onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türk Bayrağı İle İlgili Bilmeniz Gereken 14 Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Türk Bayrağı İle İlgili Bilmeniz Gereken 14 Şey

diazepam
10.06.2014 - 16:27 Son Güncelleme: 10.06.2014 - 17:07

1. Bayrak bir milletin sembolüdür

1. Bayrak bir milletin sembolüdür

Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. değeri; pamuk, atlas ve ipekten yapılmasına bağlı olmayıp, temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. devletin hakimiyetini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiği için bayrağa saygı gösterilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2. Yıldızı sekiz köşeliydi

2. Yıldızı sekiz köşeliydi

Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlılarda ilk defa 1793'de devletin resmi bayrağı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki yıldız, sekiz köşeliydi. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan birinci Abdülmecid han zamanında 1842'de yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Osmanlı bayrağının şekli kesinleşti.

3. Efsaneye göre...

3. Efsaneye göre...

Türk bayrağına efsanevi bir anlam katan bir diğer inanış ise şöyledir. Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmüştür. Böylece sultan II Murad bu simgeyi devlet bayrakları arasında kullanmaya başlamıştır.

4. Ancak...

4. Ancak...

Ay yıldızlı bayrağın 1'inci Kosova savaşı sonrası oluşması pek bir mümkün olan bayrak. Ancak o gece hilal ile yan yana gelen herhangi bir yıldız değil Jupiter gezegenidir. Fakat bazıları bu olayın ikinci Kosova savaşı sonrasında olduğunu söyler ki bu yanlıştır çünkü o gün ay yeniay evresinde olup herhangi bir şekilde gökyüzünde belirmemiştir.

5. Bir diğer efsane ise Osman Gazi'nin rüyasından esinlenir

5. Bir diğer efsane ise Osman Gazi'nin rüyasından esinlenir

Bu efsaneye göre ise; Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, rüyasında göğsünde bir hilal ile yıldızın belirdiğini ve göğsünün büyümeye başladığını görmüştür. Bu rüyayı devletinin cihana hükmedecek kadar büyüyeceğine bağlamış ve bayraklarında kullanmaya başlamıştır.

6. Böyle bir şey de var, "Türk Bayrağı Gizli Tarih" diye belki ikna edici bulursunuz

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

7.

7.

Hala Türklerin şamanizm inancı dönemlerden kalma simgeleri taşıyan nadir ulusal bayraklardan biridir Türk bayrağı. Ay-yıldızın genelde İslamiyete gönderme yaptığı düşünülür oysaki İslamiyet insan, bitki, hayvan, gezegen, vb. kıyametle beraber yok olacağı düşünülen varlıkların resmedilmesini yasaklamıştır. Bu yasağa uygun olarak bugün hiçbir koyu İslami rejimle yönetilen veya etnik Arap kökenli ülkelerin bayraklarında ay-yıldıza rastlanmaz (ki İslam devrimi öncesi şahlık bayrağında güneş olduğu halde devrim sonrası güneş kaldırılmıştır). aynı şekilde Suudi Arabistan, Umman, Katar, vb. ülke bayraklarında da yukarıda bahsedilen tarzda çizimler yoktur.

8. Rengi kırmızı değil "al"dır

8. Rengi kırmızı değil "al"dır

Türk bayrağı esasen kırmızı değil, aldır. Türk mitolojisinde, Türklerin renklerle ilgisi önemli bir yer tutar; mavi (gök mazisi, turkuaz), beyaz/ak ve al/kızıl renkleri başta gelir. Al renk kırmızıdan farklıdır, kutsal, tanrısal renktir. Kırmızı renk adı Türkçede 12. asırdan önce pek görülmemektedir. Kırmızı, Türkçeye sonradan, sogdca'dan veya farsça'dan geçmiştir. 

Oğuz/Türkmen boylarının çok eskiden beri al renkli börkler giydiği bilinmektedir. Börklerin bütününde al ya da bir diğer deyişle kızıl renk görülmekle beraber, başka renklere de tesadüf ediliyor ki, esas olan gelenek, bütün börklerde, tepe kısmının yani tanrıya yüz tutan kısmın, tanrısal renk saydıkları al renkten olmasıdır. Bu tarz bugün efelerin, zeybeklerin, seymenlerin, vs. folklorik başlıklarında da muhafaza edilmektedir. 

Al renk adı kutsallık içerdiği içindir ki, Türkler, 'kırmızı bayrak' değil 'al bayrak,' 'kırmızı kan' değil 'al kan,' demişlerdir. Yermek, aşağılamak anlamında 'karalamak' derken, yüceltmek, övmek, kutsamak karşılığı da, 'allamak' sözünü kullanırlar. Bugün dilimizde kullandığımız 'allamak pullamak' sözü de aynı maksatla kullanılmaktadır.

9. Lakapları

9. Lakapları

Türk insanı bayrağına 'Al sancak' veya 'Ay yıldız' diye de hitap eder.

10. Ay yıldız nereden geliyor

10. Ay yıldız nereden geliyor

Bugün Türk bayrağında yer alan hilal ve yıldız motiflerinin binlerce yıllık bir yolculukla bugüne kadar geldiğini ve orijininin Türklerin de ataları olan kadim dönemlerde yaşamış uygarlıklara dayandığını görüyoruz. Sonuç olarak, tüm dünyanın bugün İslam dininin sembolleri olarak kabul ettiği hilal ve yıldızı; aslında Türklerin İslama bir sembol olarak kazandırdığını görüyoruz.

11. En yüksekte duran Türk bayrağı

11. En yüksekte duran Türk bayrağı

En yükseği Ankara Cebeci'deki 50. yıl parkındadır. 300 metrekare büyüklüğündeki en yüksek Türk bayrağının direk uzunluğu 100 metredir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

12. En büyük Türk bayrağı

12. En büyük Türk bayrağı

Mersin'in Toroslar Belediyesince, yaklaşık 5 ton boya kullanılarak Toros dağlarının kente bakan yüzünde işlenen, 4.532 metrekare alanı kaplayan Türk bayrağıdır.

13. Pek çok farklı renk ve biçimde kullanımı mevcuttur

13. Pek çok farklı renk ve biçimde kullanımı mevcuttur

Doğu Türkistan'dan, müslüman Boşnaklara, Irak Türkmenlerinden, eski Hatay Cumhuriyetin'ne kadar pek çok halk Türk bayrağını farklı renk ve biçimde kullanmıştır.

14. Türk bayrağına en çok benzeyen bayraklar

14. Türk bayrağına en çok benzeyen bayraklar

Günümüzde Azerbaycan'ın ve Tunus'un bayrakları Türk bayrağı ile benzerlik taşımaktadır. Azerbaycan'ın bayrağındaki yıldız eski Osmanlı bayrağındaki sekiz köşeli yıldızdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1923
941
402
200
193
168
132
Yorumlar Aşağıda
Reklam