Türkiye'de 'Dinin Yasalarda Etkisi Olmasın' Diyenlerin Oranı Yüzde 36
ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre Türkiye'de yasaların Kur'an'a göre hazırlanmasını isteyenlerin oranı yüzde 13. Dinin yasalarda hiçbir etkisi olmamasını isteyenlerin oranı ise 2012’den sonra artarak, yüzde 36’ya yükseldi. Kur'an'ın kuralları ve prensiplerinin dikkate alınmasını, ancak yasalara doğrudan etkisi olmaması gerektiğini savunan Türklerin oranı ise yüzde 38...
Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi, İslamiyet'in siyaset ve yargıda yer almasının Müslümanların yaşadığı ülkelerde nasıl karşılandığını araştırdı.
On ülkede 10 binden fazla kişi ile anket yapılarak hazırlanan araştırma, Müslüman ülkelerde bu konuda birbirinden çok farklı görüşlerin benimsendiğini ortaya koydu.
Araştırmaya göre, Kur'an'ın yasalarda ve siyasette doğrudan etkisinin olması en çok istenen ülke Pakistan. Pakistan'da halkın yüzde 97'sinin yasaların Kur'an'a göre hazırlanmasını isterken, dinin siyaset ve yargıda hiçbir etkisi olmaması gerekenlerin oranı ise sadece yüzde 2.
İslamiyet'in kuralları ve prensiplerinin gözetilmesini, ancak yasalarda etkisi olmaması gerektiğini savunan Pakistanlıların oranı ise yüzde 16.
Kur'an'ın kuralları ve prensiplerinin dikkate alınmasını, ancak yasalara doğrudan etkisi olmaması gerektiğini savunan Türklerin oranı yüzde 38
Araştırmada Türkiye de yer alıyor.
Araştırmaya göre, yasalarda Kur'an'ın sıkı bir şekilde kaynak alınmasını isteyen Türklerin oranı yüzde 13'ken dinin siyaset ve yargıda hiçbir etkisi olmaması gerektiğini savunanların oranı yüzde 36. Buna karşın Kur'an'ın kuralları ve prensiplerinin dikkate alınmasını, ancak yasalara doğrudan etkisi olmaması gerektiğini savunan Türklerin oranı ise yüzde 38.
Türkiye seküler eğilimde
Araştırma sonuçlarına ilişkin hazırlanan raporda Türkiye, Endonezya, Lübnan ve Burkina Faso'daki halkın daha çok seküler bir eğilim içinde oldukları vurgulandı. Raporda, Türkiye'de Kuran'ın yasalarda hiçbir etkisi olmamasını isteyenlerin oranında artış olduğuna dikkat çekildi.
Son araştırmada Türklerin yüzde 36'sının dinin etkisine karşı çıktığı, 2012 yılında yapılan araştırmada ise bu oranın yüzde 27 olduğu vurgulandı. Araştırmada dindarlığın yaşa göre değiştiğine, daha çok gençlerin siyaset ve yargıda laikliği destekleğine işaret edildi.
'Dinin yasalarda etkisi olmasını isteyenler daha çok eğitim seviyesi düşük kesim'
Araştırmada dinin yasalarda etkisi olmasını isteyenlerin daha çok eğitim seviyesi düşük kesim olduğu da saptandı.
Araştırmaya göre, yasaların İslamiyet'e kesinlikle uymasını isteyenlerin oranı Filistin bölgelerinde yüzde 65, Ürdün'de yüzde 54, Malezya'da yüzde 52, Senegal'de yüzde 49, Nijerya'da yüzde 27, Endonezya'da yüzde 22, Lübnan'da yüzde 15 ve Burkina Faso'da da yüzde 9.
Dinin yasalarda hiçbir etkisi olmamasını isteyenlerin oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 60'la Burkina Faso.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe
Sizce dinin yasalarda etkisi olmalı mı?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
"Dinin yasalarda etkisinin olmasını isteyenler daha çok eğitim seviyesi düşük kesim"
Allah'a şükür eğitim seviyem gayet yeterli. Benim gibi düşünen tanıdıklarımın da öyle.. Aslında senin eğitim seviyeni de merak etmiyor değilim..!
Hadi sen bütün hayvan türlerinin bir gemiye sığdığını , adamın asayla denizi ikiye böldüğünü yazan bir kitaba inanıyorsun , hayatını da ona göre yaşıyorsun o... Devamını Gör
Sende bir ayyaşın peşinden gidip , diktatörlükle halka sorulmadan yasalaştıran (dayatılan) laikliğe inanıyorsun biz sana birşey diyor muyuz?
dinin kime yararı olmuş?avrupayı ortaçağa gömen , ortadoğuyu kan gölüne çeviren ne?"""" Dinler ateşböcekleri gibidir: Parlayabilmek için karanlığa gereksinim... Devamını Gör
Dinin kime yararı olup olmadığını mahşerde hepimiz göreceğiz.. Rabbime duam inşallah seni izleyen tarafta olurum...