onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'nin En Büyük Barajı Hangisidir? Nerededir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Türkiye'nin En Büyük Barajı Hangisidir? Nerededir?

Elif Ateş
30.08.2021 - 09:47

Çok eski zamanlardan beri barajlar büyük öneme sahiptirler. Barajlar insanların su ihtiyacının karşılanmasının yanında tarımsal alanların sulanması içinde inşa edilen yapılardır.  Tarım alanlarına barajlardan kanallar yolu ile su taşınır. Aynı zamanda en ucuz ve doğal yollu enerji üretimi barajlar sayesinde karşılanır. Ancak barajların yararı olduğu kadar birçok zararı da bulunmaktadır. Barajların ekolojik dengeyi bozmasından dolayı artık büyük barajlar yapılmamaktadır. Peki Türkiye'nin en büyük barajı hangisidir ve nerededir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Baraj türleri beton barajlar ve dolgu barajlar olmak üzere ikiye ayrılır. Beton barajlar ise ağırlık, kemer, payandalı veya silindirle sıkıştırılmış barajları oluşturmaktır. Beton barajların geneli ağırlık barajlardan oluşmaktadır. Geniş kanyon vadilerinde yapılan barajlar ağrılık barajlarıdır. Dolgu barajlar ise toprak, kaya veya ikisinin ortak kullanılarak yapılan barajlardır. Dolgu barajlar geçirimsiz ve heterojen tabanlı geniş vadilerde kullanılır. Baraj yapımında kullanılacak malzemeler barajın yapılacağı alanın çevresinden alınarak makineler ile sıkıştırılarak yapılır. Türkiye'nin en büyük barajı hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJI HANGİSİDİR? NEREDEDİR?

Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerinin arasında yer alan Atatürk Barajı, Türkiye'nin en büyük barajı olma özelliğine sahiptir. Atatürk Barajı sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük barajıdır. Fırat Nehri üzerine kurulan baraj, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında yer alır. Atatürk Barajı enerji üretimi ve sulama amacı ile kullanılır.

Atatürk Barajı'nın yapımına 4 Kasım 1983 yılında başlandı.1992 yılında işletmeye açılan baraj, kaya ve topraktan yapıldı. Dolgu baraj türlerinden olan Atatürk Barajı, hacmi ile dünyadaki barajların arasında beşinci sırada yer almaktadır. Barajın bitmesi ile meydana gelen göl, Türkiye'nin üçüncü büyük gölüdür. Atatürk Barajı'nın temelden yüksekliği 169 metredir. 

Hidroelektrik santrali, akarsu ve barajların elektrik üretim sistemleridir. Genel olarak hidroelektrik santraller baraj, türbin, jeneratör ve enerji iletim hattı olmak üzere dört ana bölümden meydana gelir. Barajlar akarsuyun su düzeyi yükselterek fazla miktarda suyun biriktirdiği geniş bir baraj gölü meydana getirir. Su türbinleri ise suyun kinetik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Mekanik enerji ise elektro mıknatıslar ile elektrik enerjisine dönüşür. Atatürk Hidroelektrik Santrali ise toplam 2400 MW gücüne sahiptir. Yıllık 8900 GWh ile elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. Bu baraj, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen toplam enerjinin %20'sini tek başına karşılayabilecek güçtedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın