Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye Ermenileri Patriği'nden Ayasofya Önerisi: 'Hem Cami Hem Kilise Olarak İbadete Açılsın'

Türkiye Ermenileri Patriği'nden Ayasofya Önerisi: 'Hem Cami Hem Kilise Olarak İbadete Açılsın'

Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin tartışmalara Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da katıldı. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır diyen Patrik Maşalyan, Ayasofya'nın bir müze olması için inşa edilmediğinin altını çizerek, hem cami hem kilise olarak ibadete açılmasını önerdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Önerisini Twitter hesabından paylaşan Maşalyan, Ayasofya'nın on bin işçinin emeğiyle bir servet harcanarak kurulduğunu belirterek, '1500 yıllık sayısız onarım, Fatih Sultan Vakfının emekleri, hepsi bu mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye değil. Ayasofya ibadete açılsın' ifadelerini kullandı.

"Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın"

"Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın"

Maşalyan'ın açıklaması şu şekilde: 

'1500 yıllık sayısız onarım, Fatih Sultan Vakfının emekleri, hepsi bu mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye değil. Meraklı turistlerin fotoğraf çekmek için oraya buraya koşuşturması yerine diz çökmüş imanlıların saygı ve huşuyla secde kılmasının, mabedin fıtratına daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Ayasofya ibadete açılsın. Mabet yeterince büyük. Hristiyanlara da bir alan tahsis edilsin. Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın. Ayasofya çağın ve insanlığın barış sembolüne dönüşsün. Çok mu ütopik? Zaten hepimiz aynı gök kubbenin altında yapmıyor muyuz ibadetlerimizi? Ayasofya'nın kubbesini de paylaşabiliriz. İtikatlarımız ayrı olsa da aynı tek Allah'a inanmıyor muyuz? 1000 yıl Hristiyan, 500 yıl Müslüman dualarını duvarlarına emmiş ve onları gizemli varlığında sentezlemiş mabedin buna bir itirazının olacağını zannetmiyorum.

Mabede girin, sessizliği soluyun ve öğrenin ondan. Aya Sofya, 'Kutsal Bilgelik' mabedi, seyrettiği 1500 yüzyıllık insanlık tarihinde barıştan daha değerli bir şeyin olmadığı öğüdünü verecek size. Yeni bir haç ve hilal ihtilafı lüksümüz yok. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır. Böyle bir barışı dünyaya armağan etme onuru Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yaraşır.'

Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları

Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları

Yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs'tan sonra alevlendi.

29 Mayıs'ta Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunması Yunan yetkililerin tepkisini çekmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya'da Kur'an okunmasını 'Hristiyanların dini duygularına da bir hakaret' olarak değerlendirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yunan yetkililere cevaben "Fetih açmaktır, fetih gönülleri özellikle kazanmaktır" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Yunan yetkililere cevaben "Fetih açmaktır, fetih gönülleri özellikle kazanmaktır" demişti.

Yunan basınının UNESCO yetkililerine dayandırdığı haberde Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan bir bölgenin statüsünü değiştirmek için UNESCO'nun onayının alınmasının gerektiği belirtildi.

Twitter ve Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
157
56
36
19
15
5
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kilise adı geçtiği zaman deliye dönen insanımsılar buna müsaade etmeyecektir. Aslında pratikte mantıklı fakat uygulaması çok zor. Kimse kabullenmeyecektir. E... Devamını Gör

Muhammed Göktaş

patrik bi dur ortalık zaten karışık

Son Mühendis

Her şey bitti, tek derdimiz Ayasofya kaldı.