'İsrail Egemenliğini Tanımanın Zamanı Geldi' Demişti: Trump'ın 'Golan Tepeleri' Açıklaması Sonrası Tepkiler
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımasının zamanının geldiğini söyledi. Açıklamaya tepkiler sürüyor...
ABD yönetimi, Golan'la ilgili böyle bir adım atabileceği konusunda geçen hafta sinyal vermişti.
Açıklamayı "sorumsuzca" olarak niteyelen Suriye yönetimi, Trump'ı kınadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'nin Golan'da İsrail egemenliğini tanıma girişiminin bölgeyi yeni bir krizin, gerilimin eşiğine getirdiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'nin statüsü ile ilgili bir değişikliğin Birleşmiş Milletler kararlarının ihlali olacağını bildirdi.
Sputnik'e konuşan Rusya Federasyon Konseyi üyesi Oleg Morozov 'Rusya asla bu şekilde tanımayacak. Trump, Arap dünyası ve uluslararası topluma başarılıyla sataşıyor' dedi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımı da konuyla ilgili yapıtğı açıklamada, 'Bu yasadışı ve kabul edilemez tanıma (Golan'ın) Suriye'ye ait olduğu gerçeğini değiştirmeyecek' dedi.
Diğer yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt da, Golan'ın Suriye toprağı olduğunu vurgulayarak ABD'yi böyle bir adımdan uzak durmaya çağırdı.
Avrupa Birliği, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımadığını ve bu konudaki resmi tutumunda bir değişiklik olmadığını açıkladı.
BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in Golan Tepelerini işgaline karşı çıkan ve İsrail'i BM kararlarına uymaya çağıran karar tasarısını kabul etti.
BM Güvenlik Konseyi 1981 yılında aldığı kararda ne deniliyor?
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti. Golan Tepeleri'nde BM'nin barış gücü görev yapıyor.
1967: İsrail, Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı sırasında Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.
1973: Suriye, askeri harekat başlatarak İsrail'den Golan Tepeleri'ni geri almayı denedi ancak başarısız oldu.
1974: İsrail ve Suriye, Golan Tepeleri'ndeki kuvvetlerini geri çekerek askeri çatışmayı sonlandırmaya razı oldu. Aynı yıl barış gücü askerleri bölgeye konuşlandırıldı.
1981: İsrail, Golan Tepeleri'ni ilhak ettiğini açıkladı, ancak uluslararası toplum bu kararı bugüne kadar tanımadı.
2000: Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesi hedefiyle, ABD'nin ara buluculuğunda başlatılan müzakereler başarısızlıkla neticelendi.
2008: Suriye ve İsrail, Türkiye'nin ara buluculuğunda yeniden dolaylı görüşmelere başladı. İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın yolsuzluk davası nedeniyle istifa etmesiyle görüşmeler sonlandırıldı.
2013: Mart 2011'de patlak veren Suriye iç savaşı 2013 yılında Golan Tepeleri'ne kadar ulaştı. İsrail ve Suriye orduları karşılıklı top atışlarında bulundu.
2016: İsrail Başbakanı Netanyahu, Bakanlar Kurulunu Golan Tepeleri'nde toplayarak dünyaya burayı 'İsrail toprağı' olarak tanıma çağrısında bulundu.
Deutsche Welle, Anadolu Ajansı, Euronews ve BBC Türkçe
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
bu amk siyonistleri yok olmadan dünya rahat etmeyecek anlaşılan
Bu Trump denen yavşak halis mulis safkan bir o.ç dur. O ve İsrail yönetimi beraber dünyanın .mına koymadan rahat etmeyecekler.
Golan hep Israil'indi ve öyle kalacak, tipki Kudüs gibi... Çekemeyenler kınamaya devam edebilir
öyle demeyelim de. tarihsel süreçte savaşlar hep oldu. herkes her yerin sahibi olabilir. güçlüler kazanır. yahudiler yok da olabilirdi.