Türkiye'den Esinlenen İngiltere, İnternet Trafiğini İzleyecek
İngiltere hükümeti, polis ve istihbarat örgütlerinin kullanıcıların internet trafiğini izlemesine yönelik yeni bir yasa taslağı açıkladı.
TeknoYo'nun aktardığı taslağa göre İngiltere’de yaşayanların internetteki tüm faaliyetleri, 1 yıl boyunca servis sağlayıcılar tarafından saklanacak. Bu veriler istenildiği takdirde emniyet ve istihbarat birimlerine verilebilecek.
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May‘ın açıkladığı taslak yasalaşırsa, polis ve istihbarat görevlileri, mahkeme kararına gerek olmadan kullanıcıların girdiği tüm internet sitelerinin adlarını görebilecek. Düzenlemeye göre emniyet güçleri, gazetecilerin kaynaklarına ise yargıç izni olmadan erişemeyecek.
Merak etmeyin, her şeye bakmayacağız!
İnternet denetimi yasasının, terör ve suçla mücadele için gerekli olduğunu savunan İçişleri Bakanı Theresa May, düzenlemeyle ilgili olarak, “Telefon faturasında sıralanan numaraların listesi gibi, sadece temel verilere bakılacak” dedi.
İnsan hakları kuruluşu Liberty’nin başkanı Shami Chakrabarti ise bakanların hata yaptığı yerde, parlamentonun devreye girerek, özel hayatın mahremiyeti ile denetim arasındaki dengeyi kurmasını istediklerini belirterek, düzenlemeyi şu sözlerle eleştirdi: “Yasa taslağı bu ülkedeki tüm kadın, erkek ve çocukların internet güvenliğine büyük bir saldırı niteliğinde.
Google, Microsoft, Facebook: Endişe verici
Üyeleri arasında Google, Microsoft ve Facebook’un da bulunduğu Bilgisayar ve İletişim Sanayi Derneği de düzenleme hakkında ciddi kaygılarının bulunduğunu vurguladı. Dernek, “ABD gözetim uygulamalarında reforma giderken, Avrupa’daki hükümetlerin artan gözetim çalışmaları, kullanıcıların gizlilik haklarına yönelik endişe verici bir eğilim” açıklaması yaptı. İngiltere hükümetinin hazırladığı 299 sayfalık yasa taslağına buradan ulaşabilirsiniz.
Bizde trafik bilgileri 2 yıl saklanıyor
Hatırlanacağı üzere Türkiye’de 19 Şubat 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Torba Yasa ile ile birlikte interneti düzenleyen 5651 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler de hayatımıza girmişti.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) mahkeme kararı olmaksızın, internet erişim engelleme hakkı veren bu düzenlemeyle, internet servis sağlayıcılarına kullanıcıların trafik bilgilerini 1 yıldan az olmamak üzere en fazla 2 yıl saklama ve bu bilgileri TİB’e verme zorunluluğu getirilmişti.
Haber: TeknoYo