onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TOKİ, Ayder Yaylası'nda 'Kentsel Dönüşüm' Uygulayacak

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket TOKİ, Ayder Yaylası'nda 'Kentsel Dönüşüm' Uygulayacak

ATKN
24.11.2016 - 10:46 Son Güncelleme: 24.11.2016 - 14:29

Rize'de eşsiz doğa güzellikleriyle ünlü olan ve 5 ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası’nda, TOKİ tarafından kentsel dönüşüm projesi uygulanacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fotoğraflar: AA

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 

1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise, doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi.

Çok sayıda kişi kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı

Çok sayıda kişi kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı

1998 yılında Doğal SİT alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. 

Ancak, aradan 18 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı. Koruma planlarının ulgulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. 

Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı.

158 bina için yıkım kararı alındı, ihaleye katılan firma olmadı

158 bina için yıkım kararı alındı, ihaleye katılan firma olmadı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. 

Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. 

Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

'Kentsel dönüşüm ve değişim projesinin çalışmalarına başlandı'

'Kentsel dönüşüm ve değişim projesinin çalışmalarına başlandı'

Rize Valisi Erdoğan Bektaş

Ayder Yaylası'nın kentsel dönüşüme tabi tutulacağını açıklayan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, şöyle konuştu:

'Ayder Yaylası’nda Cumhurbaşkanımızın himayesinde TOKİ aracılığıyla bir kentsel dönüşüm ve değişim projesinin çalışmalarına başlandı. Yeşil Yol’un ve Rize-Artvin havalimanının tamamlanmasıyla bölge turizmi hızla canlanacak. Turist gittiği yerde rahat etmek ister. Konfor ister. İşte bizlere düşen görev, turistlere kaliteli hizmet sunabilmek adına kalifiye eleman yetiştirmektir. Burada da Ticaret Odaları gibi sivil toplum kuruluşları devreye girmeli ve bu yönde projeler hazırlamalı.'

Vali Bektaş, Ayder Yaylası'nda Türkiye’nin en büyük kayak merkezini yapmak için proje çalışmalarının başlatıldığını da söyledi.

Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güney doğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor

Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güney doğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor

Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğa güzellikleri izlenerek ulaşılan Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, yöresel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki şifalı kaplıca suyundan yararlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. 

Yayla 2004 yılından itibaren ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu 'Heliski' ile de ismini dünyaya duyurdu, çekiciliğini arttırıp, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Yaylada trekking, jip safari, foto safari, kampçılık, dağcılık gibi birçok turizm aktivitesi de yapılıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
645
304
96
27
21
12
9
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

turist gittigi yerde rahat, konfor istese pufuduk terliklerini giyip evinin rahatinda otururdu. turist oraya dogasi, guzelligi icin gidiyor, betondan oteller... Devamını Gör

Bahadır A

Tam olarak " turist oraya dogasi, guzelligi icin gidiyor." yazmak için girmiştim ben de içeriğe... Yine ışık hızındasın feyk =))

haylaz adam

topraktan geldik toprağa gideceğiz inancından betona tapmaya. bayaa geliştik

benjaminfranklin

kesinlikle haklısın...:)

Pasif Kullanıcı

Haberi doğru dürüst okuyun.Toki oraya apartmanlar dikecek yazmıyor kaçak binaları yıkacak,yani yaylanın doğal yapısını bozan unsurları kaldıracak.

Pasif Kullanıcı

Kentsel dönüşüm ne demek biliyor musun?