Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Edirne'de Yüzyılın Felaketi'

'Edirne'de Yüzyılın Felaketi'

Deniz Gök
02.02.2015 - 19:56 Son Güncelleme: 03.02.2015 - 10:49

Fotoğraf / AA

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Meriç Nehri'nin debisi rekor kırarak 2137 metreküp/saniyeye ulaştı. Debinin daha da artması bekleniyor. Edirne Valisi Şahin taşkını, 'Edirne'de yüz yılın felaketi' olarak niteledi.

Edirne'de bulunan Al Jazeera muhabiri Can Hasasu'nun yetkililerden aldığı bilgilere göre Meriç Nehri'nin debisi 2137 metreküp/saniye seviyesine ulaştı. Valilik daha önce su seviyesinin 2 bin 500 metreküp/saniyeye ulaşmasını beklediklerini söylemişti ancak Vali Dursun Ali Şahin son açıklamasında beklenen seviyeyi 2 bin 200 metreküp/saniye olarak belirtti. Vali, daha önce debinin 1800'leri geçmediğini, şu anki durumun rekor olduğunu söyledi. 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, taşkını 'Edirne'de yüz yılın felaketi' olarak niteledi. Şahin, 'Sofya Büyükelçiliğinden almış olduğumuz bir yazıda, çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı, pik yapacağı ifade ediliyor. Bakalım, bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabii ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır' dedi.

'Helikopterler Yunan köyüne yardım edecek'

Şahin, Yunanistan'ın Evros Valisinin bir saat önce kendisini arayarak, Bosna köyün karşısındaki köylerinin de sel felaketine maruz kaldığını ve köyün boşaltıldığını söylediğini aktardı. Yetkililerin suyun kesilmesini istediğini ifade eden Şahin, 'Biz de suyun kesilmesiyse tabii ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabii ki bir jest olacaktır' diye konuştu.

Mahsur kalanlar kurtarıldı

Mahsur kalanlar kurtarıldı

Bölgede mahsur kalanları kurtarma çalışmaları da yapılıyor. Son olarak Karaağaç bölgesinde mahsur kalan 6 kişi askeri helikopterle kurtarıldı. 

Gündüz de Tunca ve Meriç nehrinin çevresindeki evlerde mahsur kalanlar Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince botlarla kurtarıldı.

Evlerinde mahsur kalanlar ve hayvanları, AFAD ve bazı balıkçı kayıklarının yardımıyla kurtarıldı. AFAD ekipleri, çiftlik evinde mahsur kalan eski Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye yardımcı oldu.

Sedefçi, belediyenin çalışmalarını eleştirerek, 'Geçen yıl belediye başkanlığım dönemimde acil  durum ve afetler için almış olduğum botla beni kurtaramayacaklarını, eğitimli elemanları olmadığı için gelemeyeceklerini söylediler. Yaklaşık 60 hayvanım telef oldu. Aralık ayında yaşanan taşkında beni kurtarmışlardı. Ne değişti' diye konuştu.

Çalışmalar sırasında bir balıkçı kayığı da 15 köpeği mahsur kaldıkları alandan çıkardı. Sudaki bazı köpeklerde kurtarma botlarına alındı. 

Karaağaç Mahallesi'nde yaşayan 50 aile, Karaağaç Mustafa Necati İlkokulu'na yerleştirildi.

Karaağaç Mahallesi'ne gidilen Lozan Caddesi'nde, yoğun şekilde akan nehir suları nedeniyle yarıklar oluştu. Tehlike dolayısıyla bölgede araç geçişleri tamamen durdu.

Sabah mesailerine askeri araçlarla ve kepçelerle gelen birçok kişi ise iş çıkışında ulaşım sağlanamadığı için evine dönemedi. Edirne Belediyesi, evlerine gidemeyen Karaağaçlılar Mahallesi sakinlerini otelde misafir ediyor.

UMKE ve çevik kuvvet ekipleri, herhangi bir olumsuzluğa karşı nehir kenarında bekliyor.

Bazı köylere ulaşım yok

Bulgaristan'daki yağışlar nedeniyle debisi aniden yükselen Tunca Nehri, kent merkezinin yanı sıra, nehir yatağına yakın köylerde de yaşamı olumsuz etkiledi. Taşkın suları, Avarız ve Değirmenyeni köylerine giden köy yolları ulaşıma kapattı. Edirne'den köylere ulaşım sağlanamıyor.

Avarız köyünde nehir yatağına yakın 10 ev ve ahırı su bastı. Köylüler, motorlu pompalarla suyu tahliye etmeye çalışıyor.

Değirmenyeni köyü sakinleri de koruma seddesiyle paralel seviyede akan Tunca Nehri'nin debisinin artmasından endişe duyuyor.

Vatandaşlar, jandarmanın kendilerini tahliye için uyardığını ancak gidecek yerleri olmadığı için evlerinde kaldıklarını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Edirne’deki sel baskını havadan (drone cam) görüntülendi | 02 02 2015

Battaniye ve gıda yardımı yapıldı

Vali Dursun Ali Şahin, Sağlık Bakanlığı, AFAD ve ordudan yardım istediklerini de söyledi. Şahin, “İki helikopter AFAD’tan istedik. Su altı ve üstü kurtarma timleri de geliyor. 10’ar kişilik 2 tim görevlendirilmesi AFAD tarafından yapıldı. Sağlık Bakanımız da ambulans helikopteri görevlendirdi” dedi.

Sofya Büyükelçiliğinden suyun Çarşamba günü en üst seviyeye yükseleceğine dair uyarı aldıklarını aktaran Vali, “Kızılay’dan bin battaniye, bin 500 kişiye 5 gün yetecek kadar gıda maddesi, bin yatak talebinde bulunduk” dedi.

Geçişler askeri araçla

Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç ve Tunca nehirleri taşınca, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç mahallesine giden Lozan Caddesi sular altında kaldı.

Pazarkule sınır kapısından Yunanistan'a karayolu ile geçişler durdu. Zorunlu geçişler paletli askeri araçlarla sağlanacak.

Meriç Nehri kenarındaki iş yerleri ile şehitlik de sular altında kaldı. Kent ormanı ve Edirne İl Orman İşletmeleri Müdürlüğü binasını da sel bastı. 

Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birliklere ait Yunanistan sınırındaki cephaneliklerde bulunan 93 ton mühimmat da güvenli bölgelere taşınıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam