Görüş Bildir
Haberler
Türk İnsanının Sinirli Olmasının Altında Yatan 10 Temel Faktör

Türk İnsanının Sinirli Olmasının Altında Yatan 10 Temel Faktör

diazepam
02.09.2014 - 13:51 Son Güncelleme: 02.09.2014 - 13:52

Vapurda, otobüste, sokakta, parkta, trafikte, vs. her yerde bir kavga gürültü gidiyor. Türk insanın en ufak meseleler yüzünden sinire kesiyor, birbirini öldürüyor. Peki neden? Türk insanını bu kadar sinirli yapan ne? İşte en temel 10 faktör

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Toplu taşıma

1. Toplu taşıma

İşe gidiş gelişlerde, hafta sonu gezmelerinde vaktinin yarısını yolda geçiren ve bu yolculukta da 'rahat' kelimesinin yanından dahi geçemeyen Türk insanı sinirlenmesin de kim sinirlensin? Özellikle büyük şehirlerdeki sinir birikmesinin bir numaralı müsebbibi toplu taşımadır. Şimdi iş çıkışı metrobüse binip evine giden insandan sakin olmasını kim bekleyebilir?

2. Gelir dağılımı

2. Gelir dağılımı

Gelir dağılımındaki adaletsizlik Türk insanını gergin yapan, sinirlendiren konuların başında geliyor. İş yerindeki adaletsizlikler, adam kayırma, gereksiz işten çıkarma, özlük haklarının verilmemesi gibi konuları sürekli kafasına takan, bu haklarının savunulmadığına inanan Türk insanı haliyle lastik gibi, yay gibi geriliyor. Kafasında sürekli bu yıl ne zam alacağım, faturaları nasıl ödeyeceğim, aynı işi yapıyoruz Ahmet niye benim iki katım maaş alıyor, Arif resmen torpille girdi işe, vb. sorular olan Türk insanı enerjisinin büyük bir kısmını bu kısır döngü içerisinde tüketiyor. Adaletli bir gelir dağılımını yakalayamadıkça bu sinirin geçmesi zor.

3. Düşük ücret

3. Düşük ücret

Geçim sıkıntısı, istediği gibi yaşayamama, yoksulluk sınırı ile açlık sınırı arasında devinen hayatlar Türk insanını gerdikçe geriyor. Ay sonunu görme, iki yakasını bir araya getirme, kredi kartının sürekli asgari tutarını ödeyebilme, taksitlere boğulma gibi sorunlarla mücadele eden bir insandan pozitif olmasını beklemek hata olur. İşe göre düşük ücret, taşeronluk, işsizlik, vb. birçok maddi sebep Türk insanını haliyle sinirli bir yapıya sokuyor.

4. Cinsellik

4. Cinsellik

Cinselliğe bu kadar çok kafa yorup da bu kadar az sevişebilen başka ülke insanı var mı merak ediyorum. Yani 'Seks düşünme/Seks yapma' bir sabit bulunsa, ve ülkelere bu sabit üzerinden bir puan verilse, birinciliği Türkiye kimseye kaptırmaz. Haliyle düşüncelerini eyleme dökemeyen Türk insanını içinde hatırı sayılır bir oranda gerilim birikiyor.

5. Eğitim

5. Eğitim

Eğitimsizlik, kendini ifade etmede sıkıntı yaşamak, kelime haznesinin darlığı, empati yoksunluğu gibi hususlar Türk insanının sinirli olmasındaki faktörlerden biri. Bir tartışmada eğer kendinizi yeterince ifade edemiyor, karşıdakini yeterince dinlemiyorsanız bir süre sonra yumrukların konuşması kaçınılmaz oluyor. Türk insanı kendini kelimelerle ifade etmeyi öğrenmedikçe gerginliğini üzerinden atabilmesi mümkün değil gibi görünüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Ataerkil düzen

6. Ataerkil düzen

Erkek ve kadın arasındaki keskin ayrım, erkekliğin bu kadar öne çıkarılması, kadının ikinci plana itilmesi, haliyle ortamı bir hayli geriyor. Kadın eli değmiş bir toplumun bu kadar sinirli olması mümkün değil. Ama Türkiye'de kadınlar elinin hamuruyla erkek işine karıştırılmadığı için kan gövdeyi götürüyor. Salıncak sırası yüzünden, düğün konvoyundaki bahşişin az olması yüzünden insanlar patır patır ölüyor maalesef.

7. Politika

7. Politika

Her şeyin doğrusunu herkes bildiği için, yanlış bilenler ile doğru bilenler arasında kavga eksik olmuyor. Bir de buna bilinçli politik kutuplaştırma eklenince, herkes birbirini boğazlayacak noktaya geliyor. Politikanın bu kadar din üzerinde, mezhep üzerinde, soy sop üzerinde yürütülmesi mozaik olmakla övünen Türkiye'de sinir katsayısının artmasına sebep oluyor.

8. Ruhsal bozuklukların önemsenmemesi

8. Ruhsal bozuklukların önemsenmemesi

Psikolojik rahatsızlıkların tamamının 'delilik' olarak görüldüğü, psikiyatra gitmekle, deli olmanın eş  tutulduğu bir ülkede, sinirli olduğu için birinin doktora görünmesi büyük cesaret işi. Hal böyle olunca ufak müdahalelerle çözülebilecek sorunlar çığ gibi büyüyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Sinirlilik bir rahatsızlık olarak görülmüyor. Oysa sebepten sonuca kadar sinir başlı başına ele alınması gereken bir mevzu.

9. Sabırsızlık

9. Sabırsızlık

Trafikte sarı ışık yandığında, vapur iskeleye yanaşırken, metroya inip binerken, vs. çok rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz bir olgu. Türk insanı yavaş yaşamasını bilmiyor, her zaman bir acelesi var, bu acelenin önüne bir engel çıktığında da haliyle sinirleniyor. Onun için önümüzde yavaş yürüyen teyzelere, yürüyen merdivende duran insanlara, trafik sıkışıklığına deli oluyoruz, sinirleniyoruz. Sabırlı olmayı bilmek bir erdem maalesef biz ona erişemedik henüz.

10. Birbirini tetikleme

10. Birbirini tetikleme

Sinirlilik hali, beyin hücreleri gibi, bir kişideki gerginlik çok rahat bir başka kişiye aktarılıyor. Bu döngü bir başladı mı tüm Türkiye sinire kesiyor. Bir biri ile yakın iletişim içindeki Türk insanı haliyle gerginliğini de birbirine aktarıyor. Domino etkisi diyebileceğimiz bu durum koca ülkeyi bir uçtan bir uca dönüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
44
26
19
15
13
9
Yorumlar Aşağıda
Reklam