onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
TV Dizisi Olması Gereken 10 Fantastik ve Bilim Kurgu Romanı

TV Dizisi Olması Gereken 10 Fantastik ve Bilim Kurgu Romanı

Morvarg
11.06.2016 - 01:54

TV Dizisi Olması Gereken 10 Fantastik ve Bilim Kurgu Romanı

TV Dizisi Olması Gereken 10 Fantastik ve Bilim Kurgu Romanı

Fantastik ve bilim kurgu dizileri uzun yıllardır, dizi yapımcıları için ‘çok büyük riskli iş’ kategorisinde olagelmiştir.

Büyük televizyon kanalları reytingler kötü gittiğinde yada tasarruf yapmak istediklerinde, o kadar aşk-meşk dizilerini görmezden gelirler ve ilk fişini çektikleri işler hep bilim kurgu yada fantastik kurgu yapımlar olur. (Bakınız:Firefly)

Ama son 2-3 senede bu değişmeye başladı. MTV gibi özel kurumlar dahi Shannara Günlükleri, Teen Wolf gibi hikâyelere değer veremeye başladı hatta Shannara Günlükleri 2. sezon onayını, Teen Wolf ise yeni sezon olayını alarak yoluna devam ediyor.

Sonra fantastik-bilim kurgu dizilerinin kaderini değiştirecek, küresel bir olay haline gelecek Game of Thrones ortaya çıktı. HBO, 44 yıllık yayın hayatında bir avuç televizyon şovuna bu kadar dev bütçeler ayırmıştır ve bu televizyon şovunun bir fantastik kurgu kitabından uyarlama olması biz fantastik kurgu severleri çok sevindiriyor. Tam bir pazarlama başarısıyla 6.sezona geldiler ve hatta durumu daha yazılmamış kitabın dizisini yapmaya kadar getirdiler.

Ama şunu söylemeden de geçemeyeceğiz; tamamlanmış ve kurgusu  Game of Thrones’dan çok daha güzel seriler mevcuttur. 

KURGU SANAT  ekibi, Tv dizisi olması gerektiğini düşündüğü bu seriler içinden 10 tanesini sizler için listeledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1- Kim Stanely Robinson’ın Mars Üçlemesi (BK)

1- Kim Stanely Robinson’ın Mars Üçlemesi (BK)

2007 ya da 2008 yılı olacak, NBC’nin alt kanalı olan, Syfy kanalı, Kim Stanely Robinson‘ın Mars Üçlemesi için senarist ve yönetmen arayışına girdiğini açıklamıştı. 

Red Mars, Green Mars ve Blue Mars‘ı birer sezon, toplamda üç sezona yayarak mini seri şeklinde televizyona aktaracaklardı. Ama bu haberlerin üzerinden yıllar geçmesine rağmen projeden hâlâ ses seda çıkmadı.

Nebula ve Hugo ödüllü üçleme, insanoğlunun nesiller boyunca süren Mars’ı yaşanılabilir bir gezegene dönüştürme serüvenini anlatıyor. 

“Hard sci-fi” türündeki serinin bu kadar başarılı bulunmasının en büyük sebebi, bir gezegeni yaşanılabilir bir habitata dönüştürmeyi bilimsel yöntemleriyle anlatması ve bunu çok sağlam, sürükleyici bir kurgu ile işlemesidir.

 Serinin 1.kitabı Kızıl Mars, 2000’li yılların başlarında Kabalcı Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi fakat diğer kitaplarını çevirmediler, seriyi yarım bıraktılar. Umarız başka bir yayınevi tekrar çevirir çünkü her bilimkurgu severin mutlaka okuması gereken bir seridir. Hakkını vererek televizyona uyarlanması durumunda çok başarılı olacağına eminiz.

2- Isaac Asimov’un VAKIF Üçlemesi (BK)

2- Isaac Asimov’un VAKIF Üçlemesi (BK)

Televizyona ya da beyaz perdeye uyarlanması için çok geç kalınmış bir seri, yıllar önce filmleri çekilmiş olmsı gerekiyordu. Issac Asimov’un Vakıf’ı, bilim kurgu tarihinin yapı taşlarından birisidir. O kadar geniş bir evreni vardır ki dizi-sinemaya uyarlansa en az 10 sezon, 9 sinema filmi çıkarır. Bilim kurgu adına da her şeyi ama her şeyi içinde barındıran başka bir seri bilmiyoruz.

Will Smith’in 2004 yılındaki Ben,Robot filmini saymıyoruz çünkü hikayenin o kadar ufak bir kısmını anlattı ki, asla bizim için yeterli olmadı. Ama şu da var, Vakıf’ın ana hikayesine geçmeden önce bu ufak yan öykülerin anlatılması gerekiyor. Çok uzun ve ayrıntılı bir planlama yapılması ve adım adım bu ufak öykülerin ana öyküye bağlanması gerek yoksa yazık olur güzelim VAKIF’a.

3- Larry Niven’in Halkadünya Üçlemesi (BK)

3- Larry Niven’in Halkadünya Üçlemesi (BK)

Larry Niven’in Halkadünya’sı, diziye uyarlanması gereken en bomba serilerden bir tanesi olarak bu listeye gitmeye sonuna kadar hak ediyor. 1970’de mini dizi olarak ekranlara aktarıldı. Ama o kadar berbat ve basit şekilde ekranlara geldi ki, kitabındaki derin toplumsal gözlemler ve Halkadünya’nın muhteşem atmosferini yansıtmaktan çok uzak kaldı. Şu anda çoğu kimse böyle bir dizinin varlığından dahi haberdar değildir.

Kitapları ise 2000’li yılların başında İthaki Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi fakat şu günlerde baskısını bulmak imkansız (lütfen tekrar basın!). Genç nesil bu serinin kıymetinden habersizdir, pek bilmez bilim kurguyu bilgisayar oyunlarının roman haline getirilmiş şekilleriyle tanıyorlar bu çok yazık. 30’lu yaşlarını süren bir neslin ilk okuduğu bilim kurgu romanlarındandır ve bilim kurguyu bunlarla sevmişlerdir.

4- Naomi Novik’in Temeraire Serisi (FK)

4- Naomi Novik’in Temeraire Serisi (FK)

Bu seri hakkında bir iyi, bir kötü haberimiz var. İyi haber, Peter Jackson serinin yayın haklarını aldı ve mini seri olarak ekranlara taşımak istiyor. Kötü haber ise, şu anki projeleri sebebiyle en az birkaç yıl bu isteğini gerçekleştiremeyecek. Bir röportajında, aklında Orta Dünya benzeri bir atmosfer yaratmak olduğundan bahsetmişti. Umarız öyle olur.

The Temeraire serisi ‘Askeri / Tarih-Fantazisi’ türünde bir seri. Birbiriyle yıllardır savaş halinde olan uluslardan oluşan bir dünyayı anlatıyor. Bu ulusların savaşlarda kullandıkları hava birlikleri var. Bu birlikler sandığınızın aksine uçaklardan değil, ejderhalardan oluşuyor. Binlerce ejderhanın havada savaştığı sahneleri televizyonda izlediğinizi düşünsenize, kulağa süper geliyor değil mi?

5- R.A Salvatore’nin Drizzt Efsanesi Serisi (FK)

5- R.A Salvatore’nin Drizzt Efsanesi Serisi (FK)

Berbat ötesi 2 tane  Dungeons & Dragons filmi izledik. Filmlerdeki o Kara Elfler neydi arkadaş… Aman aman hatırlamak dahi istemiyoruz. Kara Elf dedik mi duracağız ve Drizzt Do’Urden reise saygılarımızı göstereceğiz. D&D’ın en bilinen karakterlerinden birisi olmasının yanı sıra, en uzun soluklu kitap macerası olan karakter olarak unutulmazlar arasındaki yerini çoktan aldı. R.A Salvatore ilk Drizzt kitabı olan ‘Anayurt’u 1990 yılında yayınladı ve üzerine 26 Drizzt kitabı daha yazdı.

Unutulmuş Diyarları ve Drizzt’in maceralarının televizyona uyarlanması için aslında çok doğru bir zamandayız. Senaryo ekibinin önünde 27 kitaplık bir hikaye olacak, diziyi ilerletmede sıkıntı çekmeyecekler. Özel efektler artık çok gelişti, aksiyon sahnelerini hakkını vererek aktarabilecekler. Geriye bir tek Salvatore’nin izin vermesi ve HBO gibi parası bol bir kanalın dizi haklarının satılması kalıyor.

Dip Not: Serinin tamamı İthaki Yayınları tarafından tekrardan yayınlanmaya başladı. Kitaplarını hiç okumamışlar için çok güzel bir haber.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6- Margaret Weis ve Tracy Hickman’ın Ejderha Mızrağı Destanı (FK)

6- Margaret Weis ve Tracy Hickman’ın Ejderha Mızrağı Destanı (FK)
www.kurgusanat.org

Büyü, ejderhalar, güçsüzleri korumaya yeminli kahramanlar, iyi-kötü tanrılar ile dopdolu bir diyarda geçen sayısız macera… Evet bir fantastik kurgudan isteyebileceğiniz her şeyin mecvut olduğu bir hikaye. Geçtiğimiz yıllar berbat ötesi bir animasyon filmine uyarlanmıştır. Gerçekten berbattı, sanki 1960’ların siyah-beyaz Micky Mouse çizgi filmlerine benziyordu. (emin olun o çizgi filmler daha güzeldi)

Ejderha Mızrağı Destanı, Drizzt gibi büyük bütçeli bir kanalda varlık bulması gerekiyor. Küçük kanallarda ancak çizgi film olarak izleyebiliriz. Takhisis, Tanis, Strum, Kitara ve tabii ki Raistlin’i büyük bütçeli bir yapımda izlemek inanılmaz keyifli olacaktır.

Dip Not: Serinin tamamı İthaki Yayınları tarafından tekrardan yayınlanacak. Çok çok yakında kitaplar birbiri ardına gelecek. Hazır olun!

7- Margaret Weis ve Tracy Hickman’ın Ölüm Kapısı Serisi (FK)

7- Margaret Weis ve Tracy Hickman’ın Ölüm Kapısı Serisi (FK)
www.kurgusanat.org

Ölüm Kapısı, Ejderha Mızrağı’nın yaratıcıları tarafından yazılmış yedi ciltlik bir seridir. İlk dört cilt hikayenin geçtiği dört değişik dünyanın tasviri gibi bir şey, sonraki 3 kitap olay düğümünün çözülmesini konu alıyor. 

Çok dallandırıp budaklandırmaz ve ana hikayeden sapmazlarsa, Game of Thrones gibi küresel bir olaya dönüşebilir. Entrika, taht mücadelesi, ölümcül bir labirent, ejderhalar ve büyücülere sahip olan, izleyiciyi avucuna alıp kölesi yapacak kadar heyecanlı bir seridir

8- Larry Niven'in The Man-Kzin Savaşları Serisi (BK)

8- Larry Niven'in The Man-Kzin Savaşları Serisi (BK)

Larry Niven'in bir başka serisi. Türkçeye çevrilmedi (lütfen bir yayınevi çevirsin) ama çok sağlam bir seridir. 1999 yapımı The Wing Commander adında bir film vardı, hatırlayan vardır, insanoğlu uzaylı bir ırkla savaşıyordu. Berbat bir filmdi. Bir uzay operasına yakışmayan kurgusu ve özel efektleri vardı. The Man-Kzin Savaşları'ı ise tam tersine, kitabın birebir aynısını yaparlarsa efsane bir bilim kurgu dizisi olabilir. Düşünsenize, kedi benzeri canlılarla uzay düellosu yapan insanoğlu! Battlestar Galactica'daki Cylon'ların yerine kedi benzeri canlıları koyunuz. Offf! gerçekten efsane savaş sahneleri olabilir.

9- Brandon Sanderson ‘ın Sissoylu Serisi (FK)

9- Brandon Sanderson ‘ın Sissoylu Serisi (FK)
www.kurgusanat.org

Brandon Sanderson ortalığı yıktı geçti resmen! Sissoylu serisi ve diğer serileri onlarca dile çevrildi ve milyonlarca sattı. Şu anda fantastik kurgunun yaşayan bir efsanesi. Sissoylu ise bitmiş bir seri ya da en azından ana üçlemesi bitti.

Sissoylu, son yıllardaki en orijinal fantastik kurgulardan birisi olarak öne çıkıyor. Bir kere büyü sistemi inanılmaz. ‘Metal Yakma- Harlama’ ile hareket, hız ve insan duyularının manipule edilmesi olgusu televizyon için de çok orijinal. Televizyonda kılıç-kalkan-büyü kurgusu çok kere işlendi. Artık yeni bir şeyler lâzım, Sissoylu işte bu noktada çok ilgi görecektir.

10- Roger Zelazny’in Amber Yıllıkları Serisi (FK)

10- Roger Zelazny’in Amber Yıllıkları Serisi (FK)

Fantastik kurgu sevipte hâlâ bu seriyi okumayan var mı? Çok ayıp çok! Roger Zelazny’in deli zihninden çıkan mükemmel bir fantastik kurgu kaçırıyorsunuz. Toplamda on ciltlik bir seri ama her kitap kısacık, ortalama 150 sayfacık. Zaten 1.cilde başlarken kendinizi bir anda 10. cilde buluveriyorsunuz. Ne zaman bitti anlamıyorsunuz bile.

Amber Yıllıkları, tüm evrenin tek bir mekanın gölgelerinden oluştuğu kurgusu üzerine kurulmuş bir seridir. 

Tanrısal ve inanç sistemini sorguluyor. Mitoloji, tarih ve dünya dışı yaşam hakkında hiç akla gelmeyen noktaları işaret ediyor. Acaba biz yaşıyor muyuz? Acaba evren yüksek bilinç düzeyine sahip canlıların bir gölgesinden mi ibaret? 

Zaten seriyi bitirdikten sonra birkaç gün kendine gelemiyor insan. Bu sebeple, fantastik kurgu ögeleri kadar bilim kurgu ve felsefe de barındırıyor. Kitaplardaki olayların çok hızlı ilerlemesi bir mini dizi için biçilmiş kaftan, belki mini dizi olarak ekranlarda görebiliriz.

Peki sizce televizyona ya da sinemaya uyarlanması gereken diğer fantastik ve bilimkurgu romanları hangileri?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın