Türkiye’nin İnanç ve Dindarlık Raporu Yayınlandı: Ne Kadar Dindarız, Allah İnancımız Var mı?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türkiye’nin İnanç ve Dindarlık Raporu Yayınlandı: Ne Kadar Dindarız, Allah İnancımız Var mı?
'Sayılarla Türkiye’de İnanç ve Dindarlık' raporu yayınlandı. Rapor, Türkiye’de yaşayanların dindarlık ve Allah inançları konusundaki tutumları hakkında çarpıcı bilgiler veriyor.
Detaylar içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21 Mart’ta Dr. Öğretim Üyesi Zübeyir Nişancı'nın "Sayılarla Türkiye’de İnanç ve Dindarlık" raporu yayımlandı. Rapor, Türkiye’de yaşayanların dindarlık ve Allah inançları konusundaki tutumlarını ve bunların coğrafi dağılımı konusunda çeşitli bilgiler veriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yayınlanan rapor TİDA’nın Aralık 2021 ile Mayıs 2022 tarihleri arasındaki bulguların özetini sunuyor. Rapor 35 ilin kır ve kent nüfusu orantısal olarak dikkate alınarak 18 yaş ve üzeri 1942 kişiden toplanan verilerle hazırlandı.
Raporda en önemli parametreler cinsiyet, yaş grupları, eğitim seviyesi, yerleşim yerleri ve coğrafi bölgelerin farklılığı oldu. Rapora göre Türkiye genelinde dini inanç ve tutumlarının yaygınlık seviyesi sosyal gruplara ve bölgelere göre değişiyor.
Henüz ilk rapor olduğu için önceki yıllar ile kıyaslama imkanı olmasa da rapordaki bilgiler oldukça ilgi çekici. Araştırmaya göre Türkiye’de Allah’a inananların oranı yüzde 94.
Allah’a inanmayanların oranı gençlerde ve eğitimli kesimde daha yüksek çıktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eğitim seviyesi arttıkça Allah’a inanmayan sayısı azalıyor.
Rapora göre Türkiye’de halkın yüzde 62’si kendisini dindar olarak görüyor. “Ne dindarım ne değilim” diyenlerin oranı yüzde 24 olurken “dindar değilim” diyenler yüzde 14 çıktı.
İstanbul’da 10 kişiden 1’i Allah’a inanmıyor.
Namaz kılmayanların oranı yüksek.
Ramazan ayında oruç tutma oranı yüksek.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Araştırmada laiklikle ilgili sorulara ilginç yanıtlar geldi. Cevaplar Türkiye’de İslami düşüncenin yaygınlığı sorusunu gündeme getirdi.
Araştırma katılımcıların kimlikleri ve kendilerini nasıl tanımladıkları konusunda önemli bulgular içeriyor.
Dindarlık ve laiklik kimlik derecesi eşit: yüzde 52.
Araştırma cinsiyet bazında da çarpıcı sonuçlar içeriyor.
Araştırmaya göre kadınlar erkeklere göre daha fazla laiklik taraftarı. Kadınların çoğunluğı "devletin dini bir kimliği olması gerektiğine" inanmıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Siz araştırma hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
İslami yozlaştiranlar sayyesinde bu rakamlar ki bana kalırsa bunlar bile doğru değil. yapılanları gördükçe din bu ise ben yokum demeye başlıyorlar ha doğru m... Devamını Gör
Sözde müslüman 😆
Türkiye'de sık sık ya da her zaman namaz kılanların oranı %40 olamaz. Buna benzer bir araştırmayı aynı verilere yakın olarak meczupların takıldığı bir haber ... Devamını Gör