Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye'nin En Büyük Çevre Davasında Mahkemeden Madene Onay...

Türkiye'nin En Büyük Çevre Davasında Mahkemeden Madene Onay...

Ulaş
03.10.2016 - 20:03 Son Güncelleme: 04.10.2016 - 10:40

Artvin Cerattepe bölgesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporuna karşı açılan davayı Rize İdari Mahkemesi reddetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi'nce 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi’nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. 

Mahkeme, bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez 19 Eylül tarihinde dinledi.

Doğan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Yeşil Artvin Derneği’nin aynı gün reddi hakim talebi başvurusu Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedilince Rize İdare Mahkemesi, 20 Eylül tarihinde aldığı 2016/485 nolu kararla, ÇED iptal davasının reddine karar verdi. Mahkeme kararın Danıştay'a temyiz yolunun açık olduğunu bildirdi.

Artvin'deki miting, yürüyüş ve oturma eylemleri de 1 ay süre ile yasaklanmıştı

Yeşil Artvin Derneği: 'Mahkemeden beklenen karar'

Yeşil Artvin Derneği: 'Mahkemeden beklenen karar'

Rize İdare Mahkemesi'nin Cerattepe ile ilgili verdiği ret kararını değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın, kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek, 'Beklemediğimiz ama bu mahkemeden beklediğimiz karar. Fakat usul kurallarını bu kadar ihlal eden bir karar verilmesini beklemiyorduk. Duruşmada reddi hakim talebinde bulunmuştuk. Bunun Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde görülmesi gerekirken Rize İdare Mahkemesi’nin kendisinin karar verdiğini anlıyoruz. Usul acısından son derece hukuka ve adalete aykırı bir karar olduğu ortadadır. Karar bize tebliğ edildikten sonra temyiz edeceğiz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

'Karar reddi hakim talebimizin ne kadar haklı olduğunun göstergesidir'

'Karar reddi hakim talebimizin ne kadar haklı olduğunun göstergesidir'

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise, duruşmanın 19 Eylül’de görüldüğünü, mahkemenin de bir gün sonra karar aldığını belirterek, sürecin çok hızlı işletildiğine dikkat çekti. Bu durumu, ‘çok ilginç’ olarak değerlendiren Karahan, 'Mahkeme öncesi tutumlara baktığımız zaman mahkemeden çıkan karar beklediğimiz bir sonuçtur. Bu da bizim reddi hakim talebimizin ne kadar haklı ve yerinde olduğunun göstergesidir. Üst mahkeme yolları açık. Artvin halkının yaşamsal mücadelesini sonuna kadar savunacağız' diye konuştu.

Alınan kararda şu ifadelere yer verildi

Alınan kararda şu ifadelere yer verildi

'Devlet ormanlarında gerekli iznin alınması ile madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olduğu ve dava konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı tespit edilmiş, bir önceki karardaki eksiklikler giderilmiş, projenin devlet ormanı olan alanda yapılmasında mevzuata aykırı bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği hükümlerine göre milli park alanı ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinin bulunduğu alanlarda dahi gerekli izinler alınmak kaydıyla madencilik faaliyetlerinin yapılması mümkün iken, dava konusu madencilik projesinin milli park alanında yapılmadığı, milli park alanına 660 metre uzaklıkta olduğu, turizm koruma ve gelişim bölgesi ile turizm merkezinin ise kapsamında değil, yanında yer aldığı hususları dikkate alındığında, dava konusu projenin yapıldığı alanın mevzuat açısından yasaklı alanlar içerisinde yer almadığı da sabittir. 02.06.2015 tarihli 3882 sayılı 'ÇED olumlu' hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
268
248
61
34
10
9
9
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Remzi Boldon

Artık konuşmuyorum. Bu adamlar %50 oy alıyor. Madem oy veriyorsunuz çekin. Anlatmaktan yorulduk. Bir gün size de sıra gelecek ama o zaman yanınızda kimse olm... Devamını Gör

fafatara

Cerattepenin üstü altından daha değerlidir! Bilemeyecekler rantçı pezevenkler.

Alkolik İmam

Demokrat, bağımsız mahkemelerimizden halkın yararına bir karar bekleyen ver mıydı ki?