiler, vardiyaya girenlere tepki göstermişti.

Mako işçileri de taleplerini kabul ettirdi

Mako işçileri de taleplerini kabul ettirdi

Twitter: @kizil_dayanisma

TOFAŞ fabrikasında işçilerin zaferinin ardından, pazartesi gününden beri direnişte olan Mako fabrikasında da yönetim işçilerin talebini kabul etti.

sendika.org’da yer alan habere göre, otomotiv sektörüne metal parçalar üreten Mako fabrikasının yönetimi işçilerle yaptığı görüşmede, TOFAŞ fabrikasında yönetimle işçiler arasındaki anlaşmanın aynen geçerli olduğunu belirtti. Bunun üzerine Mako işçileri direnişi sonlandırma kararı aldı.Mako işçilerinin talepleri neydi?

Mako işçileri işten atılmama garantisi verilmesini, toplu sözleşme sürecinde haklarını savunmadığını düşündükleri Türk Metal Sen’in temsilcilik tabelasının sökülmesini ve bunun yerine temsilcilik odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilcilerin oturmasını istemişti.

İşçiler, Renault’daki gibi ücretlerin Bosch sözleşmesi baz alınarak artırılmasını isterken, son talep ise varılan anlaşmanın işçilerin temsilcileriyle birlikte protokol altına alınması olmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Renault’ta eylem sürüyor

Renault’ta eylem sürüyor

13 Mayıs'ta Oyak Renault fabrikasında başlayan iş bırakma eylemi birçok fabrikaya yayıldı, ancak Renault işçilerinin  taleplerini ilettikleri toplantıdan bir sonuç çıkmadı.  Geçtiğimiz gün yapılan toplantıya OYAK Renault fabrikasının yetkilileri ile işçilerin seçtiği sözcüler ve tarafların avukatları katılmıştı.

Toplantı sonrası tesis önünde gazetecilere açıklama yapan işçilerin seçtiği sözcülerden Ekrem Salım, görüşmenin olumsuz sonuçlandığını söyledi.

Yapılan toplantıda çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini belirten Salım, şöyle konuştu:

'Fakat bu konuda uzlaşamadık. Biz protokol istedik onlar taahhütnameye çevirdi. Beş gündür süren bu eylemde sürekli aynı şeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduğumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı şekilde geri dönüş yapıyorlar. Yani bunlar bu işin çözülmesinden değil, çözümsüzlükten yana.

Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaştık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaştılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS'ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler.'

Kendilerinin talepleri konusunda bilgiler veren Salım, şöyle konuştu:

'Biz BOSCH fabrikasında uygulanmış olan saat ücretlerinin baz alınarak ortalama ne kadara tekabül ediyor ise yani 450-500 lira bu buradaki çalışma miktarına göre de değişir, o değişikliğin bize prim altında aylık olarak ödenmesini istedik. Fakat onlar olumsuzlukla yaklaşıp bize geri dönüş yaptılar.

Biz protokol istedik onlar protokol olmayacağını taahhütname olacağını belirtti. Biz de bu taahhütnameyi kabul etmedik. Çünkü miktarı belli değil. Miktar belli olmadığı için biz de bunu arkadaşlarımız adına olumsuz gördük. Biz arkadaşlarımızın beklentilerini karşılamak için oraya gittik. Onlara geri dönüşümüzü yaparken karşılarına çıkarken 100 lira parayla döndüğümüzü onlara anlatamayız. Çünkü onların bizden bir beklentisi var.

Onlar bizi sözcü olarak belirlemiş ve biz onların beklentilerini taleplerini anlatmak için oraya gittik. Beş günlük süre zarfında hep çözüm üreten taraf bizdik. Bir kere dahi bize çözümle yaklaşmadılar. Süreç bundan ibarettir.'

'Anlaşmaya varana kadar eyleme devam edeceğiz'

Salım, toplantıda sendika temsilcileri olmadığını, görüşmeleri ise işverenle yaptıklarını dile getirdi.

Görüşmelerin tarafların avukatları tarafından sürdürüldüğünün bilgisini veren Salım, şunları kaydetti:

'Biz orada işçi arkadaşlarımızın temsilcileri olarak bulunduk. Bizi tatmin eden bir miktar olmadığı sürece biz bu durumu arkadaşlarımıza açıklayamayız. Uzlaşma masasında uzlaşamadığımız sürece arkadaşlarımıza açıklayamayız. Eylem bu şekilde devam edecektir.

Şu an içeridekiler aynı şekilde eyleme devam ediyorlar. Arkadaşlarımız dışarı da çıkarılmak istenirse polise karşı herhangi bir müdahale içine girmeyecekler. İllaki çık denildiği zaman polis çıkartmak isterse çıkacaklar. Burada aramıza katılacaklar. Eylemimiz dışarıda devam edecek. Fabrikanın sahibi işçilerdir. Kimsenin fabrikayı işgal ettiği yok. Esas işgali yapan yöneticilerdir. Anlaşmaya varana kadar eyleme devam edeceğiz.'

Türk Traktör üretime ara verdi

Türk Traktör üretime ara verdi
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türk Traktör de devam eden işçi eylemleri nedeniyle Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verdi. 

Türk Traktör, otomotiv sektöründe devam eden işçi eylemleri nedeniyle Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime ara verdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile duyurdu. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, Ankara ve Erenler Fabrikalarımızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. 

Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, Ankara ve Erenler Fabrikalarımızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır.'

DikenSendika.org ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam