onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tüp Bebek Öncesi Hangi Rutin Testler İstenir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Tüp Bebek Öncesi Hangi Rutin Testler İstenir?

Şebnem Sucu
11.03.2022 - 10:02

Tüp bebek tedavisi öncesi anne ve baba adayının genel sağlık durumlarının yanı sıra gebeliğe engel olan sorunların tespiti için birtakım testlerin yapılması elzemdir. Başarı şansını arttırmak için tüp bebek öncesi rutin testler tedavinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Testlerin sonucuna göre uygun bir tedavi planına karar verilir. Peki, tüp bebek öncesi hangi rutin testler istenir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Tüp bebek öncesi yapılmakta olan testler tüp bebek tedavisine başvuran herkesi yakından ilgilendiren bir konudur. Testlerin tedavi öncesi tamamlanmış olması oldukça önemlidir. Hormon testleri, kan grubu testi ve tam kan sayımı gibi bir dizi test tedaviye yön vererek gebelik oluşumuna engel olan sorunların tespitine yardımcı olur. Bu testler yapılmadan tedaviye başlanması mümkün değildir. Peki, tüp bebek öncesi hangi rutin testler istenir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Kadın İçin Gerekli Olan Testler

Kadın İçin Gerekli Olan Testler

Temel Hormon Testleri

LH, FSH, E2 regli döneminin 2 veya 3. Günü yapılır. Gerektiğinde DHEAS, Total Testosteron hormon testlerinin yapılması önerilir.

FSH değerinin normalin üzerinde olması, E2 seviyesinin ve 80 pg/ml üzerinde olması düşük yumurta kapasitesinin varlığına işaret eder. Bu gebelik için olumsuz bir durumdur. 

Transvaginal Ultrason

Rahim ve yumurtalıkların incelenmesi bakımından önemli bir testtir. Adet döneminin 2. ya da 3. gününde yapılmakla birlikte; yumurtalıklara, kist ve polikistik over gibi sorunların var olup olmadığına bakılır. Ayrıca myom veya polip riskine karşı ultrasonla bakılarak tespit edilir.

Histerosalpingografi 

Tüplerin tıkalı olup olmadığı önemli olmamakla birlikte rahim içinin düzeni önem taşımaktadır. Eğer rahimde polipler ya da yapışıklıklar söz konusu ise embrio transferinin ardından bebeğin anne karnında sorun yaşamasına ve düşüğe yol açabilir.

Tip bebek tedavilerinde çoğu zaman ultrasonlar vajinal yoldan yapılır. Transvaginal ultrason, hormon testleri veya histeroskopi tüp bebek tedavisine başvuran kadınlar için zorunlu testlerdir. Fakat bazı kadınlardan aşağıdaki özel testlerde istenebilir.

HIV, Hbs Ag, Anti-HCV

Bu testler tedavisinin olmadığı ya da gebeliğin oluşmasına karşın bebeğe geçen çeşitli viral hastalıkları tespit eder. Örneğin; anne adayı hepatit B taşıyıcısı ise doğumdan hemen sonra bebeğe hepatit B serumu yapılır. Bu sayede bebekte B tipi sarılık adı verilen bir durumun gelişmesi önlenir.

Kan Grubu

Kan grubu uyuşmazlığının tespiti için bu teste bakılmaktadır. Anne adayının negatif kan grubuna sahip olması babanın ise pozitif kan grubuna sahip olması bebek için bir takım sorunlara yol açabileceği için gebelikte kan uyuşmazlığı için iğne yapılmaktadır.

Rubella IgG

Kanda pozitif olması halinde anne adayının kızamıkçık geçirdiği tespit edilir. Kızamıkçık hamilelik döneminde geçirilirse bebekte sakatlığa varan ciddi sorunlara neden olur. bundan dolayı hamileliğin sonlandırılması gerekebilir.

Tam Kan Sayımı

Kanda trombositlerle ilgili problemlerin yanı sıra kansızlık gibi durumların varlığının tespiti için tam kan sayımı yapılmaktadır.

Baba Adayına Yapılacak Olan Testler

Baba Adayına Yapılacak Olan Testler

Başta semen analizi olmak üzere erkekler HIV, Anti –HCV, Hbs Ag PRL, kan grubu testi, gibi testlere tabi tutulur. Semen analizi sperm kalitesini belirlemek amacıyla yapılan bir testtir. Spermin şekli, hızı ve miktarı bu test sonucuna göre öğrenilir. Yapılan testlerin ardından sonuçlara bakılarak ürolojik muayeneler yapılabilir. Hiç spermin olmadığı durumlarda genetik incelemelerin yapılması gerekebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın