Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türkiye Ekonomisinin Büyüme Rakamları Açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 5,9 büyüyerek beklenenin üzerine çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı.
Elde edilen verilere göre, bu yılın üçüncü çeyreği, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9'luk büyüme kaydetti.
Bloomberg'te yer alan bilgiye göre, yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3; yatırımlar ise yüzde 14,7 arttı.
Mal ve hizmet ithalatı 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 14,5 artarken ihracatın büyümesi yüzde 1,1 seviyesinde kaldı.
Yılın üçüncü çeyreğinde hane halkı tüketimi büyümeye 7,7 puanla en yüksek katkıyı verdi. Hane halkı tüketimini 3,4 puanla yatırımlar izledi. Kamu harcamalarının büyümeye katkısı ise 0,7 puanda kaldı. Üçüncü çeyrekte net ihracat büyümeyi 2,6 puan aşağı çekerken, stoklar da 3,2 puanlık negatif etkide bulundu.
Yılın üçüncü çeyreğinde işgücü ödemelerinin payında ise bir önceki çeyreğe göre düşüş görüldü.
İşgücü ödemeleri, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 117,2 arttı. Net işletme artığı/karma gelir yüzde 50,7 yükseldi.
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 26,1 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 32,2 oldu. Bir önceki çeyrek bu pay yüzde 34,3 seviyesindeydi.
Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 55 iken yüzde 47 oldu.
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 79,8 artarak 7,68 trilyon TL oldu. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla 295,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
5,9 büyüme beklentinin üzerinde kaldı
Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi üçüncü çeyrekte yıllık büyümenin yüzde 5,5 olacağı yönündeydi.
Ankette yıllık büyümeye ilişkin en düşük tahmini veren kurum üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 4,1; en yüksek tahmini veren kurum yüzde 6,1 büyüme bekliyordu.
Ankette çeyreklik büyüme beklentisi ise yüzde 1 olarak belirlenmişti. Bu veriye ilişkin en yüksek beklenti yüzde 1,6; en düşük beklenti ise yüzde 0,3 olmuştu.
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde Mayıs sonunda yapılan seçimler öncesinde izlenen gevşek para politikası, yüksek enflasyon ve TL'de olası yeni değer kayıplarına karşı kendini korumak isteyen tüketicilerin borçlanmasını ve tüketimi artırmasının da etkisiyle yüzde 3,9 büyüme kaydetmişti.
Yorum Yazın
Ekonomi değildir o, ekonomi olsa duramazsın. Bize doğru büyüyen bişeyler olduğu kesin.
Kime büyüdü AMK.
Aynen kim büyüdü acaba
valla halkın ekonomisi büyümedi ekonomisi büyüyenleri görüyoruz elden 13 milyon dolar verenler ve diğer avaneleri büyütmüş ekonomiyi muhtemelen...