Uçağa Her Bindiğinizde En Az Bir Kere Aklınızdan Geçen 10 Soruyu Cevaplıyoruz!
Aslında önemsiz görünen en küçük detay bile hayati önem taşıyor.
1. Pencereler neden yuvarlak?
2. Pencerelerde neden küçük bir delik var?
3. Uçakların kanatlarında neden kırmızı ve yeşil ışıklar bulunur?
4. İniş ve kalkış sırasında neden koltuklar dik konuma getirilir?
5. Kalkıştan sonra hissettiğiniz o düşüş hissi nedir?
Böyle hissetmenizin nedeni uçak havalandığında ivme oranın azalmasıdır ve bu kendinizi sanki düşüyormuş gibi hissetmenize neden olabilir. Uçak yükselmeyi bırakıp düzleştikten ve tırmanma hızı düştükten sonra atalet nedeniyle vücudunuz hala yukarı doğru hareket etmeye devam eder.
6. Bir uçağın kapısı uçuş ortasında açılabilir mi?
Hayır, açılamaz. Yani şöyle, kapının açılıp kapanması pilot tarafından kontrol edilir. Kapı manuel olarak açılabilir fakat bunun için pilotun kontrolü devre dışı bırakması gerekir. Ayrıca kapı havadayken açılamaz çünkü uçak irtifa kazandıkça dışarıdaki basınç azalır ve uçağın kapıları kabinden dışarıya doğru iyice yapışır. İster Herkül olsun, bir insan uçak uçarken kapıları açamaz.
7. Neden kemerler arabalardaki gibi değil?
Omuz askılarının çalışması için araba çerçevesi veya araba koltuğu gibi sağlam bir şeye bağlanması gerekir. Uçak duvarları ve koltukları yeterince sağlam değil demiyoruz, sadece uçaklar omuz askılıkları için donatılmıyor. Bunun nedeni, omuz askılıkları için yapılacak modifikasyonların uçağı daha ağırlaştıracağı ve daha çok yakıt harcayacağı anlamına geliyor.
Ayrıca bu kemerlerde itme tokaları olduğunu fark etmişsinizdir. Bu tokalar, kemerleri daha güçlü hale getirir ve kemerinizin yanlışlıkla açılmasını engeller. Bu sizi korkutmasın çünkü yolcu istediğinde açması kolaydır.
8. Uçaklar neden bu kadar soğuk?
Uçakların soğuk olmasının altındaki neden, vücudunuzun yeterince oksijen almadığında ortaya çıkabilen hipoksi adı verilen tıbbi bir durumla ilgilidir. Bu durum sıcak hava ile birleştiğinde bayılma riskini artırabilir. Tabii düşük nemden dolayı daha çok üşümeniz de normaldir.
9. Neden yemeklerin tadı kötü?
Yemeğin kurumasını önlemek için tadını bozabilecek bir sürü sıvı eklenmesinin yanında, kuru hava koku alma duyumuzu bastırır. Düşük kabin basıncı nedeniyle tatlı-tuzlu fark etmezsizin, yemeğin tadının yoğunluğu bize az gelir. Bu açıklamaya bakıldığında, bize havada kuru gelen uçak yemeklerinin aslında yerde gayet güzel olabileceği anlamına gelir.
10. Neden bazı uçaklarda domates suyu ikram ediyorlar?
Bir çok havayolu firması, müşterilerine domates suyu ikram ediyor. Bunun nedeni yine önceki maddede bahsettiğimiz tat alma duyumuzdaki değişikliktir. Tat alma duyusu hava basıncı ve yüksek uğultu sesinden etkilenince, ekşi, tatlı ve tuzlu gibi aromalı içecekler yolcular tarafından daha az ve daha meyvemsi bir tadı olan domates suyu daha çok tercih edilmekte.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın
9. Neden yemeklerin tadı kötü?!!!! Bunu diyen kisi hayatinda hic ucmamistir....belki bir iki kisi boyle dusunebilir ama tam aksinedir olay!!! hatta hangi ulk... Devamını Gör