TÜBİTAK Ses Kayıtlarına 'Montaj' Dedi
Başbakan Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ses kayıtları konusunda TÜBİTAK’tan ‘montaj’ tespiti geldi. TÜBİTAK, bu yöndeki bilirkişi raporunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Konuya ilişkin AA'nın haberi şöyle:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine ait olduğu iddia edilen bazı ses kayıtları internete sızmıştı.
Başlatılan soruşturmayla ilgili TÜBİTAK'ın bilirkişi raporu da hazırlanarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
TÜBİTAK, Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ses kayıtlarının 'montaj' olduğunu bildirdi.
Raporda, ''Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur'' ifadelerine yer verildi.
EGEMEN BAĞIŞ'IN SES KAYDI
Bu arada eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın bir gazeteci ile yaptığı iddia edilen görüşmenin ses kaydına ilişkin soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda da kaydın 'montaj' olduğu bildirildi.
Bağış, kaydın yayımlanmasının ardından avukatı Muhammed Hardalaç aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 'ses kaydının kendisine ait olmadığının bulunması, kaydı düzenleyenlerin ve yayınlayanların tespit edilmesi' talebiyle suç duyurusunda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin, soruşturma kapsamında ses kaydıyla ilgili bilirkişi raporu istedi.
TÜBİTAK ses uzmanı bilirkişilerce hazırlanarak Çetin'e gönderilen raporda, YouTube'dan indirilen ses kaydıyla ilgili, şu sonuçlara ulaşıldığına yer verildi:
'Yapılan spectrum incelemesi sırasında tespit edilen kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda çıkıntı, bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymuştur.
Montajda dikkat çeken bir husus konuşma bütünlüğünü sağlamak için sadece tüm kelimelerden oluşan bir montajdan farklı olarak, kelimelerin dahi parçalanmış hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimelerin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur.'
AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!