Türkiye'ye Gelen Ezidilerin Sayısı; 22.062 Olarak Açıklandı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD’ten kaçıp Türkiye’ye sığınan Ezidilerin gerçek sayısının 9 Ekim 2014 itibariyle 22.062 olduğunu söyledi.
Bakanın verilerine göre, Ezidilerin 5.675′i Şırnak’ta, 2.857′ si Batman’da, 5,360′ i Diyarbakır’da, 1.686′sı Siirt’te ve 5.471 ‘i ise Mardin’de bulunuyor.
Bakan Kurtulmuş, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in, Şengal katliamından kaçıp gelen Ezidiler ve durumlarına ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:
22.062 Yezidi (Ezidi) sığınmak için gelmiştir. Söz konusu kişilerin 5.675′i Şırnak’ta, 2.857′ si Batman’da, 5,360′ 1 Diyarbakır- da, I .686′s1 Siirt’te ve 5.471 ‘i ise Mardin’de bulunmaktadır.
Irak’tan ülkemize vönelik nüfus hareketleri kapsamında giriş yapan 22.062 Yezidinin 2.984′i Mardin İlimiz Midvat Geçici Barınma Merkezi’ne yerleştirilmişlerdir. Ayrıca. Diyarbakır Valiliği’nin talebi üzerine illerinde bulunan Yezidi vatandaşların barınmalarının sağlanması amacıyla 1 17 adet aile tipi çadır anılan yere gönderilmiştir.
Lojistik depolarda 40.000 ve Kınlay depolarında 48.000 olmak üzere, AFAD’a ait toplam 88.000 adet nitelikli çadır bulunmaktadır.
Irak’ta meydana gelen iç karışıklıklar nedeniyle ülkemize sığınan Yezidilerin bir bölümü akrabalarının yanına yerleşirken bir bölümü de Mardin Midyat Geçici Barınma Merkezine yerleştirilmiştir. Ayrıca, Kuzey Irakta AFAD tarafından Zaho Derebun mevkiinde geçici toplanma alam kurulmuş olup, Zaho Bersive mevkiinde ve Duhok Şariya mevkiinde geçici barınma merkezlerinin kurulma çalışmaları devam etmektedir.
Tüzel’in Numan Kurtulmuş’a yönelttiği sorular da şöyle:
Cihatçı terör örgütü IŞID’ın Musul ve Şengal katliamı sonrası Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Urfa gibi illere sığınan çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan Türkmen ve Ezidilerin sayıları giderek artmaktadır.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın Demokratik Bölgeler Partisinin sığınmacıların durumuna dair hazırladıkları raporlarda, IŞİD’in Şangal katliamı sonrası bölge illerine sığınan Ezidilerin travma sonrası sağlık hizmeti, psikolojik destek yanı sıra barınma, beslenme, giyim, temizlik malzemelerine ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Basına yansıyan haberlere göre, sığınmacı Ezidilerin ihtiyaçlarının bölge il-ilçe belediyeleri ve kitle örgütleri tarafından karşılanmaya çalışıldığı, AFAD ve Kızılay’ın çadır, prefabrik vb. yardım göndermediği belirtilmektedir.
Hükümetinizin Suriyeli sığınmacıları adeta ülkeye davet edip, her türlü hizmeti sunma gayretine girerken, çadır kentler kurup, aylık harcamaları için maddi yardımda bulunulurken, Iraklı sığınmacılara yönelik ne bir açıklamada ne de her hangi bir yardımda bulunulmaması kabul edilemez.
Konuyla ilgili olarak;
1) IŞİD’ın Musul ve Şengal katliamından sonra Türkiye’ye kaç kişi sığınmıştır? Bunların illere ve ilçelere göre dağılımı nedir?
2) Irak’lı sığınmacılara yönelik fiziksel ve sosyal destek sistemlerinin koordinasyonu hangi kurum tarafından yürütülmektedir? Düzenli kayıt sistemi oluşturulmuş mudur?
3) AFAD’ın depolarında kaç çadır, kaç prefabrik konut bulunmaktadır?
4) IŞİD zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığınan Ezidilere AFAD’ın çadır ve prefabrik vermediği iddiaları doğru mudur?
5) Iraklı sığınmacıların sağlık hizmetlerine yönelik ihtiyaç tespiti ve bu hizmetin sürekliliği, ruhsal durum tespiti ve takibi, bu kapsamda psiko-sosyal destek programları yapılmakta mıdır?
6) Çocukların eğitime ne şekilde katılacakları, erişkinlerin günlük yaşam rutinlerine dönüşlerini sağlayacak programları, kişilerin meslek ve yeteneklerinin tespit edilmesi ve bu alanlarında çalışmalara katılmalarının sağlanmasına ilişkin Hükümetinizin bir programı var mıdır?
ZETE
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!