Türkiye'deki İşçi Hareketinin Sembolü 1 Mayıs Marşı'nın Hikayesi
Türkiye'deki İşçi Hareketinin Sembolü 1 Mayıs Marşı'nın Hikayesi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bestenin sahibi eğitimci ve müzisyen Sarper Özsan.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yıl 1974. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Bertolt Brecht'in Gorki'nin Ana isimli eserinden yararlandığı aynı isimli oyun oynanıyor.
Ana oyununun müziklerini Sarper Özsan'ın yapması isteniyor.
Diğer sahnelerin şarkı sözleri olmasına rağmen 1 Mayıs 1905 gününün anlatıldığı sahne için Brecht'in söz yazmaması Özsan'ın dikkatini çekiyor.
İşçilerin sahneye yürüdüğü o sahne için uygun bir marş bulamayan Sarper Özsan sıfırdan bir marş bestelemeye başlıyor ve efsane eser ortaya çıkıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geçtiğimiz yıllarda Habertürk'e konuşan Özsan marşı hakkında şunları söylüyor;
'Bazen sözü müziğe, bazen de müziği söze göre düzelttim. Ayrıca 1 Mayıs’ı konu alan bir marşın coşkulu olması gerekiyordu. Kaldı ki, ben çocukluğumdan beri hep coşkulu, heyecanlı bir kişi oldum. Bu benim müziklerime de yansıyor. Burada en güzel şey o heyecanı halkın da yakalayabilmesi. Zaten bir besteci niye yapar besteyi? Duygusu karşıya tam ulaşsın diye... Dokunmak için yapar. Bu konuda başarılı olmak beni tabii ki çok mutlu ediyor. '
Marşın bestecisine göre eseri en iyi yorumlayan isim Cem Karaca olmuş. Hatta Özsan kayıt esnasında Cem Karaca'ya eşlik etmiş.
İçeriği Cem Karaca'nın muazzam yorumuyla kapatalım.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Öğretmenlik, çevirmenlik gibi görevlerde bulundum. Bu esnada pek çok mizah mecrasında yazılarım yayımlandı. Türkiye’de sosyal medyanın popülerleşmesinin ardından yaşanan her olayın hem şahidi oldum hem de bu mecraların aktarıcısı olmaya çalıştım. 2015 yılından beri Onedio’da yaratıcı içerikler ve sosyal medya gündemi üzerine çalışıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın