Görüş Bildir
Haberler
Tunceli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Tunceli'de Ne Yenir?

Tunceli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Tunceli'de Ne Yenir?

Elif Ateş
09.11.2021 - 09:00

Tunceli, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Yukarı Fırat Bölümünde yer alan bir şehirdir. Şehir; BingölElazığ ve Erzincan illeri ile komşudur. Kuzeyinde ve batısında Munzur Dağları ile Karasu Nehri, doğusunda Bingöl Dağları ve Peri Suyu, güneyinde Keban Baraj Gölü bulunmaktadır. Tunceli'nin çoğunluğu dağlık alanlardan oluşur. Geriye kalan kısmında ise platolar, vadiler, ovalar ve çeşitli akarsular bulunmaktadır. Anadolu'nun her köşesinde olduğu gibi bu bölgede de geçmişten günümüze kadar pek çok uygarlık yaşamıştır. Peki, Tunceli'de gezilecek yerler nerelerdir? Tunceli'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tunceli'de yapılan kazılar sonucunda ilk yerleşimin Kalkolitik Çağ döneminde olduğu tespit edilmiştir. Bu dönem M.Ö 5500 ile 3500 yılları arasını kapsamaktadır. Bölgenin yazılı tarihi ise M.Ö 2200'lü yıllarda Subarrularla başlamış ve o dönemde İşuva adıyla anılmıştır. İşuva isminin ise ilk kez Hitit kaynaklarında geçtiği görülmüştür. Hitit Devlet, Anadolu'da oldukça büyük bir devlet kurmuş ve sınırlarını Tunceli bölgesine kadar ulaştırmıştır. Daha sonra bölge Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Makedonyalılar ve Romalılar egemen olmuştur. Roma İmparatorluğu ikiye ayrıldıktan sonra ise Tunceli, Doğu Roma sınırları içerisinde kalmıştır. Tunceli ve çevresi bir dönem Bizans ve Arapların arasında el değiştirmiştir, Ancak 1071 Malazgirt Savaşı ile Türkler bu bölgede hakimiyet kurmuşlardır. Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Tunceli'nin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Tunceli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Tunceli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Bağın Kaplıcası: Malazgirt ilçesinde bulunan Bağın kaplıcasının pek çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıca suyunun içinde sülfat, klorür ve sodyum gibi yararlı maddelerin olduğu bulunur

  • Anıt Çınar Ağacı: Bu ağaç, çok uzun zamandır yaşadığı için koruma altına alınmıştır. Ağacın önünde yaz kış demeden sürekli akan çeşme ve havuz bulunmaktadır.

  • İn Delikleri: Kim tarafından yapıldığı belli olmayan bu delikler, kayalara konut amaçlı oyulmuştur. Üç  kat halinde sıralı odalardan meydana gelmektedir. Ayrıca su ihtiyacını karşılamak içinde kayaların arasında sular akmaktadır.

  • Munzur Vadisi Milli Parkı: Munzur Vadisi'nde bulunan bu yer, 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. Endemik bitki türleri, hayvan çeşitliliği ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Kepir Yaylası: Genellikle şehrin yoğunluğundan kaçıp kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. Yılın her mevsimi ayrı bir güzelliği olan bu yer, dereleri, gölleri ve yeşili ile Tunceli'nin doğal güzelliklerinden biri olma özelliğini gösterir.

  • Rabat Vadisi: Sadece vadi ve şelalesi ile değil, tarihi köprüleriyle de bilinen bir yerdir. Koruma altına alınan Rabat Vadisi, dağcılık aktivitesi oldukça elverişlidir.

  • Munzur Gözeleri: Bu gözelerden çıkan Munzur Çayı'nı oluşturmaktadır. Ayrıca Aleviler içinde kutsal sayılan yerler arasındadır. Yöre halktı tarafından mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

  • Munzur Çayı: Zengin bitki örtüsü, dik yamaçlardaki kaya oluşumları, kanyonlar ve şelalelerin sunduğu değişik bir manzarası bulunmaktadır. Türkiye'nin en uzun rafting imkanını sağlayan nehirlerden biridir

  • Munzur Dağları: Erzincan ve Tunceli'de yer alan Munzur Dağları, Torosların bir uzantısıdır. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en yüksek dağ zinciri olmasının sebebi ise 3 bin metreden yüksek olması ve 10 adet zirvesi bulunmasından dolayıdır.

Tunceli'de Ne Yenir?

Tunceli'de Ne Yenir?
  • Şir: Tunceli'nin yöresel lezzetlerinden biri olan şir yemeğinin ana malzemesi taze hamurudur. Rulo şekline getirilen hamurlar,  nar gibi kızartılır. Yanına ise yoğurt veya tereyağı servis edilir.

  • 12 İmam Çorbası: Muharrem ayında sık yapılan bir yemektir. Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklıdır. İçerisinde nohut, kuru fasulye, ceviz, fındık, fıstık,

  • Döğme Çorbası: İftar sofralarında sık yapılan bir yemektir. Bu yemeğin lezzeti ise kullanılan taze buğdaydan gelmektedir. Yanına kızartılmış biber ile servis edilir.

  • Mumbar Dolması: Koyun bağırsağından yapılan bu yemek, etli ya da etsiz bir şekilde yapılabilmektedir. Yemeğin içerisine özel harmanlanmış baharatlar kullanılır.

  • Dövme Pilavı: Hem besleyici hem de oldukça doyurucudur. Özellikle et yemeklerinin yanına verilen bu pilav, bazen ana yemek olarak da servis edilir.

  • Gulik: Yöreye ait gulik otu ile yapılan bu yemek, çiriş adıyla da bilinir. Nisan ve Mayıs ayında toplanan bu otlar doğranarak tencerede haşlanır. Kavrulduktan sonra da servis edilir.

  • Dut Tatlısı: Tunceli'de yetişen kara dutlar, irmik, süt ve çilek gibi malzemeler ile birleştirilip tatlı olarak yapılır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
6
4
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın